Är köttfri kost klimatsmart?

Slår ett öga på barnens lunchmeny i skolan och blir direkt irriterad. Klimatsmarta inslag har blivit allt oftare förekommande i skolorna i Ystads kommun – hur man nu kan klassificera importerade grönsaker, fisk och pasta/bulgur/ris för klimatsmart. Före påsklovet körde de med ”klimatsmarta” rätter nästan varje dag och jag trodde det var någon sorts temavecka, men nu ser jag till min förtret att det fortsätter i samma anda.

Tis- Klimatsmart: Potatisbullar
Ons- Klimatsmart: Chili sin carne med bulgur
Tor- Klimatsmart: Panerad fisk med kall sås
Fre- Korv stroganoff med ris

Det finns inget alternativ någon av dagarna och det enda kött som barnen kommer få i sig på hela veckan är således från en falukorv med väldigt lite köttmängd i sig, varför de kommer vara jättehungriga efter skolan och så klart stingsliga. Skänker en tanke till de barn som inte får middag på kvällen – tufft att klara sig på denna klena kost. 😔

Det är sjukt att vi betalar skatt för att våra barn i växande ålder ska få en undermålig kost i skolan! Egentligen hade det varit bättre att göra som i andra länder och skicka med barnen mat hemifrån när det ändå är så uselt utbud där vegetarianer prioriteras framför köttätare. 👎

Jämför med Frankrike där de får 3-rätters bordsserverad skollunch och samtidigt lär sig att konversera – känns som ljusår från Sveriges skolmatskultur där det ska vara så billigt och lite energi i maten som möjligt samt eleverna helst ska äta på 10 minuter.

#vadfanfårviförpengarna

#ätmerkött

7 reaktioner till “Är köttfri kost klimatsmart?

 1. Utöver de anmärkningar du ger Jenny och som jag helt delar, så vill jag även tillägga det uppväxande släktets bordsskick.
  Det ord som passar in här är – bedrövligt.

  Ska ungarna ut i livet, vilka redan många är som vuxna så duger det inte att hänga över bordet på ena armbågen och enbart äta med gaffeln, tugga med öppen mun och/eller ha kepa på sig. Brukar säga till dom att om du nu skulle få ett Nobelpris så måste du faktiskt kunna äta på ett ordentligt sätt så att du inte får skämmas.
  Eller råkar få äta på en skola i Frankrike!

  Makt och inflytande är att behärska vårt spårk i tal och skrift, bära kavaj (vad du har på dig i övrigt spelar mindre roll), vilket även passar på kvinnor och att uppträda belevat, inte minst vid måltiderna. De här råden ger framgång.
  Undvik soppa då det är i stort sett omöjligt att äta snyggt med sked. Ännu svårare är det för de som använder läppstift!
  (en sked är utan tvekan det intimaste ätverktyget vi har, hur många munnar har den varit inne i?)

  🙂

  Gillad av 1 person

 2. Klimatsmart, vad tusan är det? Vem bestämmer vad som är klimatsmart? Vilken betydelse för uppvärmning har det om svenska skolbarn får dålig mat? Vilken evidens har presenterat för kostchefer och politiker, vilken konsekvensanalys har presenterats för saken?
  Plakatpolitik och ett sätt att spara pengar. Svenska staten har ont om pengar och suger in våra stålar där de kan. Tro mig. Men det känns säkert bra i hjärtat på de som tycker detta är ett bra sätt att visa solidaritet med de utsatta i världen. En daglig påminnelse (det billigare så vilket är målet). Säkert får de ansvariga en klapp uppifrån eftersom de är lydiga och gör som de blir tillsagda. Utan att tänka en vettig tanke själva om detta är nödvändigt. Be asiaterna sluta skita ner. Be England sluta slänga sina sopor i havet. Låt afrikanerna sköta sin kontinent själva, de är väl inga barn? Det vore klimatsmart!
  Låt svenska skolbarn få en skollunch som är i klass med den franska. Jag har varit där och ätit sådana på plats. Sluta med daltandet med en mängd olika specialrätter, ett fjäskande för de importerade. DET kostar och är inte klimatsmart.

  Gillad av 1 person

 3. I Norge gör föräldrarna i ordning matpacke varje morgon till dagisbarnen. Lunch och olika mellanmål. Så kan man också göra. Det är klimatsmart. Man lagar lite extra stora måltider hemma och tar med.

  Gillad av 1 person

 4. Det finns tydligen beräkningar på att inte ens produktionen är klimatvänlig pgr av att skörden är mindre så mer mark behövs med mera maskinkörning behövs. Är det så är ju bedrägeriet fullständigt.

  Gillad av 1 person

 5. Allt kring klimatvänlig produktion i Sverige är ju till för att väcka en medvetenhet om nödvändigheten för HELA världen att ställa om. Det vi gör i Sverige har absolut ingen betydelse för klotet. Självklart ska vi ha lokal produktion av många orsaker.
  Se här några siffror som har betydelse; befolkningen i världen. År 1700 603 miljoner, år 1870 1,3 miljarder, 1990 5,3 miljarder, år 2019 7,8 miljarder. Världens befolkning ökade 1990-2010 med 75 miljoner per år.

  Gilla

 6. Det finns ingenting som är klimatsmart.
  Ordet klimatsmart är bara flum.
  Klimatet kan inte påverkas av oss precis lika lite som vi kan påverka vädret.
  Detta är sanningen och inget annat än sanningen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s