Barn och ungdomar behöver protein för att växa – att spara in på kött i skolorna ger högt blodsocker istället för energi

Jag har skrivit mycket om den undermåliga skolmaten det senaste året, där kommuner som snöat in på ”klimatsmart” och mindre kött på menyn sätter våra barn och ungdomars hälsa på spel. Dessutom får de unga ingen energi så att de kan prestera i skolan. Vi föräldrar märker det till exempel i form av att barnen alltid är hungriga och stingsliga efter skolan. Där kan vi vuxna så klart servera våra barn en ordentlig middag på kvällen, men det är långt ifrån alla barn som får lagad mat hemma och vi betalar skatt för att det ska ingå näringsriktig skollunch.


I Ystads kommun är problemet att de kostansvariga inte är villiga att varken ta åt sig fakta eller ändra på det inkörda spåret – troligen är det ekonomin som spelar in. Detta är dock ett gissel i väldigt många svenska kommuner där man sparar in på skolan och kosten, men man får vara glad så länge skolorna inte tar bort kött helt från menyn, vilket skett i vissa kommuner.


I dagens Ystads Allehanda skriver en näringsterapeut en intressant insändare i ämnet och konstaterar att effekten av detta blir att ungdomar (och även vuxna) idag äter mer raffinerad kost som flingor, pasta, ris och socker, men dessa livsmedel höjer vårt blodsocker på ett ohälsosamt sätt och ökar risken för inflammatoriska processer i kroppen.


Frågan är hur vi ska få de envisa kommuntjänstemännen att ta sitt förnuft till fånga – ett nationellt föräldrauppror kanske?!


#ätmerkött
————————————————
”Häromdagen kunde man läsa att ungdomar på en skola i Tomelilla önskade mer kött på skolmenyn. Skolan följer de råd som livsmedelsverket gått ut med att minska på animaliskt kött (nöt och gris som de kallar för rött kött) och öka fisk.


Enligt mig med min kunskap om vilken näring en kropp behöver för att fungera, utvecklas och växa normalt behöver vi människor äta protein. Och det är givetvis viktigt att veta vilka livsmedel som är goda protein-källor och kan ersätta animaliskt kött med dess innehåll av viktiga vitaminer, mineraler och aminosyror.


Tyvärr finns inget sådant vegetariskt alternativ med samma mineralinnehåll och även om fisk är nyttigt, innehåller den inte behovet av de viktiga mineraler som ungdomar behöver för att utvecklas hormonellt till en vuxen.


Protein som kroppen behöver i form av aminosyror är byggmaterial för alla våra celler (muskler, skelett, blod, antikroppar) i kroppen.


Aminosyror är också byggmaterial för matsmältningsenzymer, hormoner och de goda bakterierna (som står för 80 procent av vårt immunförsvar), avgörande för leverns avgiftningsfunktion, energiproduktionen och att näringen ska kunna transporteras i blodet. De här funktionerna är helt avgörande för en fungerande och hälsosam kropp.


Förutom detta innehåller animaliskt kött järn, zink och B12. Detta har i stort sett alla vuxna i västvärlden brist på, vilket leder till ohälsa, och med den vetskapen ska vi ytterligare minska tillgången på dessa i våra ungdomars kost.


Effekten av detta blir att ungdomar (och även vuxna) idag äter mer raffinerad kost, det vill säga bröd, flingor, pasta, ris och socker. Dessa livsmedel höjer vårt blodsocker på ett ohälsosamt sätt och ökar risken för inflammatoriska processer i kroppen.


Vi har felaktigt lärt oss att kolhydrater ger energi. Det är protein som ger energi, kolhydrater ger högt blodsocker – det är stor skillnad.


Detta ser jag dagligen i min verksamhet där jag mäter kroppens näringstillgångar i vävnad, det vill säga i våra celler. Det visar tydligt på denna obalans som skapar de vanligaste symtomen på ohälsa vilka är trötthet, huvudvärk, hormonella obalanser, förstoppning, hudproblem, sömnlöshet, benskörhet, inflammationer och depression. Allt hänger ihop.


Om man ska minska en livsviktig näringskälla måste man ha tillräcklig kunskap för att genomföra detta på ett för människan hälsosamt tillvägagångssätt. I detta fall kan jag inte se att den finns.


