Om samma klädkod gällt för båda könen hade det inte stuckit i ögonen på samma sätt

Denna bild från en artikel i affärsdelen i tidningen Arab News fångade mitt intresse. I Saudiarabien täcker sig även män, både sitt huvud och sin kropp – det är deras sätt att klä sig och som synes visas det även upp i modebilder. Tänk om denna klädkod hade varit gällande för muslimer överlag i världen, det vill säga att både män och kvinnor samt flickor och pojkar täckte håret respektive kroppen när de lämnade hemmet, då tror jag inte att vi hade reagerat som vi gör nu när det enbart gäller det täcka könet. Jag tror vi hade respekterat det på ett annat sätt, eftersom det traditionella sättet att klä sig då kunnat betraktas som en del av deras kultur.

Det vi ser i Sverige nu är att det uteslutande är flickor och kvinnor som ska täcka håret samt helst hela kroppen trots att det inte står skrivet i Koranen, medan männen och pojkarna får klä sig precis hur de vill samt visa hur mycket hud som helst. Inte undra på att så många tycker att det är kvinnoförtryckande plagg!

Det är ett hyckleri och jag önskar verkligen att vi kunde visa upp ett mer hårdnackat motstånd mot denna oacceptabla tradition som inte hör hemma i ett land med jämställda värderingar – särskilt inte när det handlar om små barn! Men tyvärr har våra flata politiker bestämt sig för att kröka rygg istället för att stå upp för alla individers rätt till frihet och därför verkar slaget redan förlorat för de flickor som inte får välja själva.

Dessutom vågar ingen av våra styrande påpeka att möjligheterna att få ett jobb minskar drastiskt när man bär religiös klädsel och har strikta förhållningsregler hemifrån om att man inte får arbeta, vilket innebär att man måste leva på bidrag. Men när vi har makthavare som bejakar denna livsstil fullt ut så är det inte konstigt att det ser ut som det gör och att gå på bidrag har blivit en sport!

Bildkälla: Arab News

#ettlångsamtfarvältilljämställdheten

10 reaktioner till “Om samma klädkod gällt för båda könen hade det inte stuckit i ögonen på samma sätt

 1. Trodde att det räckte att man läste böcker med spöket Laban som barn varför ska man behöva möta dom på gatan. Integrering fullt ut är enda möjligheten för att ha en chans att bli anställningsbar och utan anställning i ett normalbetalt arbete är återvandring enda alternativet. Svenska folket borde med dagens situation i skola ,sjukvård och åldringsvård förstå att vi har varken råd eller lust att vara socialkontor åt mellanöstern längre

