Kom bara kom – vi har öppet

Som tidigare konstaterats har asylsökande fortsatt fri passage till Sverige trots att det råder inreseförbud fram till den 15 maj. Idag konstaterar DN i en artikel att även undantagen är många och det landar fortfarande ett 40-tal plan på Arlanda varje dygn.

Ett tiotal av flygen är fraktflyg, några av planen är repatrieringsflyg som genomförs med hjälp av UD, andra är halvtimma reguljärflyg och ett fåtal av flighterna har kommit till på privat initiativ där det i några fall brustit i kommunikationen – som med planet som transporterade drygt 90 svenska medborgare från Bagdad i fredags kväll och där gränspolisen inte informerats innan vilka som fanns ombord.

Under de närmaste dagarna kommer det landa plan på Arlanda från bland annat Amsterdam, Teneriffa, Bangalore, Singapore, Peking, Bratislava, Minsk och Doha – det vill säga fler potentiella smittspridare som ingen kontrollerar.

På Bromma rör det sig om ett 15-tal flygrörelser per dag – främst samhällsviktiga flyg som ambulansflyg, fraktflyg och privata affärsflyg, men även vissa mindre privatchartrade plan har fått tillstånd att landa på flygplatsen.

Den som har influensaliknande symptom uppmanas söka vård, men ingen särskild kontroll görs.

Varje dag stoppas minst ett par människor som inte har rätt att passera gränskontrollen, men majoriteten av dem släpps in ändå.

I de fall där polisen bedömer att man kan hitta en flight tillbaka inom tre dygn, hamnar passagerarna i ”ingenmansland” i flygplatsens transithall. Alla restauranger och caféer är stängda och de har bara tillgång till vatten och toaletter. Personalen på flygplatsen har några gånger ryckt ut för att handla filtar, McDonalds eller mensskydd.

Sedan inreseförbudet infördes har ett 70-tal individer avvisats direkt vid gränskontrollen, men de flesta av dem har ändå släppts in i Sverige eftersom det inte funnits några flyg tillbaka till deras ursprungsland inom rimlig tid. Då får personerna uppge sina kontaktuppgifter och polisen omhändertager deras pass samt låter dem gå, med förhoppningen om att de återvänder så snart de kan. Vid utresa registreras det sedan att personen ifråga har lämnat landet, men hittills har man inte gjort någon uppföljning.

Det betyder i praktiken att det för illegala migranter räcker att resa med ett falskt pass och uppge falska personuppgifter så är man inne. Makabert, men vi har plats och råd så kom bara kom!

#onlyinsweden

#vadågränskontroller

#viharvaritnaivanuigen

https://www.dn.se/sthlm/manga-undantag-fran-inreseforbud-i-sverige-personer-som-saknar-tillstand-inslappta/

2 reaktioner till “Kom bara kom – vi har öppet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s