Hur kan brist på säsongsarbetare vara ett problem i Sverige?

Så var de svenska jordgubbarna på tapeten ånyo och återigen lyfts farhågorna att jordgubbarna ska förbli oplockade. Liksom förra gången handlar det om att svenska bönder är beroende av tusentals säsongsarbetare från Östeuropa, men på grund av coronapandemin som fått länder att stänga sina gränser så kan dessa inte komma in i landet.


Varje år kommer cirka 16.000 säsongsarbetare från Östeuropa för att jobba inom det svenska lantbruket – framför allt handlar det om trädgårdsskördande i form av exempelvis jordgubbar, sallad, tomat och blomkål, men när landsgränser nu håller stängt riskerar jordgubbarna att förbli oplockade.


Marcus Söderlind på Lantbrukarnas riksförbund (LRF) konstaterar att det här kan slå väldigt hårt mot branschen och att det behövs mer folk för varje vecka som går, varför man trycker på för att livsmedelsproduktion ska räknas in i undantagsregeln. Problemet handlar delvis om säsongsarbetare inom EU som sitter fast i karantän, men framför allt om de som reser hit från länder utanför EU. Förr var det främst människor från Polen och Litauen som kom hit, men nu kommer många från Ukraina, Vitryssland eller Serbien – länder som inte är medlemmar i EU eller ESS.


För mig är det svårt att se varför detta skulle vara ett problem i Sverige där vi har tusentals invandrare som går hemma på bidrag och inte kan arbeta eftersom de inte har gått i skolan samt oftast inte kan språket. Däremot är de vana att arbeta med händerna – ofta inom jordbrukssektorn, så varför ser vi inte till att fylla upp dessa 16.000 platser med inhemsk arbetskraft så är problemet löst? Dessutom får dessa medborgare i gengäld både arbetserfarenhet, komma ut i friska luften och röra på sig samt öva på språket – borde vara win-win för alla!


För att inte tala om alla unga människor som blivit friställda och inte har något nytt jobb att hoppa på. Söderlind menar dock att företagen inte bara kan ha anställda som är nya i branschen, men med all respekt hur svårt är det att plocka jordgubbar och andra grönsaker? Det krävs ingen större erfarenhet och om inte annat lär man sig snabbt hur det ska gå till.


Men icke! Ty i den humanitära stormaktens högborg ställer vi inte krav på människor och det vore en dödssynd att prata om det faktum att vi faktiskt har en väldigt stor grupp människor som aldrig kommer att komma ut på arbetsmarknaden av ett eller annat skäl. Istället ska det daltas och startas kostsamma projekt som i regel inte leder någon vart. Vad gäller ungdomarna så är det bättre att de går och stämplar.


Troligen kommer det göras undantag för livsmedelsproduktionen i slutändan och säsongsarbetarna från öststaterna kan rycka in, medan vi fortsätter att registrera arbetslösa och håvar in nya bidragstagare.


Ytterst tröttsamt!


#onlyinsweden


https://www.svt.se/nyheter/inrikes/arbetskraft-stoppas-pa-gransen-slar-hart-mot-svenska-bonder

14 reaktioner till “Hur kan brist på säsongsarbetare vara ett problem i Sverige?

 1. Mycket bra skrivet Jenny.
  Men nu är det ju inte så att välfärdsmigranter som kommit hit skall jobba, nä nä, endast bidrag är gott nog för dessa, med vår regerings goda minne.
  Så tyvärr ser det inte ut bli några jordgubbar till midsommar om inte viruset försvinner inom kort.

  Gillad av 1 person

 2. Hej.

  1. Jag skall bo där arbetet finns eller kunna ta mig dit.

  2. Jag skall ha avtalsenlig lön, arbetskläder et cetera enligt gällande regler och förordningar.

  3. Jag skall ha för arbetet erforderlig utbildning/certifikat/examen i de fall där sådant är påkallat.

  4. Jag skall ha körkort av rätt klass för de fordon som skall brukas.

  Med mera. De flesta som skulle kunna erbjudas arbete bor helt enkelt på fel plats. Det nyttar skogs- och jordbruket här oppe i gränslandet föga om det bor folk som lever på soc/a-kassa 15 mil bort. Det beror inte på bristande intresse, ork eller annat hos svenskar att man inte jobbar inom jordbruket, utan på löner, säsongsarbete och konflikten lön/bidrag som många lågavlönade/bidragsberoende sitter fastklämda i.

