För att mildra den värsta ekonomiska smällen måste vi öka produktiviteten i landet men Miljöpartiet tycker att vi ska arbeta mindre

I en tid när vi står inför en kris som mycket väl kan slå lika hårt som 1930-talets depression, kommer Miljöpartiet med den briljanta idén att vi ska arbeta mindre. Smålandsposten skriver idag en utmärkt ledare i ämnet och konstaterar att de gröna extremisterna nog är lite knäppa.🥴 Än värre är väl att dessa galningar faktiskt är med och styr landet!


”Det finns ändå sådant som är helt normalt även under coronakrisen. Synd bara att det så ofta är de där konstiga grejorna i stället för de som är vettiga och fungerande. Gårdagens debattartikel i Expressen från Miljöpartiet befäster den bilden.

Tre talespersoner i kultur- och ekonomiskpolitiska frågor angriper coronakrisen ur ett tämligen udda perspektiv. Följande godbit ramar in budskapet:
”Vi ska ta oss igenom den här krisen tillsammans. Och inte bara det. Vi borde ta tillfället i akt och skapa en bättre framtid där vi utvecklar det önskvärda och lämnar det destruktiva bakom oss. Tänk om vi kunde arbeta mindre och leva mer?”

Alltså: vi skall dra ned på arbetstiden. Ett av Miljöpartiets gamla paradnummer. Men det är inte trots coronakrisen utan just för att den plågar oss. Vi skall ”ta tillfället i akt”.

Men vilket tillfälle? Vad är det för speciell öppning i den riktningen som krisen erbjuder? Det får man aldrig veta. Och eftersom det inte reds ut får man anta att det bara används som ett rent slentrianuttryck. Om Sverige så drabbades av en ny Fimbulvinter och folk frös ihjäl skulle Miljöpartiet utnämna det till ett gyllene tillfälle att dra ned på arbetstiden.

Det vi har framför oss nu är i värsta fall en Fimbulvinter men en ekonomisk global sådan. Hela världen kan komma att uppleva en ny depression i klass med trettiotalets. För Sveriges del är faktas för dagen att vi staten har ett lånebehov på över fyrahundra miljarder, arbetslösheten kan stiga till tio procent och BNP falla med sju till åtta procent. Och det är alltså om vi håller tummarna. Flera av de där siffrorna kommer förmodligen att vara ännu mer skräckinjagande.

Det innebär att vår produktivitet, för att mildra den värsta smällen, kommer att behöva hållas så hög som möjligt. Och den som inte arbetar är inte produktiv, så enkelt är det.
Men det är inga relevanta synpunkter för de tre gröna befriarna. De berör inte den verkligheten alls, annat än med deklarationen att ”Miljöpartiet vill skapa ett samhälle i balans som prioriterar livskvalitet och miljö, framför ytterligare några procents tillväxt.” Och man nämner lite bara sådär att fyra timmars arbetsdag ju vore kul.

Man skall inte kasta bort en bra kris, heter det i politiken. Med det menas att man inte skall försitta tillfället att se vilka luriga förslag man kan driva igenom under de nya omständigheterna som man inte kunnat trumfa igenom annars. Det är bara det att Miljöpartiet har missat att det inte kan vara vilka förslag som helst. Speciellt inte sådana vars konsekvenser förvärrar krisen.

Då framstår det som… knäppt.

Fredrik Haage”

Normalt knäppt Miljöparti

29 reaktioner till “För att mildra den värsta ekonomiska smällen måste vi öka produktiviteten i landet men Miljöpartiet tycker att vi ska arbeta mindre

 1. Jag tror ändå att det bör införas medborgarlön.En låg grundinkomst som det kan gå att leva på.Tittar vi nu så är det ändå en massa hitte-på-jobb både inom industrin och i det offentliga.Hur många meningslösa konsulter finns det inte som twittrar var femte minut och däremellan delar recept på FB? Bättre att ta bort dessa låtsasjobb och öka företagens vinster.Högre vinster=mer skatt=medborgarlön.Många industrier är idag nästan helautomatiska på arbetarsidan medan tjänstesidan sväller.En medborgarlön på 10 000 skattefritt!

  Gillad av 1 person

  1. Nej Rolf. Räkna lite på ditt förslag. 120 000 per år för varje vuxen. Hur mycket blir det? Dessa pengar finns inte. Vad som händer är att inflationen gör att du kan köpa några liter mjölk samt nåt bröd för pengarna.

   Gillad av 1 person

  2. Du lämnar för lite information om vad du menar med medborgarlön (även kallad ‘basinkomst’). Förslaget som Moderaterna pratade om redan på 1970-talet innebär motkrav. Diskussioner fördes även samtidigt i USA om ett sådant system. Detta fördes på tal senare av vänstern här i Sverige, men helt utan motkrav (bl.a. Wikipedias ”definition”).

