När ska den svenska regeringen sänka sina löner som en åtgärd i coronakrisen?

En rubrik som låter som ett önsketänkande och det är självklart inte i Sverige detta ansvarsfulla agerande sker. Istället handlar det om Ecuadors regering, som likt president Lenin Moreno kapar sina löner med 50%. Det är en av åtgärderna som det sydamerikanska landet använder sig av för att möta de ekonomiska konsekvenserna av coronaepidemien.

Ett beundransvärt initiativ som visar på att även de styrande är beredda att göra uppoffringar för att rädda landet, vilket skickar rätt signaler. Det är väl ytterst märkligt att den svenska regeringen inte tänker i samma banor? Är det något som skulle behöva sänkas så är det ministrarnas löner och i ett andra steg även riksdagsledamöternas samt EU-delegaternas übergenerösa månadslöner. Men icke, ty i det här landet är det viktigaste för våra makthavare att sko sig själva! Dit kan vi räkna alla åtta riksdagspartier för mig veterligen har ingen av dem lagt ett förslag om att sänka varken ministerlöner eller övrigas ersättning som ett led i ett krispaket.

I all hysteri kring corona är det också lätt att glömma att Sveriges kommuner befann sig i ekonomisk kris redan innan Covid-19 slog till, tack vare statens illvilliga agerande att skjuta över kostnaderna för försörjningsstödet på kommunerna, men det fanns inte på kartan att varken kommunalråden eller oppositionsråden var villiga att sänka sina arvoden som en välvillig gest när krisen slog hårt mot skola, äldrevård och omsorg. Istället talade man om för invånarna att ett stålbad väntade och att det bara var att gilla läget.

Den ekonomiska krisen i kommunerna finns kvar och nu har vi dessutom coronakrisens effekter som kommer att slå hårt mot landet som grädde på moset. Men det spelar ingen roll för de styrande, som oavsett hur illa det går för landets medborgare kommer att fortsätta få sin feta lönecheck varje månad.

När företag går i konkurs, människor inte har råd till brödfödan och personer börjar ta sina liv för att de inte klarar krisen så kommer våra giriga makthavare fortsätta att skratta hela vägen till banken eftersom de har sitt på det torra!

#onlyinsweden

Källa: GP

19 reaktioner till “När ska den svenska regeringen sänka sina löner som en åtgärd i coronakrisen?

 1. Regeringen är trots allt en liten grupp även om den ändå är för stor och ett ganska litet problem ekonomiskt och frågan är väl snarare om de gör skäl för sina löner, vad presterar de egentligen?

  Värre är det med Riksdagen, här ligger de riktigt stora kostnaderna.

  349 (350) ledamöter! Det är vad de är i riksdagen efter att det beslutades om att de båda kamrarna skulle läggas ner och det skulle enbart finnas en kvar som det gör nu. Men … då höll ryggdunkarna om varandras ryggar och tyckte synd om de som inte skulle få vara med vid lägre antal så alla fördes över till den nya riksdagen och så är det fortfarande.
  År 1971 övergavs tvåkammarsystemet och en kammare med 350 ledamöter infördes. I förhållande til landets storlek har vi nu en av världens största parlament och få till en ändring är mycket svårt då det ju är riksdagen som beslutar. Att vara riksdagsman är ju idag så förmånligt att ingen vill ju avskaffa sig själv eller sina kompisar så det enda alternativet är nog en folkomröstning – även den mycket svår att få till. Några små försök till en förändring (minskning av antalet) har gjorts med det har förstås inte fått stöd. Sverige behöver se över sin författning och där bl a ett förslag läggas om att halvera antalet riksdagsledamöter till 175 (mer än nog!) och även ett begränsat antal ministrar, nu 24 vilket definitivt inte behövs (hur får de dagarna att gå?). Likaså måte regeringskansliet med sina 500 anställda minskas till ca hälften och även antalet statliga myndigheter ca 350 vars verksamhet i många fall måste ifrågasättas starkt. Även de folkvaldas ideologi kompetens måste måste tyvärr också ifrågasättas.

  Dessvärre saknas det nog parlamentariska förutsättningar för förändringarna – ett tydligt moment 22.

  Gillad av 1 person

 2. Fridolin motionerade faktiskt 2019 om att riksdagsledamöterna borde sänka sina arvoden ner till 30 000/mån.
  Även Sjöstedt har föreslagit sänkta riksdagsarvoden.