  Gillad av 1 person

 2. Klädkoden? En av de stora offentliga lögnerna förstås. Akta dig Jenny så du inte får alla moralpoliser på dig.

  Så här är det förstår du, här i Sverige är alla helt lika och helt lika mycket värda, både män och kvinnor. Det är bara utomlands som de inte förstår det. Det var därför Sankt Margot den skenhelige Wallström var tvungen att skapa en feministisk utrikespolitik. Det är därför hon och övriga i regeringen har varit tvungna att läxa upp Boris Jonson, Trump, Kina, Jordan Peterson, det är därför de varit tvungna att läxa upp Danmark och Norge som varit så osolidariska och inte tagit sig an lika många utsatta och fattiga, det är därför Danmark släpper ut avloppsvattnet mot Sverige, nä, hoppsan, det där blev fel…..nä, här i Sverige är minsann alla lika, mest lika är förstås våra politiker och muslimerna, de är jättelika, både till utseende, hur de klär sig, var de bor, eller hur? Nåja, allas vår gröna kulturminister Amanda Lind kämpar tappert på med sitt löshår som ju faktiskt döljer hennes riktiga hår, det är väl en kulturgärning om något, inte sant, ett försök att vara lik kvinnorna som har hijab och burka och allt det där andra fina och trevliga. Ett försök att behaga, beveka, att vara både män och islam till lags. Som vår utrikesminister, den folkkäre Ann Linde brukar säga, ”vi värnar grundläggande demokratiska rättigheter och gemensam säkerhet världen över.” Det betyder på vanlig svenska ”vi ger oss på vem som helst som tror att de kan bättre än vi i regeringen”.
  Så Jenny, något hyckleri finns helt enkelt inte i Sverige. Det är en missuppfattning. Det sade redan förra V-ledaren Lars Ohly, ni vet, han som är så glad i kvinnor på fester att han bara måste tafsa efter och ta på dem. Även den nuvarande trevliga om än oftast argsinta hederspricken Jonas Sjöstedt har gång på gång sagt att nån skillnad mellan män och kvinnor finns inte. Vare sig vad gäller kläder eller rättigheter att tycka vad man vill. Hedersvåld t ex, det är något som försvann vid svenska gränsen när de stackars utsatta och förföljda kom hit. Det är därför han kunnat berätta sanningen, att hedersvåld helt enkelt inte finn i Sverige. Snart drar han till Hanoi, till frun. Säkert kommer han trivas där, det är ju trots allt lite närmare Ryssland och Kina och allt det där röda och solidariska, det rättvisa, goda och toleranta som han så gärna hade velat införa i Sverige. Tänk att han får uppleva en liten bit äkta marxism till slut, det blir väl kul för honom? Pensionen från åren i EU-parlamentet tar han med sig. Förstås. Undrar vad han mest vill bli ihågkommen för?
  Ja, så var vi väl framme vid vår trivsamme landsfader, vår gemytlige och fryntliga och fyndigt ordviga statsminister utan brister, herr Löfven. Hans motto lär vara ”följ mig, jag vet allra, allra bäst och kan förklara vad som helst på vilket obegripligt sätt som helst”.

  Gillad av 1 person

  1. Jag tror själv INTE att den snygga fröken Lind, i det s.k. ”Miljöpartiet”, har löshår, efter att ha kämpat med frisyren sedan 20 års-åldern. Som du ser på bilden har jag, som betydligt mer grön förespråkare för ekologisk hållbarhet, helt evident inte heller löshår :-), men det är klart att den snygga fröken Lind kunna ha köpt hår från några andra långhåriga, för att få upp volymen i denna ”jätteturban”?

   Sådant beteende kan ex. vara resultatet av att befinna sig i en anonym storstad. Man vill sticka ut för att synas och få uppmärksamhet, och den har hon ju faktiskt fått. Du ger den till henne gång på gång. Dessutom ger folket henne en riktigt fet lön. Inte illa. Bravo! En taktik värd att överväga kanske?Ömsom skäggstubb och rakat får faktiskt inte lika stor uppmärksamhet, även om innehållet i hjärnan (kanske?) är bättre. Har hon ev. köpt håret så är det dessutom hennes hår. Det är hon som äger håret, ingen annan.

   Dreadlocks bör nog inte heller jämföras med Burka. Jämförelsen haltar betänkligt och är ytlig.

   Ryssland och Kina är inga vänsterländer längre. Ojämlikheten är stor där p.g.a. globaliseringens brutalkapitalism.