  Jag har arbetat i över 25 år med barn, ungdomar och vuxna med olika former av bokstavsdiagnoser och autismspektrumstörningar, och samtliga av de som varit i myndig ålder har beskrivit dessa problem för mig. T o m ideellt arbete i soppkök eller hos kyrka eller Stadsmission och Frälsis har av F-kassan använts som skäl för att neka sjukpenning/-ersättning.

  Jag kan ta en f.d. student jag hjälpt som exempel: sjukpenning på 8 500:-/mån. Fasta utgifter på 5 000:-/månad. 3 500:-/månad till mat, busskort, tandläkare, och så vidare. Om denna person, som bor i Malmö, tar jobb åt någon bonne runtikring, säg neråt Vellinge till så att man kan ta buss 100 eller 150, dras hela sjukpenningen in och startas inte väl säsongsarbetet är slut. Detta trots att personens hälsoproblem är kopplade till kroniska medfödda sjukdomstillstånd.

  ”Men det finns ju Soc?” kanske man tänker. Nej, i fall där det gäller förståndshandikapp/psykisk ohälsa som förhindrar arbete hänvisar Soc till att man skall söka sjukpenning från F-kassan, som hänvisar till att personen har haft kortare tillfällig anställning och därför skall söka Soc.

  Studenter kan hamna i liknande situation med studiemedel/studielån och vilka belopp som skall återbetalas. Det säger sig självt ingen med tattig ekonomi tar risken att bi av medbidraget för ett tillfälligt kortare påhugg, precis som ingen bonne vill betala mer än vad polacker och thailändare kostar.

  Problemet består i våra bidragsregler, våra löner och de skatter och avgifter som stryper både jordbruk och skogsnäring, inte i att det saknas folk som vill jobba.

  Ett exempel avs. skogsarbete: skall man köra motorsåg åt någon annan mot betalning måste man ha körkort för sågen. Det finns närmare dussinet olika kort – allt från runden till kort för arbete med motorsåg i skylift eller vid ledningar. Varje kort kostar mellan ca 3 500:- till 12 500:- att ta. Lever du då på mindre än 10k/mån är det omöjligt för dig att ens kvalificera dig för sådant. Kostnaden för att få lov att köra olika skogsmaskiner skall vi inte tala om. Är du då dessutom medelålders och kanske arbetsskadad säger AF och Yrkes-Vux tvärt nej till att sponsra dig med en utbildning, om du inte helt enkelt nekas plast till förmån för en ungdom eller utlänning.

  Man kan fråga sig varför inget parti, från vänster till höger, vill arrangera om skattesystemet så att det blir lönt och möjligt att gå från bidrag till arbete. Man kan också fråga sig varför inget parti är intresserat av att få stopp på Malmös (för att ta det mest skriande exemplet) grå/svarta ekonomi; kiosker, krogar, frisersalonger där man kan klippa sig för en femtiolapp, falafelhak, N:a Grängesbergsgatan i sin helhet, loppisen bredvid Soc mellan Möllan/Södervärn, loppisen bakom ICA S:a Förstadsgatan, med mera.

  Det är en annan, relaterad, fråga förstås men det är bättre att skylla på de som styr system som framtvingar/möjliggör/uppmuntrar ett visst beteende, än de individer som inte kan påverka systemet som sådant utan endast anpassa sig efter det.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 2 personer

 3. Du har inte förstått vad det går ut på, nämligen att hålla arbetslösheten hög så att man kan sänka lönerna. Därför kommer du sannolikt få se högerblaskorna åma sig och kroma sig för att få in arbetare utifrån på alla möjliga vis.