  Sedan har vi den eminenta Markus Allard (Örebropartiet) som föreslog att kommunpolitikerna skulle sänka sina arvoden med 50%. Inget annat parti röstade för detta. Dock har Markus själv halverat sitt arvode. Han föreslog också att kommunpolitikerna själva skulle betala för sitt eget fika som kostar 300 000/år. Röstades ner förstås.
  http://www.orebropartiet.se/allard-halverar-sitt-arvode-42803179

  Gillad av 1 person

 3. Hit går våra skattepengar:

  Hur mycket får en riksdagsledamot i arvode?
  Riksdagens ledamöter har ett grundarvode på 68 400 kronor i månaden. Arvodet är skattepliktigt.

  Hur mycket får talmannen i arvode?
  Talmannens arvode är lika stort som statsministerns, 176 000 kronor i månaden.

  Vilka tilläggsarvoden finns?
  De vice talmännen får grundarvodet som riksdagsledamot plus ett tillägg som är 30 procent av grundarvodet.

  En ledamot som är ordförande i ett utskott eller i EU-nämnden har ett tillägg på 20 procent och vice ordföranden ett tillägg på 15 procent.

  Det finns också fasta tillägg för ledamöter som har andra uppdrag inom riksdagen, dess myndigheter och organ, exempelvis riksdagsstyrelsen, riksbanksfullmäktige och nämnderna under riksdagen.

  https://www.riksdagen.se/sv/sa-funkar-riksdagen/arbetet-i-riksdagen/ledamoternas-ekonomiska-villkor/fragor–svar-om-ledamoternas-ekonomiska-villkor1/ledamoternas-arvoden/

  Gillad av 1 person

 4. För mig hade de gärna fått behålla sina löner om de låtit bli att importera utlänningar.
  Tänk att själv få bestämma sin lön, pension och andra förmåner!
  Visste ni att förr i tiden när en man blev vald till riksdagsman, då ingick en kostym som skulle inhandlas på PUB vid Hötorget i Stockholm. Det var tider det av enkelhet, och begriplighet.Det mesta var överblickbart och rätt så snällt.
  Se gärna mitt inlägg från i morse under rubriken ”Turkiet vill föra in coronasmittade…”

  Gillad av 1 person

  1. När Reinfeldt var statsminister fick han frågan om höga höjningar av ersättningar som ges till riksdagspolitikerna. Han svarade att det inte var politikerna själva som beslutade, utan det styrdes utav den ‘oberoende’ statsrådsarvodesnämnden. Man kan ju fundera på varför det inte togs upp vilka som utser de personer som sitter i berörd nämnd …

   Gillad av 1 person

 5. Nu är Radiohjälpen ute och tigger pengar av svenska folket igen. De ska gå till ”de som drabbats hårdast av Corona i Sverige”. Tänker ni bidra?
  Otillständigt helt enkelt!

  Gilla

  1. Det tänker jag göra den dag som politikerna, både riks- och kommunalt, sänker sina arvoden med 50% och låter resterande 50% gå till de som drabbats allra hårdast av Corona i Sverige.

   Gilla

 6. Kanske kunde Radiohjälpen knalla upp till SIDA och fråga om de kan få loss några miljarder till svenskarna nu? Det är ju trots allt svenska skattepengar SiDA skänker bort utomlands. På så vis skulle Radiohjälpen inte behöva tigga av svenska folket igen. Vi har ju betalat för Corona redan med vår skatt, eller hur?
  Undrar vem Radiohjälpen är egentligen???

  Gilla

 7. Det är fint att se att de som varit ministrar klarar livhanken även efter politikerkarriären. Nu senast som det skrivs om överallt, PR-konsulten och f d KD-ledaren och f d socialministern Göran Hägglund har lyckats lobba in kritiserat vårdbolag under Coronakrisen. Många sköna slantar säkert. Men, han är ju inte ensam precis om att bli sin egen lyckas smed med hjälp av politiska kontakter. Bildt köpte visst fastigheter i nåt balkanland när det krigades som värst där och när han var nåt slags sändebud för FN. Han reste ju jämt, var aldrig i Sverige. Fina traktamenten och dessutom kunde han sköta sina privata affärer på arbetstid så att säga.

  Gillad av 1 person

  1. Fy fan, det är nästan så jag inte vill veta sånt. Är det några som är totallurade så är det svenska folket. Som bockar och niger och säger tack. Urrrk!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s