Nina Jonasson
Näringsterapeut, Simrishamn”

13 reaktioner till “Barn och ungdomar behöver protein för att växa – att spara in på kött i skolorna ger högt blodsocker istället för energi

 1. Varför tror ni att det sparas till den omilda grad över hela landet sedan decennier? Varför tror ni det inte finns beredskapslager av viktiga saker? Det beror knappast på att politiker i Sverige har lägre IQ än politiker utomlands. Varför tror ni att de som styr i Stockholm jagar intäkter absolut överallt? Från skolmat till extremt höjda skatter på allt från båtplatser till tomter. Se hur bilismen beskattas vid infarterna till Stockholm, se hur kostnaderna skjuter i höjden på ett otillständigt och fullständigt omotiverat sätt. Nu ska vi stockholmare dessutom inte använda kollektiva färdmedel så då återstår bil för de flesta och cykel för några.
  Detta att det sparas i skolorna, på lärare, på klasstorlek, på allt inklusive måltiderna, vad tror ni det beror på? Sverige är ju rikt säger vår regering! Varför gör de då på detta viset?

  Gillad av 2 personer

  1. Härskarklassen består inte av etniska svenskar.

   Öfverheten plundrar och förslavar etniska svenskar, gradvis, så mycket de kan.

   Resurserna hamnar i enprocentarnas fickor – som de sedan använder till att betala sina underhuggare.

   Gillad av 2 personer

   1. Jo, rätt så, men vad är mekanismen? Varför låter svenskarna det ske i så fall om nu så många ser det som händer? Det är en sak att beskriva brotten, en annan att tillsammans med andra försöka förstå varför de sker och varför vi låter det ske! Den gemensamma förståelsen ger mod och kraft att agera till slut. Vad är det som ska ändras? Hur kan vi påverka? En enkel sak, förutom att rösta på partier som inte vill ha fortsatt människoimport 2022, är väl att våga vara modig i vardagen. Vad det nu innebär. Nätet har förstås varit en enorm tröst genom att jag ser och förstår att jag inte är galen och ensam utan att jag delar upplevelsen av vad som sker med så många andra.
    Corona är den game-changer vi väntat på, jag skrev det från dag 1. Mycket mer kommer.

    Gillad av 1 person

 2. Det där med det globala har så många i så många år analyserat och förstått. Många bra diskussioner har förts. Frågan är vad de hjälpt. Kanske bättre att kraftsamla lokalt och i Sverige? Bättre agera lokalt och försöka påverka det vi kan påverka. Bättre att göra något än att bara sitta och kolla och förstå vad de stora har för sig. De som bestämmer i Sverige vet lika mycket som alla insatta bloggare. Corona får förhoppningsvis och även smärtsamt många att förstå att de måste ta itu med sina liv själva när pengarna slutar komma in. Det är bara i de utsatta områdena de inte behöver göra sådana överväganden, pengarna kommer ändå. Fattas pengar så är det lätt ordnat. Skulle tro många som kan tar sig en funderare över nackdelarna med att bo i Stockholm. För de flesta överväger nackdelarna fördelarna.
  Samhället måst bli mer rättvist. Lägg ner SIDA som ett första steg. Stålarna verkar behövas här. De pengar staten nu pytsar ut finns det inte någon täckning för, det är lånade pengar. Snart bankar det på dörren och när Sverige tittar ut genom titthålet står en 13 globalister där och pekar på kontraktet Magdalena och de andra skrivit under.

  Gilla

 3. Kostnader som staten tidigare stod för har hamnat på kommunerna samtidigt som statsbidragen inte kompenserar fullt ut så kommunerna ha skuldsatt sig över skorstenarna idag , så nu har dom inget val annat än att spara på äldre och skolor.

  Gillad av 1 person

 4. Ouppfostrade ungar och jävla föräldrar som låter sina barn förstöra annans egendom ska inte ha protein. De ska straffas kollektivt tillsammans med föräldrarna.
  Nån jävla rättvisa får det väl vara även i Sverige.

  Gilla

 5. Många skolor drabbas av massa klagomål och
  Begär av olika sorters mat pga allergier och religion.

  Skolan skall se till att ge barnen varierad kost och all näring de behöver.

  Vissa människor fattar inte att varierad mat ger bra näring men är
  Också påverkar hur mycket gift vi får i oss.

  När jag växte upp gillade jag inte kött men vi hade inte heller råd med kött
  Mer än en gång i veckan.
  Det har påverkat min kropp och hälsa , vilket har lärt mig att barn ska äta allt
  Det ger stora, starka barn ,pigga och glada barn.
  När de blir vuxna kan de äta vad de vill.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s