Öga för öga – iransk kvinna dömd till att bli blind genom tortyrliknande metod

En iransk kvinna som gjorde en man blind i en syraattack har dömts till ”blinding” rapporteratde lokala medier under gårdagen.


Det var 2014 som den 30-åriga kvinnliga kampsportinstruktören i en hämndattack kastade syra i ansiktet på den 33-åriga mannen i staden Mashhad, varpå mannen blev blind på båda ögonen.
Kvinnan hade skiljt sig från sin man och gett upp vårdnaden om deras gemensamma barn för att kunna vara med en ny man. De båda ingick ett temporärt äktenskap, så kallad ”sigheh” och planerade att gifta sig permanent, men det slutade med att mannen några månader senare gifte sig med någon annan.


Kvinnan kände att hon hade förstört sitt liv för mannens skull och lurade därför in honom i en byggnad där hon kastade syra på honom.


”Blinding” är en form av straff i iransk lag och utfördes första gången i landet 2015 när en iransk man dömdes för att ha gjort en annan man blind på ett öga i en syraattack. Den islamiska republiken anser att straffmetoden är effektiv för att avskräcka från syraattacker, men Amnesty International och flera andra aktivistgrupper fördömer det som barbariskt.


Bestraffningsmetoden har använts sedan antiken och i det Byzantiska riket och många andra historiska samhällen brukades straffet genom att man petade ut ögonen med en het eldgaffel eller genom att hälla ett kokande ämne som till exempel vinäger på ögonen. I nutid används det som straffmetod i Iran, Pakistan och indiska subkontinenten.


Jag trodde i min enfald att det skulle utföras på ett lindrigt sätt eftersom vi lever på 2000-talet, men det visade sig tyvärr att ett tortyrliknande tillvägagångssätt brukas än idag när jag sökte på hur det går till. Känsliga läsare bör sluta läsa här.


I stora drag går det till som så att fången får en blöja eftersom straffutövningen kommer medföra att man tappar kontrollen över kroppen. Fången placeras i en tandläkarliknande stol där både knivar, saxar, borrar, elektriska sågar och andra instrument är fästa som används vid bestraffningar. Fången får en sorts metalldräkt på sig så att armar och ben inte kan röra sig. En metallhjälm sätts över huvudet med tre krokar som är fästa på vardera ögonlock så att båda ögonlocken blir vidöppna och syran kan droppas i fångens ögon. Bara fångens ögon är synliga medan resten av kroppen är täckt av metalldräkten för att skydda resten av kroppen från syran. En hjärtmonitor kopplas på så att fångens hjärta kan höras under hela straffet. Hela förberedelsen tar 1-1 1/2 timme och under tiden måste fången ligga och våndas i stolen.


Offret för attacken är med i rummet när fängelsevakten läser upp domen och därefter utdelas 10 droppar syra i varje öga, sakta tar dropparna form och blir större och större. En droppe faller var tionde minut med ett fräsande ljud när det träffar ögat och oavsett hur högt fången skriker så hörs det inte ut eftersom det är ett ljudisolerat rum. När första droppen faller kommer synen kraftigt försämras i det första ögat. Vid andra droppen kommer fången övergå till att bara se skuggor. När tredje droppen faller förlorar fången kontrollen över sin kropp med urinering och defekation som följd. Efter tredje droppen blir fången helt blind och kommer inte se de resterande sju dropparna. Skulle fången svimma av smärtorna gör man ett uppehåll i bestraffningen medan man ger fången luktsalt. När fången är helt vaken igen fortsätter bestraffningen. Bestraffningen brukar ta omkring 4 timmar och efteråt kommer fången att vara komplett blind samt känna det som om ögonen brinner, medan huvudet känns som det svällt upp.


Det är nu man önskar att någon ska säga att det är fake news och att det absolut inte går till på det här viset. Det är verkligen fruktansvärt och även om det säkert fungerar avskräckande så är det helt oacceptabelt.


