Knivbeväpnad man omhändertogs i samband med stökig demonstration vid Migrationsverket – vad sker egentligen med de statslösa palestinierna?

Sedan januari i år har statslösa palestinier demonstrerat utanför Migrationsverkets lokaler i Gårda på grund av nekade uppehållstillstånd. Under dagens demonstration blev det stökigt och tre personer omhändertogs för ordningsstörningar. Senare omhändertogs även en knivbeväpnad man på en spårvagn i centrala Göteborg. Mannen verkar inte ha deltagit på demonstrationen, men känner någon som var inblandad i protesterna.

Man kan på sätt och vis förstå de missnöjda palestinierna. De får inga uppehållstillstånd eftersom de saknar asylskäl, vilket medför att de inte får jobba eller studera och inte heller har rätt till ersättning från Migrationsverket. Samtidigt kan de heller inte utvisas från Sverige eftersom de saknar medborgarskap i ett land samt att det inte finns någon flygplats på Gazaremsan eller Västbanken och de får heller inte åka in via Israel.

Så vad gör regeringen åt saken? 2015 var ämnet uppe i en interpellation av Vänsterpartiet i riksdagen. Justitieminister Morgan Johansson svarade att det är Migrationsverket och domstolarna som gör prövningarna och att han som statsråd inte får lägga sig i handläggningen av enskilda ärenden. Johansson deklarerade också att regeringen ämnade göra en översyn av situationen.

2015 lämnades en motion in av två Socialdemokrater som gällde att statslösa palestinier ska få uppehållstillstånd i Sverige och bli svenska medborgare samt att de ska få ett intyg som visar att de inte är statslösa för att kunna resa till hemlandet. Motionen avslogs av riksdagen 2016.

I år lämnade en annan Socialdemokrat in en skriftlig fråga till justitieminister Morgan Johansson om vad han avser göra åt palestiniernas situation. Johansson svarade att regeringen har fullt förtroende för Migrationsverkets och domstolarnas bedömningar samt påpekade att det är en hög beviljandegrad hos Migrationsverket vad gäller asylansökningar från palestinier.

Således sitter dessa statslösa palestinier fast i limbo och ingen verkar vilja göra något åt saken. Inte för att jag anser att personer utan skyddsskäl ska få asyl i Sverige, men om regeringen tänker ge de ensamkommande afghanerna amnesti, som mycket tyder på, så är det banne mig inte mer än rätt att även palestinierna får uppehållstillstånd.

En annan lösning vore kanske att skaffa fram ett intyg som visar att de ursprungligen kommer från Palestina och inte är statslösa så att de kan återvända hem samt försöka segla hem dem. Ship to Gaza kanske kan anlitas?

Jag måste säga att det är lite olikt den humanitära stormakten att ignorera ett problem på det här sättet, särskilt när S alltid haft en förkärlek till Palestina, men de har väl sina skäl.

Bildkälla: GP

2 reaktioner till “Knivbeväpnad man omhändertogs i samband med stökig demonstration vid Migrationsverket – vad sker egentligen med de statslösa palestinierna?

  1. Inget land? Men Sverige har ju erkänt Palestina som en stat, så vad är problemet? Som du skriver Jenny, så kan dom ju använda Ship to Gaza!
    Då kanske detta skepp kan göra en verklig insats för en gång skull.
    Efter detta sagt, så anser jag, att om dom flytt därför att dom inte ställer upp på Hamas terror mot Israel, så är dom enligt mig välkomna att få uppehållstillstånd här.
    (Hamas, akronym för Ḥarakat al-Muqāwamat al-Islāmiyyah med betydelsen ”Islamiska Motståndsrörelsen”, är en palestinsk sunnimuslimsk rörelse som kämpar för Palestinas befrielse med målet att utplåna Israel.)

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s