   Det säger sig självt att utan motkrav, så fungerar det inte. Incitamentet att jobba försvinner som följd …

   Gillad av 1 person

   1. Alla svenska medborgare över 18 år skall ha ett grundbidrag som varar livet ut.Inga villkor för att få det skall krävas.

    Gillad av 1 person

   2. Incitamentet för att jobba försvinner inte för ynka 10 000 per månad.Det blir ju knappt vatten till katten för den pengen.Det hade dock givit människor möjlighet att utvecklas på sina egna villkor,många ideer som nu bara ligger och skräpar i folks huvuden och i byrålådor hade kunnat förverkligas.Spekulationer förstås men den ökande automatiseringen gör att vi måste tänka nytt.Gör gärna ett studiebesök på valfri industri så skall du se hur få som jobbar på golvet.Tjänstemannasidan växer dock med påhittade jobb.

    Gilla

   3. Vi har redan sett under ett antal år att de som fastnar i bidrag, saknar vilja att börja jobba igen. Det är inte heller ‘ynka’ pengar om du räknar på det … Redan en miljon människor blir 10 miljarder kronor. Fortsätt att räkna …

    Gillad av 1 person

   4. Sen kan man ju fråga sig ifall det är nödvändigt att jobba så som vi gör? Kolla i folks garage och förråd så mycket som bara ligger där och skräpar.Belastning för plånboken och för miljön.

    Gillad av 1 person

   5. Sasja L,jomen tar man bort alla andra bidrag så har vi råd.Vi behöver inte heller låsa oss vid 10 000 kronor,femtusen är en bra början.

    Gillad av 1 person

  3. Ge några exempel på en massa hittepå-jobb.
   Eftersom du säger en massa kan du väl lista åtminstone 100!

   Gilla

 2. Undrar om den kommande ekonomiska krisen medför att många företag köps upp av fel personer?

  Gillad av 1 person

 3. Och den som inte arbetar är inte produktiv, så enkelt är det.

  Om Sveriges befolkning skulle lägga sig på samma ‘produktiva’ nivå som politikerna, så skulle landet stanna upp helt inom någon vecka … Det rimmar dessutom illa med frågan om höjd pensionsålder, som de driver.

  Gillad av 1 person

 4. Ja, MP är absolut ”världsfrånvända” i sin retorik, de är däremot kallhamrat cyniska. I praktiken står de för en osannolikt hård beskattning av de som arbetar. Se bara på beskattningen av bilar som ett enda exempel. Har du kollat siffrorna sista åren? Förra våren blev det över 5 miljarder i nån budget. Isabella Lövin intervjuades i P1, glädjestrålande berättade hon att hon skänkt pengarna till FN utan att ange vad de skulle användas till. MP är cyniska maktspelare som inte tänker det minsta på vare sig svenskarna eller miljön. De älskar sina idéer och vältrar sig i sin egen godhet och falska bild av världen. Om de hade haft några hållbara idéer som de drivit kring miljön så hade de förstås haft 15 % minst idag av rösterna. I stället har all kraft ägnats åt att importera utlänningar och ursäkta deras illgärningar och att tysta protesterande svenskar.

  10 % räcker inte, arbetslösheten kommer stiga till närmare 15 %, i Sverige. I USA räknar FED-chefen med 25 % arbetslöshet strax.

  Det vore väl underbart att få statliga lön och kunna göra nåt trevligt varje dag utom att jobba? Visst. Ungefär som folket i de våldsbenägna områdena har det. De är ju försörjda och äger sin dag. Eller för den delen de tjänstemän utomlands som tar emot SIDA:s 80 miljarder varje år. Gissa om de gillar Sverige och kommer rösta för att Margon Wallström blir FN:s första kvinnliga generalsekreterare. En moralisk världsmakt måste såklart inneha posten som generalsekreterare. Det är förstås en utopisk önskedröm att få något utan att behöva prestera, i varje fall om man är arbetande och skattebetalande svensk eller företagare.

  Att det har gått så bra i Sverige hittills kan vi tacka vårt samhällssystem för (Axel Oxenstierna, myndigheter, regeringsformer osv) samt smarta, flitiga och kreativa svenskar, inte minst ingenjörer OCH duktigt affärsfolk. Det blir nästan löjligt komiskt att alltför ofta läsa och höra när det talas om pengar som om statens pengar inte skulle vara något annat än resultatet av den extremt hög skatt på lönen på folk som jobbar. OCH all skatt som företag och de flesta rika betalar. Kolla hur hög skatt Scanias f d chef Leif Östling betalat och betalar! Retoriken att det ska vara lika för alla har hittills aldrig i världshistorien fungerat. S slutade med den retoriken för många år sedan, de har varit och är fullt upptagna med att berika sig själva och hålla sig kvar vid makten. MP visar i hela sin retorik och praktiska politik hur ojämlikt de ser på människor. Vissa ska ha ansvar, andra beskrivs och behandlas som utan förmåga att ta ansvar, tom deras våldsamma illgärningar ursäktas ungefär som man ursäktar ett barn just för att det är ett barn. Många svenskar har de lyckats lura länge med sin retorik och sin maskros.

