Ensamkommande från Morialägret på väg till Tyskland och i Libyen väntar 650.000 migranter på att Europa ska öppna sin famn

Idag lämnade 20 ensamkommande migranter flyktinglägret i Moria på den grekiska ön Lesbos för transport till fastlandet. Därifrån ska de vidare till Tyskland den 18 april för att sedan omplaceras.
Ytterligare 20 asylsökande lämnar också lägret genom ett flyktingprogram som manövreras av FN, där de asylsökande ska placeras på fastlandet. Det totala antalet migranter i lägret på Moria är för närvarande 18.600.


Samtidigt har vi de återkommande problemen med migranter i Libyen som vill till Europa som tidigare rapporterats. I helgen rapporterade både Italien och Malta att man stänger sina hamnar för migrantbåtar för att undvika smittspridning av Covid-19, vilket fått NGO:erna och asylaktivisterna att gå i taket.


En av dem som fördömer Italiens agerande är den italienska parlamentarikern Gregorio de Falco, som tillsammans med 23 andra italienska parlamentariker och tre EU-parlamentariker i Bryssel skrivit ett brev till Italiens premiärminister Giuseppe Conte, där man uppmanar att hjälpa de nödställda till havs.


Samtidigt har Maltas utrikesminister Evarist Bartolo skrivit ett brev till alla EU-medlemsstater där han deklarerar att det enda hållbara och realistiska alternativet för att undvika en humanitär kris är att EU lanserar en akut humanitär aktion i Libyen genom att distribuera mat och medicinsk utrustning till ett värde om 100 miljoner EUR.


Enligt Bartolo är det runt 650.000 migranter som väntar vid Libyens kust på att ta sig bort från konflikterna och till Europa, så att leverera nödhjälp till Libyen är det snabbaste sättet att underlätta migranternas situation.


650.000 som är villiga att göra allt för att ta sig till Europa – smaka på den siffran. Inte undra på att EU:s ledare gömmer sig bakom coronakrisen för att slippa ta i detta akuta problem som bankat på dörren i åratal.


Ponera att EU skickar hjälp till Libyen enligt Bartolos förslag – kommer det att lösa migranternas och Europas problem eller skjuter man bara problemet framför sig? Det sistnämnda skulle jag säga eftersom migranterna kommer att fortsätta vilja ta sig in i Europa eftersom de tror att gräset är grönare på andra sidan, medan NGO:er och andra asylaktivistorganisationer kommer fortsätta samarbeta med flyktingsmugglare samt pressa Europa att öppna stora famnen i humanitetens namn samtidigt som EU:s ledare inte har kurage att säga nej.


Det bästa hade givetvis varit att prompt sända ut budskapet att hela Europa är stängt för migranter, kriminalisera NGO:er som seglar i Medelhavet och förmedla att det bästa människor kan göra är att återvända hem för att antingen söka asyl från sina hemländer eller försöka bygga upp sitt eget land samt att EU istället satsar på att hjälpa människor på plats i migranternas hemländer. Den enkla lösningen verkar dock vara en utopi!


#vigillarintefegapolitiker


https://www.ekathimerini.com/251697/article/ekathimerini/news/young-refugees-leaving-lesvos-for-the-mainland-and-germany


https://www.arabnews.com/node/1658851/world

TOPSHOT – Migrants from Bangladesh, Afghanistan and Pakistan wait for being taken to the Spanish NGO Maydayterraneo’s Aita Mari rescue boat during the rescue of 65 migrants in the Mediterranean international waters off the Libyan coast on February 10, 2020. With the 65 people rescued today, a total of 158 migrants are aboard the Spanish rescue boat Aita Mari after yesterday other group of 93 African migrants were rescued by the Maydayterraneo NGO off the coast of Libya. / AFP / Pablo Garcia

5 reaktioner till “Ensamkommande från Morialägret på väg till Tyskland och i Libyen väntar 650.000 migranter på att Europa ska öppna sin famn

 1. En kanske djärv tanke är att importtiden närmar sig sitt slut. Varken det multikulturella eller globalismen kommer vara det som kommer råda lika starkt längre. Helt enkelt därför att det visat sig att det inte fungerar. Kanske gav Corona det nödvändiga tillfället till början på något nytt. Vad det nya som kommer innebär vet i varje jag inte.
  Sen står Sverige tyvärr där med skit upp över öronen att ta hand om oavsett vad nytt som uppenbarar sig.

  Gillad av 2 personer

 2. Inga pengar i världen hamnar rätt. Politiker och kriminella blir rika
  Medan vanligt folk får inget.
  Det vet alla. Sen är det så att Syriens ledare och Ryssland vill skapa kaos i EU.
  Libyen. Liksom alla andra länder blir glada att slippa sina kriminella och fattiga.
  Det enda sättet att stoppa flyktingarna är att stänga gränserna.
  För de är ju ekonomiska flyktingar.
  Vi har offrat hälsan, livet familjen för att bygga upp Sverige.
  Och nu ska vi ge bort det till alla andra som vill hit?

  Frågan är varför kan inte vem som helst begära pengar från företagen ?
  Men alla pengar som tillhör oss kan vem som helst få.
  Detta är politikernas största och värsta misstag och värsta bedrägeri.

  Gillad av 1 person

  1. Ja du, vad gör denna berättigade vrede med oss själva, med våra liv, med samhället? Med vår syn på politiker? Hur ska vi kunna samexistera med de importerade? När nästa pandemi kommer, för kommer gör den, hur kommer vi svara på politikernas uppmaningar om kollektivt ansvar? Vad händer nu när ekonomin störtdyker och en lågkonjunktur väntar? Var är RÄTTVISAN?
   Vems tur är det att bli PRIORITERAD? Jo, det är VI som är på tur att prioriteras, det är VI som ska bli rättvist behandlade. NU.
   Men det kommer inte att hända.

   Gillad av 1 person

 3. Gungeligung, här kommer vi!
  Ukrainska medborgare som har arbetstillstånd och arbetsbevis och som ska arbeta inom svenska jordbruket avvisas vid svenska gränsen. Det krävs annat för att komma in.
  Gungeligung, här kommer blivande röster i valet 2022.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s