Likt Stockholm är det många med somalisk bakgrund som smittats av coronaviruset i Oslo

Nyligen kunde vi läsa i svensk media att en majoritet av de som avlidit av coronaviruset i Stockholm härstammade från Somalia. Samma mönster ses nu i Norge och idag bekräftade Oslos statsborgarråd Raymond Johansen (Ap) att kommunen fått rapporter om att det är många med invandrarbakgrund bland de smittade i huvudstaden, vilket bland annat tros bero på trångboddhet.

Precis som i Sverige arbetar man nu med att ta fram information och riktlinjer på alla språk i alla kanaler, men Johansen påminner också om att smittan först kom till Oslo via skidturister som varit i Österrike och Italien. Det är dock ett bekymmer att en del i invandrarmiljöerna har underliggande sjukdomar som exempelvis diabetes 2, vilket gör dem till en utsatt grupp. Man har konstaterat att det kan vara en överrepresentation av somalier som är smittade.

Igår gick Folkehelseinstituttet (FHI) för första gången ut med information om födelseland för de smittade i Norge och i en rapport skriver man att de känner till födelselandet för 4.539 personer. Av dessa är 829 födda utanför Norge. De flesta är födda i Somalia (201), därefter Sverige (45), Pakistan (41), Irak (37), Iran (36), Filippinerna (31) och Danmark (30).

FHI konstaterar att många invandrare från Mellanöstern, Asien, Somalia och Afrika generellt har stora familjer och bor tätt. Eftersom de fick lite information från början kan det vara så att de inte tagit viruset så seriöst som de borde ha gjort.

Intressant att det är samma mönster i Oslo och Stockholm samt att båda länderna fallerat med att gå ut med information från begynnelsen i invandrartäta områden.

Det hade varit intressant att få reda på födelseland för de smittade i Sverige, men eftersom vi inte testar folk generellt så är det svårt att bilda sig en uppfattning.

https://www.aftenposten.no/osloby/i/wPG8zo/raymond-johansen-mange-av-de-smittede-i-oslo-har-innvandrerbakgrunn?fbclid=IwAR2eHgoccU8pNyLITnvfB3Zji7i2X2vFl95Pv062nHLJbVlREmbmBbh-8tU

13 reaktioner till “Likt Stockholm är det många med somalisk bakgrund som smittats av coronaviruset i Oslo

 1. Myndigheterna i Sverige kommer aldrig att gå ut med vilken nationalitet de smittade eller döda har, för detta kan, anses det, gynna ett visst parti. Så därvidlag kommer mörkläggningen att bli total.

  Gillad av 1 person

 2. Det som sades var att de i förorterna fått informationen.
  Men inte tog det på allvar.
  Många klagar på att invandrar barn går och hostar mot äldre.
  Tar inte avstånd i affären.
  För det första har de flesta barn som går i skolan och att de inte hört
  Om Corona. Är nog lögn och de kräver att informationen skall anpassas efter
  Deras sättet. Hela tiden kräver de ansvar av andra men tar inget själva.

  Har man gått ut med speciell information till funktionshindrade människor?
  Nej , för de kräver inte det men har de förstått riskerna?

  Hur många av dessa flyktingar utan svenska språket och analfabeter jobbar
  med gamlingar På ålderdomshemmet.
  Hur många har de smittat?

  Hur ska man få folk som struntar i alla lagar och regler att följa lagen.
  Det visar sig när de drabbas.

  Alltså skulle vi kunna få bort alla illigala människor om utvisningarna skedde
  Som det var tänkt.

  De enda som är dumma och naiva här är politikerna de böjer sig för varje krav
  Flyktingarna har. Och deras krav kommer bli fler och fler ju mer politikerna anpassar
  Efter dem.
  De har ingen hänsyn eller empati till oss som betalar allt och förlorar allt,
  Vi är inget annat än idioter som ser till att de får ett bättre liv!

  Gilla

 3. De sa att 6 somalier dött i Stockholm, men det var över 30 andra.
  Det kan faktiskt vara så att somalierna träffat andra invandrare
  I området som rest till hemlandet och smittats på resan och smittat
  Vidare.
  Sen vet vi att vissa tvättar baken med handen och tvättar sig inte ordentligt
  Och det för smittan vidare.