   Gilla

   1. Hej! Nä, jag vet att Ryssland och Kina inte är vänsterländer. Lika lite som Sverige är en äkta demokrati. De har marknadsekonomi men på ett lite annat sätt. Det går ju rätt bra för den kinesiska modellen måste man säga. Men det vet Jonas Sjöstedt kanske inte om, detta att det inte är vänster i Kina och Ryssland? Han verkar ju ha relativt stora skygglappar sedan länge och lever kanske kvar i ”den gamla goda tiden”? Fast ändå inte, han har ju mellanlandat i EU och mått gott. Nåja, får vara hur det vill med den saken. Men apropå fru Linds löshår så är väl det viktiga hur de muslimska mottagarna av synintrycket uppfattar det hela, eller hur? Visst ligger det väldigt nära till att koppla hennes hår till hijaben som ju ska dölja bärarens hår? Precis det är det ju som fru Lind gör. Men hon verkar ju tämligen tondöv för det mesta så hon tänker säkert bara att det är ballt. Tvättar man sånt på vanligt sätt? Monterar man bort det? Säkert sprids det spefulla kommentarer likt mina kring henne i de våldsbenägna områdena. Vi får se om hon plockar bort det konstgjorda när den nya tiden nu sakta skrider in och de politiska vindarna anger en annan sorts korrekthet. Vem vet, det kanske kommer ligga henne till last att ha trampat runt med den där utstyrseln. Herrarna i regeringen kanske ska börja med löshår också? Morgan kunde ju få prova fru Linds vid nån presskonferens? Kanske ska herr Löfven ha helsvart peruk, kanske axellångt för att locka ungdomen? Fru Lind borde ju, som äkta naturvän, nöjt sig med det hår vår Herre eller Vår Fru gav henne, eller hur? Nåja, vi kan ju alla vackla lite i vår tro och uppfattning en tid, fru Lind landar säkert tryggt så småningom när MP förlorat valet på nån bra post.
    Slutligen, det där med vem som äger fru Linds hår, hmmm! Även om de sade till mig att mina skattekronor skulle gå till min ålderdom, till min sängplats på sjukhuset, till mina läkarbesök så att de inte skulle bli så dyra, även om min bilskatt skulle betala potthålen i asfalten (de kallas så för att Vägverket skiter i dem) så måste jag ju i alla fall betala en massa för att få tillgång till det som de sade att min skatt skulle bekosta. Konstigt det där. Men min slutsats är att åtminstone en liten del av fru Linds löshår faktiskt är mitt. Rent moraliskt är det ju så, troligen även juridiskt. Faktiskt äger jag rent moraliskt en bit av Morgans kostym även om jag nu väldigt ogärna skulle vilja ha med den tygbiten att göra. Kanske skull jag ge den till fru Lind så hon kunde dölja sitt löshår, vad tror du?

    Gilla

   2. Ber om ursäkt att jag kallade fru Lind för fröken. Det var bara för hon ser så ung ut. Hon verkar äta nyttig mat. Ekologiskt är nog nyttigt.

    Det är lätt att gilla Sjöstedt. Han är väldigt len i truten, tycker jag, vilket gör honom till en utmärkt partiledare. Problemet är nog inte Jonas Sjöstedt, som nog ödmjukt gör som partistyrelsen säger likt en lydig hund, men snarare det förvillade massmedia-hjärntvättade folket i hela Sverige och i alla partier, inkl. V. De har låtit sig luras av mediaelitens repetitioner av kontrollord som ”Rasism!” etc. , fastän känslor av rasism är naturliga och beror av händelser och ett hormon som heter oxytocin, enl. psykiatriprofessor Tara Swart, som även har förslag på bot.

    I övrigt:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Dreadlocks#Methods_of_making_dreadlocks

    Jag tror det är en mer framkomlig väg, rent rättsligt, att beskatta tillbaka fru Linds tillgångar, medelst progressiva skatter efter ett Svexit (vilket du kommer göra om du röstar för Vetenskapliga partiet) än att kräva tillbaka din andel av fru Linds dreadlocks. Vill du ens ha din andel dreadlocks? Till vad? Din ekologiska odling? Och varför skall alla andra som har skott sig i tre decennier komma undan, p.g.a. fel fokus på ytliga narcissistiska saker som kläder och hår?

    Har inte andra saker mer betydelse?

    Det finns ju faktiskt saker som har verklig betydelse, ex. hur vissa förfärliga sekter tvingar barn och kvinnor till en massa rituella hemskheter.

    Gilla

 3. Vad gäller sekteristisk klädsel har individer olika skäl till den. Vissa är sekterister p.g.a. djup tro på gamla doktriner och andra känner sig tvingade av sekten att underkasta sig beteendet, andra ser det som en militär/politisk uniform. Det är ungefär som mode-hysterin i väst, med den skillnaden att sekterismen inte förändrar sig stup i kvarten för att skapa masskonsumtion.

