Skolutredningen blottar konsekvenserna av ett politiskt experiment

Igår presenterades skolutredningen för en mindre segregerad skola och vi är nog många som är överens om att regeringen undviker kärnproblemet när de bara skrapar på ytan genom att tro att de ska uppnå en önskvärd förändring bara genom att ändra förutsättningarna för skolvalet.

Den svenska skolans förfall är tyvärr ett faktum och den grundar sig i decennier av skolförstörande politik i kombination med effekterna av en mycket hög invandring, där såväl rött som blått lag ska bära hundhuvudet.

Över 7% av eleverna i grundskolan är idag nyanlända och i kommunala skolor är denna andel nästan 9%. Skillnaden mot gymnasiet är inte stor och 2017 gick 16% av landets gymnasieelever i språkintroduktionsprogram. I Högsby i Kalmar län var förra året 36% av grundskoleeleverna nyanlända.

Självklart generar detta utmaningar som heter duga, men med en handfallen regering som inte vill erkänna grundproblemet och en tillika blek opposition som inte sätter press är det omöjligt att ta sig upp på benen igen.

Johan Hakelius sammanfattar det på ett utmärkt sätt i sin text i nedan länk och Smålandsposten kommenterar skolutredningen i dagens ledare.

#onlyinsweden

https://www.fokus.se/2020/04/det-borjade-inte-med-skolvalet/

Ovärdigt skolan

4 reaktioner till “Skolutredningen blottar konsekvenserna av ett politiskt experiment

 1. Allt hänger ihop och alla onödiga problem beror på den idiotiska politik som förts under de senaste decennierna. Varken (S) (M) eller JÖK-styren erkänner att de gjort fel.

  Gillad av 1 person

 2. Viktigt ämne, Hakelius insiktsfull. Varför inte bara stanna vid att skolan ska lära ut kunskaper? Inte vara en mekanism för att styra/skola medborgarna i en viss riktning? Indoktrinering ligger nära. Nu lastar man med utredningens förslag över problemen med integrationen på skolan. Om skolan hade som uppdrag att med fasta och orubbliga regler att enbart lära ut kunskap och om allt det andra lämnades åt föräldrar, individen själv och åt att få ta konsekvenserna av de fasta reglerna, då skulle skolan fungera. Uppdraget var då avgränsat och lärare skulle finna glädje i att få göra det de utbildar sig till. Förväntningarna på ”allt möjligt och omöjligt” kunde då inte riktas mot skolan. Självklart kan skolan inte lösa genusfrågor, bristande uppfostran, integration, slöhet, social skillnader osv osv. Skolan kan och bör lära ut kunskaper. Det är skillnad på människors förmåga, intresse och lust att ta till sig teoretisk bildning, det har ju verkligheten visat. Att ”alla ska med” till vilket pris som helst har haft förödande konsekvenser och sänkt svenska skolan och kvaliteten på allt. Dödat den naturliga lusten att lära sig, nyfikenheten. Vad tusan har genuspolitik i skolan att göra? Intet tusan ska och kan skolan ersätta föräldrarna?
  Det utredningsförslag som ligger, och som kommer få mothugg, kommer, om det genomförs, leda till oerhört mycket bråk genom sin konstruktion med ”mjuk kvotering”, lottning osv. Det förslaget är inte något annat än regeringens försök att få skolan att sköta integrationen. Det hela är dömt att försämra skolan än mer.

  Gillad av 1 person

 3. Nyanländas rätt till bästa skola prioriteras, svenskarnas skola
  Finns inte.
  I allt i den svenska politiken ser man till att prioritera asylsökande
  Och nyanlända oavsett hur det påverkar svenska elever.
  Vi är tredje generationen Svenskar som bara
  betalar skatt hela livet för att uteslutas och våra barn ska
  Blir den första generationen som andra klassen medborgare.
  Utan rättigheter och utan arv med en enorm skull till flyktingmottagande
  Misslyckande.

  Vore bra om vi kunde tvinga politikernas barn att betala notan
  men de klarar sig säker Bra
  med alla mutor deras föräldrar tagit.
  Priset för det illigala massinvandringen är extrem pga
  Politikernas idiotiska fantasier, utan varken kunskaper i matte
  Eller samhällsplanering.
  Alla människor inser om man bjuder in en gäst så kommer det att kosta
  Varje minut gästen är kvar. Mat. Vatten . Ström ,toapapper .
  Det är en enorm lista .

  Men aldrig skulle väl en normal människa erbjuda gästen
  mer mat och service än till sitt eget barn?
  Så hur politikerna agerar är totalt obegripligt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s