  Det verkar som våra politiker reagerar på media och är totalt okunniga om
  Olika religioner och traditioner.
  60-70 procent tvättar inte händerna. Och renligheten är väldigt olika
  I olika länder. Så att alltid skylla på språket och myndigheterna ger pluspoäng
  oansvariga invandrare . Om lättare att få asyl eftersom de blir starkas offer.

  Man kan inte säga att en svensk som är 18 år myndig men omyndiga förklara
  En invandrare som är 30.
  Alltid är det Sveriges fel, skyldighet och Svenska skattebetalarna prövar.
  Snart kommer de få ekonomisk bidrag (offer pengar) för sina döda ,
  medan oss andra skiter man i.

  Gilla

 4. Men det är väl ganska uppenbart varför det är folk i så kallade utsatta områden som dör? Det framgår delvis av Jennys text. En annan kultur importerades, de valde att tränga ihop sig, inom de kulturerna har barnen ansvar för de äldre vilket innebär att de bor tillsammans. Många är häpnadsväckande outbildade enligt våra förhållanden. Säkert vet de annat, mjölka en get, hitta vatten och laga mat av ingenting. Men här är dessa kunskaper värdelösa. Det spelar väl ingen roll hur mycket information som ges om virus och smittspridning, det är ju inte precis där det brister. Dessutom har de ju sina imamer som absolut vet vad det är frågan om. tolkar finns ju i överflöd också.
  Så, inte ett dugg konstigt att de dör. De dör därför att de borde inte ha importerats. De dör därför att alla partier utom SD ville ha folk som röstade på dem. De dör därför att en PK-elit och många, många andra med hjälp av dina och mina skattepengar kunde förverkliga många saker, att vara goda, att själva få leva på våra pengar utan att arbeta, ja ni vet, hela det där ”välfärdsindustriella komplexet”.
  Men svenskar dör också, de äldre. Det sker just nu, igår, idag, i morgon, då bortprioriteras äldre svenskar till förmån för yngre importerade.

  Gilla

 5. Corona var gnistan som just nu tände krutdurken, råkade vara gnistan. Något annat hade kommit annars. Men, i princip allt vi nu ser och är med om nu kan kopplas tillbaka till det sätt som världen, samhället utvecklats på under många decennier. En period i mänsklighetens historia startar ju inte plötsligt, utan utvecklas sakta över tid. Nu har det blivit uppenbart för alla att vårt sätt att leva inte är förenligt med vad jordklotet klarar av. Man kallar ”vår” tid globalism, allt är möjligt jorden runt och alla ska jorden runt. Nu syns två stora konsekvenser av globalismen, miljöförstöring och smittspridning. Tro inte att Corona kommer ensamt! Det är tyvärr nog bara en förvarning. Självklart kommer nya pandemier. Världen och Sverige kommer inte kunna stå emot nästa virus oavsett hur väl vi förbereder oss. Nästa virus kanske sprids ännu lättare, det är förmodligen ännu dödligare.
  Så vad ska vi göra nu??? Vad kommer ske i Sverige??? Vad kommer våra politiker att göra???
  Det var detta jag fann intressant att diskutera. Förmodligen var jag för tidigt ute här på denna sajt.
  En konsekvens borde det bli redan 2020, nämligen minskad import av utlänningar, försök att täta de läckande gränserna och att det blir tydligare vilka som har skyldigheter och inte bara rättigheter.
  Det jag mest önskar är det som inte kommer gå i uppfyllelse, ett utbyte av alla de fähundar i toppen som medvetet och kanske i vissa fall aningslöst orsakat detta. Sveriges politiker var ju befriade från konsekvensanalyser för vad de gjorde med dina och mina skattepengar.
  Tyvärr kommer de lura folk igen.

  Gilla

 6. Konstigt att man inte testar personal på äldreboenden, har hört att det är många invällare i tält som jobbar där. Man stänger boendena för släktingar att hälsa på sina anhöriga men den sk personalen som ofta bor i de tätt befolkade förortsområdena får komma in utan test eller skyddskläder, (tält räknas inte som skyddskläder). Svedabia i ett nötskal allt för ”gästerna” och inget till ursprungsbefolkningen mer än att betala eländet med höjda skatter.

