Danska finansministern talar klarspråk medan Magdalena Andersson lindar in orden i syfte att skapa en falsk trygghet

Igår kväll offentliggjordes den danska regeringens nya konvergensprogram för 2020, som är en översikt över landets ekonomiska utveckling som skickas till EU och Danmarks finansminister Nicolai Wammen (S) slår fast att han förväntar sig ett offentligt underskott på upp mot 197 miljarder DKK för 2020.

Den årliga avrapporteringen till EU är i år präglat av den allvarliga ekonomiska situationen som uppstått som en konsekvens av coronakrisen, vilket finansministern påpekar i ett pressmeddelande.
-”Även om de många åtgärder och stödpaket som beslutats under krisen kan förhindra negativa konsekvenser på lång sikt, kan det inte undvikas att 2020 kommer att bli ett år med stor nedgång och att den offentliga balansen kommer att visa ett stort underskott.”

Enligt rapporten är det i alla tre uppställda scenarier tal om offentligt underskott som har en storleksordning som man inte sett sedan början av 1980-talet. Enligt ministeriet har det inte någon gång tidigare varit ett så stort offentligt underskott och Nicolai Wammen deklarerar att situationen för dansk och internationell ekonomi är djupt allvarlig.

2019 hade Danmark ett offentligt budgetöverskott på knappt 85 miljarder DKK. Enligt chefsekonom Tore Stramer på Dansk Erhverv är det särskilt denna skiftning som är anmärkningsvärd.
-”Det är ett mycket våldsamt skifte som vi har sett på några få månader. Från att ha haft EU:s största budgetöverskott till att nu ha det största underskottet sedan början av 1980-talet. Det skiftet tror jag inte vi har sett i fredstid tidigare. Det är mycket, mycket våldsamt.”

Även om det är allvarliga ord från Danmarks finansminister så uppskattar jag att han talar klarspråk med folket, till skillnad från vår egen finansminister Magdalena Andersson (S) som gärna lindar in orden istället för att nöta in allvaret i befolkningen.

Trots att den svenska regeringen hittills satsat över 130 miljarder kronor så återkommer Andersson hela tiden till att det finns ljuspunkter och jobb samt att de goda svenska statsfinanserna innan krisen gör att förutsättningarna är goda. Istället för att som den danska finansministern förbereda befolkningen på vad som komma skall och proklamera att det slagit ett djupt hål i statskassan vilket gör att det kommer att bli mycket tufft framöver, blir det överslätande fluff om att vi HAR pengar för att invagga folket i en falsk trygghet.

Magdalena Andersson säger i en intervju med Aftonbladet som gjordes nyligen att hon minns en tid när Sverige var i en liknande situation. Det var under 1990-talskrisen då Göran Persson som finansminister tvingades åka till New York och vädja om lån.
-”Vi var tvungna att åka över till Wall Street och övertyga internationella investerare om att Sverige var ett land som skulle kunna betala tillbaka det vi ville låna. Där är vi inte i dag, nu har vi en helt annan situation.”

Vilken tur att Sverige är ett sådant unikum som aldrig har några problem att tala om. Alla kan således andas ut och fortsätta låna pengar och konsumera precis som tidigare samt självklart anamma mer öppna hjärtan-politik ty här finns ingen anledning till oro – vi ska gå hela ur det här!

#onlyinsweden

https://www.berlingske.dk/oekonomi/regeringen-forventer-underskud-paa-op-mod-197-milliarder-i-aar

Finansminister Nicolai Wammen (S) under pressemøde efter aftale om udligningsreform i Finansministeriet i København, tirsdag den 5. maj 2020. Regeringen har sammen med Venstre, Radikale Venstre, SF og Alternativet indgået aftale om en reform af udligningssystemet.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

11 reaktioner till “Danska finansministern talar klarspråk medan Magdalena Andersson lindar in orden i syfte att skapa en falsk trygghet

 1. Tiden får utvisa vad som finns kvar i plånboken för Sverige och svenskarna framöver.
  S törs såklart inte köra med öppna kort kring ekonomin av flera skäl (risk att försämra ekonomin, valet 2022, väcka förhoppningar osv). Det står väl klart för alla att det kommer stramas åt rejält.
  Senast idag hör vi om äldrevården, man vill inrätta en ny myndighet för att möta behovet, man vill att regioner och stat ska ta över kostnadsansvaret, det behöver helt enkelt byggas upp en helt ny äldrevård med stora inslag av sjukvård. Sånt kostar ofantligt, var ska pengarna tas ifrån? Hur ska småkommuner få råd att ge standard åt sina gamla annars?
  S brukar vara pragmatiker och brukar också vara mycket bättre än borgarna på sådana här stora saker. Borgarna brukar sälja ut det gemensamma direkt och det har ju inte precis hjälpt samhällsekonomin.
  Vi får väl se vad som blir kvar i plånboken framöver för de svenskar som arbetar. Skillnaden mellan de medborgare som arbetar och betalar skatt och de som lever på bidrag måste och kommer att minska, jag kan inte se annat. Risken för oroligheter ligger nog och pyr alldeles under ytan.
  Men först ska det bli värre.