  Gillad av 1 person

 4. Du, det är likadant med vad man lånar sig till att ha för uppfattning om vad som är sant och inte sant. Har vi inte upplevt ett antal år där man sade till oss att det inte var sant de vi såg? Att det inte var sant det vi kände? Att vi var lögnare som frågade var folk skulle bo, vad de skulle jobba med och allt det där som MP t ex aldrig behövde bry sig om. Det var väl bomberna som väckte dem så att de till slut måste medge att allt inte var precis så som de sade.
  Men MP kör på, det har en stark tro som gränsar till fanatism kanske? Eller hur man nu ska benämna dem. Det namn de tagit som partinamn borde ju förpliktiga. Ungefär som socialdemokrat. Man är då socialist och demokratisk på samma gång vilket är en intellektuell och filosofisk omöjlighet. Det är därför det går åt helvete för dem så småningom. Eller KD, de är kristna och demokrater. Det är väl bättre än att tro på islam, då tror man men är absolut inte demokrat. De två går idémässigt inte att förena. Så, MP då. Varför i Herrans namn kallade de sig inte för Invandrarpartiet eller något sådant? Det hade ju gett trovärdighet och fått dem att komma med färre lögner? Kallar man sig Miljöpartiet borde det väl finnas nån vilja och önskan omvandlat till ett idéprogram som funkar hur vårt samhälle ska formas för att relatera hyggligt till jorden, den enda vi har. Gör man det genom att plocka hit människor som bevisligen inte bryr sig ett dyft om vare sig natur eller demokrati? När man hör en miljöpartist prata låter det i alla fall i mina öron inte bara lögnaktigt som hos vanliga politiker, det låter inte heller bara ologiskt, det låter helt obegripligt. Som om de kom på besök till jorden från en annan planet.

  Gilla

  1. Eftersom socialdemokraterna är för det brutalkapitalistiska EU, som undergräver alla nationers demokrati, t.o.m. attackerar andra demokratiska stater och är i maskopi med krigsförbrytelse, terror och terrorstater, samt är för finanskapitalisternas absurda frihandel, så är de varken ”socialister” eller ”demokrater” enligt definitionen av de orden.

   Socialism innebär ökad jämlikhet, medan de har skapat motsatsen i tre decennier i maskopi med de andra högerpartierna.

   Demokrati innebär folkstyre, medan vi i Sverige har ett media-styre eller en oligarki, som gör att folket är hjärntvättat av fåtalet klaners nyckfullhet. Sossarna ställer sig inte emot detta. Samma med EU. Det är ett projekt skapat för finanskapitalets ökade rikedom, inte för folken i nationerna.

   Stalin hade en bättre definition på den typen av ”socialdemokrater” anser jag:

   ”Socialdemokrati är rent objektivt fascismens moderata flygel …. Dessa organisationer (dvs. fascism och socialdemokrati) är inte antipoder, de är tvillingar.”
   / Josef Stalin

   Samma med det brutalkapitalistiska EU-vurmande KD. De ärar ju inte direkt Jesus Kristus, som delade brödet och vinet lika med sina lärjungar och de är följaktligen inte heller för demokrati i realiteten.

   Vad gäller Miljöpartiet så svarar de inte på mina 14 välmenande frågor om ekologisk hållbarhet. Jag tycker det säger allt om vad som befinner sig innan för turbanen i det partiet.

   Gilla

   1. Ja du, det där är alldeles för komplicerat för MP att svara på. De har inte något svar helt enkelt för att de inte tänkt igenom grejerna riktigt. De anser nog dessutom att du som en vanlig människa (ej politiker) helt enkelt inte ska bry dig med sådana frågor, du ska svepas med liksom och instämma bara. Om MP var seriösa hade de givetvis gett dig någon form av svar. Schyssta frågor men alldeles för komplicerade för obildade och ointresserade MP-politiker. Så blir det när en politisk övertygelse är grundad på en tro enbart och inte på sunt förnuft och kunskap.
    Tack för samtalet!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s