Betänk att Sverige alltså gullar med den här diktaturen som förutom att hänga homosexuella också förtrycker kvinnor å det grövsta – helt befängt och den rödgröna regeringen borde skämmas!


https://english.alarabiya.net/en/News/middle-east/2020/05/08/Eye-for-an-eye-Iran-sentences-woman-to-blinding-as-punishment.html

3 reaktioner till “Öga för öga – iransk kvinna dömd till att bli blind genom tortyrliknande metod

 1. Är inte förvånad.
  Vi har ju fått hit människor som anser att alla brott och straff är tillåtna,
  Och utövar dem i Sverige
  resultatet av deras ologiska tänkande och agerande är totalt omänskligt.
  Och skulle aldrig fått sätta sin fot här.
  Vad som är rätt och fel är olika i alla kulturer och när man
  Släpper in så barbariska kulturer.
  Kan inget annat ske än en stor Förlust av alla vänliga och med mänskliga
  Snälla varelser och kvar blir de som anammar det grymma.
  Samhället har gett upp och ingen reagerar längre på mord och våldtäkterna.
  Domstolarna släpper dem fria.
  Straff med långa fängelse tider och tvingas jobba och betala allt offret förlorat.
  Mord jobba livstid till de anhöriga , våldtäkt 30 år
  Konstigt att man kan tvinga arbetare att jobba och försörja illigala flyktingar
  Hela livet.
  Men de kriminella släpper man fria.

  Gilla

 2. Tack för en saklig beskrivning av vad denna våldsbejakande religion anser vara rättvisa. Sådant har de (läs valboskapen) som införs hit till Sverige i tanke-bagaget, det synsättet om vad som är rätt och fel, vad som är rimligt straff. Det är tom så att det rättssystem som finns i vår demokrati inte gäller för dessa människor. Islam som rättesnöre är det som gäller. Islam har svaret på livets alla spörsmål.
  Det är inte svårt att förstå att islam inte är förenligt med vår demokrati.
  Det är inte någon nyhet för S och MP och alla dessa mer eller mindre störda kvinnor som tar på sig sjalar, huvuddukar i sympati, som hindrar utvisning av grovt kriminella muslimer osv. Ni vet.
  Självklart uppfattar muslimerna vårt rättssystem, våra straff, fängelsetiden som en kul grej som ger möjlighet till nya kontakter, möjlighet att dominera, ja ni vet.
  Cynismen är, som alltid hos politiker, oerhörd och överträffar allt man vill tro. Men, så ser maktspelet ut. Att offra svenskar var ett litet bondeoffer som var väl värt priset när vinsten var att få behålla regeringsmakten.
  Tack än en gång för att du tar upp och visar på olika sidor av hur islam ser på rättvisa och i vilken bok som straffet hämtas.

  Gilla

 3. Jag undrar om den metoden även förstör näthinnan. Det måste den väl göra annars skulle det nog gå att åtgärda senare.
  Ordföranden i Venedigs oligarki på 1100-talet som senare organiserade kristna korsriddare att plundra Konstantinopel 1204, hade tidigare besökt Konstantinopel och försökt förhandla om nånting.
  (Korsriddarna var skuldsatta till Venedig för att ha köpt fler galärer än dom kunde använda så i utbyte fick dom gå med på att anfalla kristna istf som det ursprungligen var tänkt muslimer i det heliga landet.
  Dogen(ordföranden i oligarkin) av Venedig hade emellertid i utbyte mot fördelaktiga handelsavtal därnere lovat att hålla korsriddarna borta därifrån)
  Det påstås att dom i Konstantinopel under de tidigare förhandlingarna istället gjorde honom blind med hjälp av någon sorts brännglas som inte gav några spår på utsidan. Eftersom optik inte var så långt kommet på den tiden måste man säga att kunde dom konstruera en lins eller möjligen krökt spegel för att straffa en människa på det viset ser man hur grymheten tycks vara uppfinningarnas moder i en del sammanhang.
  Jag gissar att dom misstänkte att han rekognoserade och att dom skulle försvåra för honom att utnyttja det senare när inte förhandlingarna gav resultat.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s