  Gillad av 1 person

 7. Sannolikheten är nog rätt stor att äldreboenden som smittats kommit genom invandrad arbetskraft som inte lever som vi.

  Gilla

 8. Corona blottar bristerna i hur samhället fungerar. Nu går det inte att låtsas som om det som hänt de senaste decennierna inte har någon betydelse för hur samhället kan tackla Corona. Så, tack nästan Corona för att du kom. Nu duger det inte längre att importera våldsbejakande människor. Nu duger det inte att låtsas som om hela världen är god och att Sverige inte behöver gränser, nu går de inte längre att våra politiker far världen runt och skänker bort våra skattekronor. Tänk att Corona kom precis när fängelserna är på väg att spricka av alla kriminella utlänningar som sitter där. Intressant. Instängda men Corona hittar nog in och kanske ger det straff domstolen inte vågade döma ut. Nu duger det inte att prata om ”allas lika värde”, det är alldeles klart utsagt att alla inte är lika mycket värda. Vilket skitprat dessutom, ointellektuellt, det finns inte någon som helst substans i ”allas lika värde”. Vilken byfåne som helst kan mena vad som helst med det. Nu duger det inte att låtsas som om vindkraftverk löser alla energiproblem. För tusan, all utrustning som behövs nu mot Corona tillverkas av olja. Oljan ja, det är extremt rekordbillig nu. Sverige hade en gång i tiden förmåga att lagra olja, i bergrum bl a. Vem tog beslutet att ta bort den förmågan? Centerpartiet, hallå! Levande landsbygd, självförsörjning! Dag sluta vara ett parti för hipsters på Söder? Minns någon vilka fruktansvärda idéer som CUF förde fram, förutom fri invandring? Nekrofili skulle vara ok. Hur fungerar ett parti som inte sätter stopp internt direkt för sådant? V då, som kastade ut kvinnor som påtalade islams vidrigheter mot kvinnor. Sådant fanns inte, Sjöstedt är såklart djupt omoralisk. Bäst han snabbast möjligt sticker till sin fru ambassadörskan i Vietnam. Uslingarna inom S, Broderskapsrörelsen som kramat islam allt mer och gett dem pengar, pengar…..Löven, dagens försök av Sabuni att komma in i strålkastarljuset inför 2022, lille gossen Kristersson som aldrig mött eller förstått verkligheten, Ebba gör så gott hon kan. Det kommer mera. Mycket mera.

  Gilla

  1. Tja, det är ju det jag skrev om ovan, varför uppröras av sånt? Såklart att de gör det, utpressning mot svenska samhället har hittills belönats rikligt. Nu ska vi ta ansvar för att deras kultur och att de väljer tränga ihop sig i en lägenhet. Norrland är stort som Reinfeldt så initierat påpekade, där kunde de bosatt sig. Men utpressningen kommer funka, de är så många nu och deras röster kan avgöra valet 2022. Det blir en intressant balansgång för S, både stryka utlänningarna medhårs och bekräfta att de är så ”utsatta” och samtidigt för svenne visa att svenne är viktigt. Nån ska ju hålla ihop samhället och tjäna ihop stålarna. Nån ska ju täta gränserna och bemanna sjukhus och skolor. Kanske dags för stora nödhjälpsarbeten som förr i tiden? Odla upp en landsända? Varje svensk rullstolsbunden kanske kan få en analfabet som går ut och går med dem dagligen? Det vore om inte annat ett sätt att visa sin tacksamhet mot Sverige. Nä, nu ska jag äta lunch.

   Gilla

 9. Dags att plocka fram lite hjälp från kompetensregnet nu? Kom igen, betala tillbaka nu, ni har ju blivit försörjda hittills! Om ni inte kan språket finns det att göra ändå. Sluta vistas i förorterna, anmäl som frivilliga till vilket arbete som helst. Ni har ju försörjning så då kan ni väl bara jobba på. Som tack.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s