  Gilla

 2. Tack hllviken! Oerhört intressant. Jag uppmanar alla att orka lyssna igenom detta. Här presenteras vilka och vad som styr bakom kulisserna av politiker och villiga överlöpare och andra onda människor.

  Jag är välbekant med i princip allt, som många andra. Fin man med stor kunskap och integritet och ideal som krockat med verkligheten. Hans genomgång är lysande och så sann. Låt mig plocka ut några saker!

  MP är inte något miljöparti, de är maktspelare som använder allt möjligt för att lyda order uppifrån och få personlig makt. Personerna i ledningen när oerhört cyniska, om de ville männen från Afghanistan väl hade de förstås inte agerat som de gjorde. De hade ett annat syfte förstås. Helldén t ex, som är trafikborgarråd i Stockholm och tillhör MP:s inre cirklar, vilken otäck man! En formidabel maktspelare. MP är ovanligt usla då de seglar under så falsk flagg. V vet man åtminstone vad de vill, bekämpa det som ger dem som parti pengar. Ner med kapitalismen? De låtsas bara och springer runt med nån ideologisk Lenin-keps nerdragen över ögonen för att de inte ska se behöva se verkligheten.

  Politikerna är marionetter för finansfolket ovanför?? Javisst, så har det varit sedan urminnes tider.

  Skulder? Skuldbördan i hela världen är enorm. När det är ”dags” brukar vi få kraftiga börsfall och en omfördelning av förmögenheter. När kommer detta?

  Globalister? Javisst, det var ju det Corona satte fokus på, nackdelarna med globalismen, förstörelse av miljön och risken för pandemier. Vad kommer i stället? När kommer nästa pandemi? I höst??

  Mer totalitärt samhälle? Precis vad jag och många andra varnar för. Se t ex dagens förslag om inrättande av myndighet för psykologiskt försvar. Det första S och MP-regeringen gjorde 2014 var att flytta ansvaret för sådan från försvarsdepartementet till justitiedepartementet. Varför tror ni? Möjlighet till kontroll över civilsamhället? Makten tas från försvaret och lämnas till de som styr bakom politikerna.

  Vi får se vad som kommer ur allt detta. En sak är säker dock, det fattas pengar. De som håller i trådarna kommer bli tvungna att vara extra försiktiga framöver. De kommer få lov att prioritera och handla så att folket upplever någon form av rättvisa. Rättvisan behöver inte vara verklig, det viktiga är makten över folks sinnen, att det känns rättvist. De där kvinnorna som vägrar tänka utan bara följer ”hjärtat” kommer fortsätta lyda vad makten säger åt dem att tänka och göra. Hoppet står till oss andra. Vi får se vad som kommer.

  Gillad av 1 person

  1. En sak till: vilken naturresurs Sverige har med en så stor mängd högt kompetenta pensionärer som delar med sig av sin kunskap!

   Gilla

 3. 2021 kommer inkomstpensionen att minska med 1,5 % meddelar Pensionsmyndigheten. En minskning om med 1,5 procent skulle betyda att en inkomstpension på 12 000 kronor minskar med 180 kronor per månad från 2021. Samtidigt som inkomstpensionen sänks beräknas premiepensionen sänkas med 8 procent.
  Mer kommer.

  Gilla

 4. Hoppar till Corona. Jag börjar fundera på allvar, det är något konstigt med detta att man rapporterar och rapporterar varje dag, antalet smittade osv. Alla läkare med den minsta historiska kunskap vet att de flesta i Sverige kommer bli smittade. Det funkar så. De flesta kommer inte bli jättesjuka. Hur länge ska man rapportera om antalet smittade varje dag? Nog tusan handlar det om annat än Corona sedan nån vecka. Gissar det har med nån sorts tajming att göra när Löfven likt den skygga Greta Garbo ska kliva fram från sin plats bakom gardinen och säga hej till svenska folket på allvar.
  Nä, regeringen har nu kidnappat Corona och gör politik av den sedan minst en vecka, kanske mer. Läkarna har fått kratta manegen för regeringen. Det börjar lukta jäkligt illa om beteendet.

  Gilla

   1. Nä, ids inte. Läser inga bloggar men rejält med annat, fakta. Tänker själv.

    Gilla

 5. Och så var det dags för MP igen, snabbtågen SKA drivas igenom, kosta vad det vill, 200 miljarder minst, säkert 300 miljarder. Vad säger remissinstanser om konsekvenser för miljön? Alla tummar ner. Vilket parti!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s