  Utlänningarna kan väl kosta på sig att inte förstå var statens pengar kommer från, eller för den delen Försäkringskassans. Ingen i regeringen har ju upplyst dem om detta, de är ju barn som man måste ta stor hänsyn till. De har ju haft det så svårt och dessutom haft oturen att hamna i ett land med onda rasister. Men att vanliga svenskar tror att det går att få något gratis utan att prestera själva? Antagligen är de fördärvade av alla de bidrag som S öste ut, antagligen är de lurade av retoriken om att man har rättigheter, att samhället har ansvaret för den enskilde individen. Pyttsan, när Corona kom var det abrupt slut med det löjeväckande tjatet om ”allas lika värde”. Alla var plötsligt inte lika mycket värda eftersom det inte finns 11 miljoner respiratorer i Sverige. Nån skulle ju dessutom sköta grejerna. Dags att vakna upp.

  Hur som haver, de goda tiderna är nu slut, det kommer ta 10-15 år innan statsskulden är på samma nivå som innan Corona – OM skattehöjningar genomförs. Och det är ju knappast möjligt. Det är därför MP hela tiden hittar på nya skatter, det senaste är kemikalieskatt på skor och kläder. MP använder miljön som piska för att få fram mer pengar att försörja utlänningarna i Sverige och ge bort pengar utomlands. Så enkelt är det. Alice Bah? Vilken cynisk maktspelare och karriärist. Vem tror att hon kommer kämpa för miljön i EU? Pyttsan, hon kommer vara 100 %-igt lojal mot de som gör henne till miljonär på kort tid.

  Så, det som stundar nu är hårdare tider med prioriteringar. Medborgarlön? Glöm det. Rättigheter utan skyldigheter? Knappast, som tur är. Men inte på en gång, först ska det lånas pengar så att regering kan få möjlighet att muta svenskarna och utlänningarna att rösta på dem 2022. Sen blir det värre, som tur är.

  Gillad av 3 personer

 5. Idag går WTO:S chefsekonom Robert Koopman ut och säger ”globaliseringen är inte död – men ett skifte väntar”. Ungefär det jag skrivit om en längre tid. Lite mindre av de globala, lite mer av det nationella och mycket mer av det lokala. I sommar semestrar nog rätt många i Sverige. Det är stor efterfrågan på fritidshus nu, priserna stiger snabbt. Sånt är ju bra för Sverige.
  Men inte tusan kommer det att fungera att bygga så kallade ”elvägar” som L och MP vill. Men lögner går det ju uppenbarligen lätt att smälla i svenska folket. Ädelmetallerna mm till batterierna i elbilarna någon? Var kommer de ifrån? Hur ser den gruvbrytningen ut? Var är journalisterna som inte ställde sådana frågor till MP som höjde skatten på plastpåsar. Så bra då, då hamnar inga fler plastpåsar i haven längre, speciellt inte i Medelhavet. Kanske blir det lite skitigare ändå när all plast som använts till Corona hamnar i haven. Kan fiskar få Corona?

  Gillad av 3 personer

 6. Fyra timmars arbetsdag vore ju kul. Säkert men är det lika kul med 4 timmars lön? Skulle inte tro det och vilket företag accepterar att betala 8 timmars lön för 4 timmars arbete? De företag som kan kommer att flytta.

  Gillad av 2 personer

  1. Men herregud,är åtta timmars arbetsdag en magisk siffra som inte går att rucka på? Varför inte öka arbetsdagen till att vara sexton timmar?

   Gillad av 1 person

 7. Frågan jag ställer är vem är knäppast de gröna extremisterna som vill vara med och ”vanstyra” landet eller folket som låter det ske.

  Gilla

 8. Jag skulle vilja ge båda lägrena halvt rätt. I ett EU-medlemskap, med hård konkurrens, är ett välfärdsrace mot bottnen logiskt och då finns egentligen inga pengar till medborgarlön, utan att detta, helt riktigt, skadar Sverige och oss alla allvarligt.

  Men är man för ett utträde ur EU och får upp en tullmur som skyddar svenska företag mot utländsk orättvis konkurrens så kan man höja skatter och betala ut medborgarlöner.

  Alltså. Vill man ha medborgarlön gör man bäst i att:

  1. Organisera en riktigt röd och riktigt grön valsamverkan som är för en folkomröstning om ett Svexit.

  2. OM folket är intelligent nog att rösta för denna valsamverkan och folkomröstning, samt ett Svexit blir verklighet, då införa medborgarlön.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s