Nyanlända får förtur i höstens skolval i Göteborg – barn placeras på skolor de inte valt med lång resväg

Grundskolevalet i Göteborg sköttes tidigare av stadsdelarna, men administreras nu för andra året i rad av stadens grundskoleförvaltning och processas digitalt. Det handlar om totalt 12.000 elever som ska ansöka om och tilldelas plats på någon av stadens grundskolor.

Utgångspunkten är att eleven ska tilldelas sitt förstaval eller något av övriga fyra möjliga val. Om antalet ansökningar på den önskade skolenheten överskrider tillgången görs urvalet enligt en förutbestämd prioriteringsordning, där kriterierna i tur och ordning utgår från följande:

1. Om eleven är nyanländ
2. Har syskon på skolan
3. Avstånd mellan hem och skola
4. Om så krävs – lottning

Kritiken från vårdnadshavare över hela Göteborg är massiv och grundar sig i huvudsak på en sak: Avståndsberäkning och dess konsekvenser.

Göteborgsposten har sedan skolplaceringsbesluten började skickas ut den 30 april översköljts av vittnesmål från förtvivlade vårdnadshavare till barn som enligt besluten och tvärtemot önskemålen skiljs från övriga klasskamrater, placeras mil från hemmet och dagligen tvingas till timmar av extra restid.

Fredrik Färms 9-årige son Gustav är ett av barnen som fått ett överraskande beslut om skolplacering. När övriga klasskompisar på Lillekärrskolan fick sina förstaval om Klarebergsskolan hamnade han själv i Gårdstensskolan på andra sidan älven.
-”Vi tänkte att det måste ha blivit fel. Av 22 elever var vår son ensam om att skickas till Gårdsten. Alla andra hamnade i Klareberg. Motivet från förvaltningen var att det skulle få ”stora ekonomiska och organisatoriska konsekvenser för kommunen” om familjens önskemål om plats på Klarebergsskolan skulle tillgodoses och det tryckte igång hur många känslor som helst. Det kändes som en kränkning. Många kommuner mäter gångväg, cykelväg eller allmän väg. Här har man lagt en passare från Klarebergsskolan rakt ut. Vår dotter har sökt och fått årskurs 7 på Klarebergsskolan. Trots det skickas 9-åringen till Gårdsten.”

En av parametrarna är nyanlända och ett antal stadsdelar har fått elevplaceringar på Kärras två skolor, vilket påverkar tillgången för de närboende
-”Jag förstår om barn från Angered vill söka sig till Klareberg. Då får du utöka antalet platser istället. Vad vinner man på det att rycka upp en nioåring från kompisarna och skicka honom till en annan stadsdel?”

Familjen har överklagat till Göteborgs skolförvaltning och funderar nu på att söka sig till en kranskommun eller uppvakta friskolorna.

En annan elev som drabbas är 13-årige Melvin Lessner Sveen som går på Nya Varvet-skolan. Familjens önskan om en plats på Påvelundsskolan och Nordhemsskolan avslogs – istället placeras Melvin, som enda elev från sin nuvarande klass, på Brunnsboskolan på Hisingen, vilket innebär mellan två och tre timmars resväg med kollektivtrafik varje dag.

Melvins mamma Viktoria Lessner:
-”Han får åka 06.30 om han ska vara framme klockan 08.00. Jag kommer aldrig sätta honom på en spårvagn för att åka så långt till skolan.”

Nils Kaiser, tillförordnad avdelningschef på Göteborgs grundskoleförvaltning, har tagit del av kritiken från vårdnadshavarna och han är inte förvånad, men säger att mellan 80-90% av eleverna får sina förstaval.
-”Jag har full förståelse för att de är upprörda, förtvivlade och frustrerade. Min ambition som avdelningschef är att vi ska försöka rigga detta så att så många som möjligt får något av sina val. Det vi gör nu är att ta de som har överklagat eller anmäler att de vill ha ett skolbyte och ser över de ärendena.
Det finns inget självändamål i att skicka elever lång restid, tyvärr blir det en effekt. Ibland blir det längre restider. Det är bara att beklaga. Det är mycket olyckligt om vårdnadshavare känner att de behöver byta kommun. Nu förfogar vi inte över platser i andra kommuner. Vi har en önskan och ambition att så många som möjligt ska få plats på närmaste skola. Det är det vi stävar efter. Tyvärr lyckas vi inte fullt ut.”

I mina öron låter detta inte klokt! Varför prioriterar man nyanlända före alla andra kriterier? Avstånd till skolan har väl alltid haft betydelse och även syskonförtur. Jag förstår att föräldrar är upprörda – jag hade inte heller accepterat att mitt barn skulle tvingas resa ensam på det här sättet för att tillgången på skolplatser begränsas på grund av att nyanlända elever ska ta upp plats. De gör rätt i att överväga att flytta!

Visst är skolvalet bra på sätt och vis, men jag undrar om det inte var bättre förr när man fick ta den skolan som låg närmast och så var det inte mer med det. Jag hade troligen inte klagat högljutt om skolan åter skulle förstatligas och det fria skolvalet försvann.

Att våra styrande inte förstår själva att det sänder helt fel signaler när man låter nyanlända elever ta upp plats för barn som är födda i Sverige är anmärkningsvärt! Dylika problem lär dock fortsätta förekomma eftersom vi haft så generös invandring under lång tid. Att vår regering och dess stödpartier dessutom ämnar fortsätta med öppna hjärtan-politik och öka på problemen är dock det mest obegripliga. Varför är det aldrig någon som gör en konsekvensanalys?!

https://www.gp.se/nyheter/göteborg/massiv-kritik-mot-skolvalet-i-göteborg-fullständigt-haveri-1.27699963

3 reaktioner till “Nyanlända får förtur i höstens skolval i Göteborg – barn placeras på skolor de inte valt med lång resväg

  1. Så nu ska ungarna ta smällen av den vansinniga invandringspolitiken? Fy fan alltså! Skulle vilja se den politiker som accepterar detta med egna ungar. Man får vara synnerligen tacksam att man växte upp under 60-talet, då var den enda invandraren från Finland och allt bara flöt på. Detta land och dess svenska ungdomar har och kommer att få ett än värre helvete. Stackars barn.

    Gilla

    1. Det där stämmer inte riktigt, tänk på alla italienare, ungrare, jugoslaver, spanjorer m.fl. – såvida du inte syftar på den lilla håla du växte upp i och inte Sverige som land. 🤔

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s