FBI utreder fall där svart man dog efter att en vit polis pressat sitt knä mot mannens hals

Den senaste tiden har det varit ökat fokus på överdrivet våld mot svarta i USA, om inte annat efter det uppmärksammade mordet på Ahmaud Arbery.

Nu senast handlar det om en incident i Minneapolis i går, där en vit polis sitter med sitt knä över en svart mans hals i hela fem minuter medan mannen upprepade gånger säger att han inte kan andas. Händelsen filmades av ett vittne och spreds med ljusets hastighet på Facebook. Nu har Black Lives Matters gjort ett stort nummer av incidenten under hashtaggen ”#ICantBreathe” samtidigt som FBI kopplats in på fallet.

Upprinnelsen var att polisen anlände till platsen efter ett larm om bedrägeri och lokaliserade en man i en bil, George Floyd, som verkade påverkad. När han gått ur bilen gjorde mannen enligt poliserna fysiskt motstånd, varpå handklovarna åkte på. När mannen låg på marken satte den ena polisen sitt knä över mannens hals för att hålla honom nere och som synes i videon bryr sig inte polismannen om att Floyd flera gånger säger att han inte kan andas och inte vill dö. Vittnena runt omkring påpekar att han blöder ur näsan och inte verkar må bra samt säger till polisen att flytta på sig, men utan resultat. Till slut blir mannen orörlig och poliserna inser att mannen är i behov av vård varför en ambulans tillkallas. Mannen anländer till sjukhus, men dör en kort stund senare.

Efter att videon gick viral har sociala medier exploderat och att det är en vit polis som trycker ned den svarta mannen har gjort ämnet extra känsligt. Idag meddelade Minneapolis borgmästare att polismännen som var inblandad i Floyds död har fått sparken medan FBI startat en utredning. Borgmästaren deklarerade under presskonferensen tidigare idag att det inte ska innebära en dödsdom att vara svart i Amerika.

Man kan verkligen undra hur dessa poliser tänkte när de agerade på det här sättet. Hoppas utredningen ger svar och att uppmärksamheten kring fallet kan få fler att tänka till.

https://www.washingtonpost.com/nation/2020/05/26/minneapolis-police-death-custody-fbi/

5 reaktioner till “FBI utreder fall där svart man dog efter att en vit polis pressat sitt knä mot mannens hals

  1. Det ska inte spela någon roll om man är röd, svart, vit, gul eller blå polisen uppgift är att skydda alla medborgare oavsett vad man har gjort, dömer det gör domaren.

    Gillad av 1 person

  2. Det finns tyvärr allt för många såna där händelser med vit am polis och svarta. Många blir likt många ordningsvakter i Sverige lite personlighetsförändrade när uniformen åker på.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s