Antiziganism verkar inte ha uppnått samma status som islamofobi i Sverige

Bilden härrör från Saudiarabien som idag meddelade att man förbjuder samlingar på över fem personer som en åtgärd för att bekämpa coronaviruset.

Bilden av saudiska kvinnor lämnar som vanligt en fadd smak i munnen, men faktum är att den lika gärna kunde varit hämtad från ett köpcentrum i Sverige.

Jag pratade igår med en bekant som jobbar inom handeln och som brukar expediera sådana här ”tält” i kassan. Även om han anser att han inte bryr sig så länge de sköter sig, så har jag som kvinna väldigt svårt att acceptera att detta tillåts i ett jämställt land som Sverige och även om det är en del av deras kultur så kommer jag alltid uppfatta det som kvinnoförtryckande plagg.

Han påpekade också en intressant aspekt – när zigenarkvinnor går i en affär i traditionell klädsel så bevakas dem lite extra eftersom det förr hände att de stal mat och gömde under kjolarna, medan muslimska kvinnor går helt under radarn trots samma förutsättningar och ingen skulle ens komma på tanken att förfölja muslimer på samma sätt.

Överlag lever fördomar och misstänksamhet kvar kring romer i vårt samhälle och de råkar ofta ut för trakasserier.

Det är märkligt att det i Sverige är ok att ha fördomar om romer som alltid varit ett förföljt folk, men om någon ifrågasätter muslimer eller kritiserar islam är det likvärdigt med ”islamofobi” och ska fördömas å det grövsta.

Beror det på att romer är ett kuvat folk som inte vågar ställa krav som muslimerna eller är det våra styrande som saknar kurage att sätta ned foten gentemot muslimer som de dessutom ingått avtal med, vilket genererat att de klivit in i maktens boningar och skaffat sig ett övertag?

För att det inte ska missuppfattas vill jag vara tydlig med att jag inte har något emot vare sig muslimer eller romer, jag bara tyckte det var en intressant betraktelse värd att belysas.

Men sanningen är att vi i Sverige inte får kritisera det som strider mot våra västliga värderingar – det går inte ens att föra en saklig debatt i media eller bland politiker utan att någon ska bli kränkt eller orera om rasism eller islamofobi. Bättre att sopa det under mattan som med allt annat icke politiskt korrekt för att slippa hantera stormen det skapar.

Bildkälla: Al Arabiya

5 reaktioner till “Antiziganism verkar inte ha uppnått samma status som islamofobi i Sverige

 1. Tvärtemot dig Jenny så föraktar jag både muslimer och zigenare. Dessa folkgrupper har bara ställt till elände i landet och kostat/kostar en helvetes massa skattepengar från enträget arbetande svenskar. Nämn en positiv sak som dessa grupper bidragit med i Sverige.

  Gilla

 2. Ledsen Jenny.
  Jag tror inte de gjort oss mer toleranta.
  Förr tyckte jag synd om muslimska kvinnor, nu tycker jag
  Inte det.
  De har fött och struntat i att uppfostra sina barn och
  Vi alla andra får betala ett fruktansvärt pris på grund av dem.
  De är lika grymma och utan uppfostrade som männen.

  Det är både kvinnor och män som söker skydd här och när de väl är
  Här försöker de göra det till ett muslimsk land.
  Så varför flydde de?
  Eller var det bara för att sprida islam.
  Afghanistanska kvinnor föder barn skickar dem till Sverige
  för att andra ska ta hand om dem
  Det är vidriga människor som anser sig rätten att andra ska försörja deras barn
  Och dem.
  Kan man inte försörja barn så skaffa inte barn.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s