  Gillad av 1 person

 4. Vi kan ju inte be flyktingarna jobba på sådana låga löner.
  För Flyktingarna går staten in och betalar 17000 kr per månad i ingångslön sen lägger
  Arbetsgivaren till några tusen.
  Medan staten ger bara 6000;kr i månaden för en svensk.
  Så vem som får jobbet och högst lön är inte svårt att veta.
  De måste ju ha högre lön än sina 34 000 kr i bidrag. Annars jobbar de inte.
  Och som jag sagt innan så får många sjuka och funktionshindrade familjer
  Mycket mindre efter många år i arbetslivet.

  Sen så är nog arbetsmoral en annan fråga.
  Förra året var det polacker som plockade jordgubbar här och när ägaren kollade
  Så hade de plockat omogna jordgubbar och satt några fina längst uppe så
  De fick kasta allt.
  Vi ser resultatet av moralen i åldringsvården. Okunniga och utan moral har lett till spridningen av Corona.
  Många av mina vänner har sagt de som är sjukskrivna är invandrare ,
  personal som skriver att de varit hos brukaren fast de ej varit där på tre dagar. lärare .inom hemvård.
  Osv de offrar inte sig för andra. Men det är ok att offra våra föräldrarliv för deras lyxliv.

  Svenska företag vill ha gratis arbetskraft för det har politikerna försett dem med
  I trettio år. Som vi skattebetalare betalar så varför inte tvinga alla bidragstagare dra sitt
  Stråntill stacken och jobba. Annars får de inte bidrag.
  Men nu tänker politikerna istället förlänga föräldrapenningen vilket bara kommer gynna flyktingarna
  Som kommer skaffa fler barn och kräva mer bidrag.
  Vi har en regering som tydligt har gått ut med att gynna asylrätten, det betyder att de gynnar
  Parasiter och parasiter är inget bra för jordgubbar eller något annat i samhället.
  Sjuka regeringar gör sjuka beslut

  Gilla

 5. Det är arbetsgivarna som inte vill betala mer än en skål ris och vatten som lön som är problemet.Det är en äcklig hantering av gästarbetare.Glömmer inte de stackarna från Thailsnd som blev hitlurade att plocka bär och fick åka hem tomhänta.Att man tar in folk utanför Eu är därför att dessa har ett kort visum och kan inte stanna kvar eftet arbetetssäsongen.Arbetsgivarna ringer bara till polisen när arbetarna vill ha ut sin lön och begär att de skall skickas hem.Rövhålen kan stå där med sina oplockade bär och oskördade sallad.Djävla svin på ren skånska.

  Gillad av 1 person

 6. Inom snart sagt alla områden inom vårt land har det blivit övertydligt att det styrts och styrs av mindre begåvade personer under lång tid. Det mesta blir bara mer och mer galet och i strid med den allmänna uppfattningen.. Även i det här fallet. Att som fullt arbetsför erhålla bidrag för sitt uppehälle ta någon som helst motprestation stör verkligen när alla som bidrar till bidraget måste arbeta – någonstans kommer ju pengarna från vilket många mottagare inte verka reflektera ett dyft över – moral har de inget begrepp om. Dessvärre gäller det här alla kategorier av människor, inkluderande även söndercurlade snorungar som hellre vill softa och ligga vid stranden eller partaja i s f att jobba ex. vis med bärplockning. I grunden är fostran och systemet fel, det ska krävas en motprestation för att få bidrag och bidragen får aldrig var högra än lönerna.

  PÅ 50-talet hade vi s k Beredskapsarbeten, arbetslösa, dagdrivare, försupna m m blev tvungna att jobb i dessa arbeten och inte sällan handlade om att bygga vägar. långt från städernas frestelser.

  Vårt land behöver verkligen startas om till ver 2.0 d v s återuppsätta mycket av det tidigare som fungerade bra, liksom värderingar, moral och etik.

  Gilla

 7. Det finns inga enkla jobb … man måste vara motiverad och ”fieldsmart” … förstå vad det handlar om …
  Dessutom är det en fråga om livsmedelshygien … kan inte betonas nog …

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s