Flera miljoner TBC-bärare utgör en stor riskgrupp för coronaviruset

Tuberkulos ligger latent hos en av fyra personer i världen och har funnits i tiotusentals år. Varje år blir runt 10 miljoner människor infekterade och över 1,2 miljoner dör när pandemin sprids osynligt genom sårbara samhällen. I år har hittills över 300.000 personer avlidit av sjukdomen och en fjärdedel av mänskligheten har infekterats.


Till skillnad från coronaviruset är TBC förebyggbar och går att bota. Experter varnade dock igår för att det stora antalet människor som drabbats av tuberkulos, som lämnar överlevande med permanenta lungskador, innebär att det finns flera miljoner världen över som är sårbara för Covid-19.


1993 proklamerade WHO att TBC var en global hälsofara och det fortsätter att vara världens mest dödliga infektionssjukdom. Majoriteten av dödsfallen återfinns bland fattigare befolkningar.
Experter menar nu att det globala hälsosystemet kan lära sig en hel del av kampen mot TBC när man ska bekämpa Covid-19. Igår förmiddags hade över 386.350 personer konstaterats smittade globalt, varav 16.961 personer avlidit.


Covid-19 påverkar redan leveranskedjor av läkemedel och utrustning som används för att behandla andra infektionssjukdomar, som ansiktsmasker och antibiotika, vilket medför att behandlingsmöjligheterna för TBC reduceras kraftigt. Samtidigt finns en växande oro över att Covid-19 ska slå extra hårt mot Subsahariska Afrika samt södra Asien där vårdsystemet är underutrustat för att hantera en kristopp. Personer påverkade av TBC, HIV och andra infektionssjukdomar såväl som fångar, migranter och människor som lever i fattigdom kommer att vara i riskzonen för att få mindre tillgång till sjukvård.


Av de 4.400 personer som dör varje dag av TBC är minst 200 barn. Covid-19 verkar inte ge svåra symptom på barn, men däremot anses de kunna sprida sjukdomen till äldre människor. TBC har tack vare barnen gett viktiga lärdomar om hur man ska kontrollera sjukdomen och även när det gäller Covid-19 tror man att barnen är nyckeln.


Med tanke på de stora migrantgrupper som kommit till Sverige de senaste åren där många bär på infektionssjukdomar som TBC och dessutom vägrar vaccinera sig, lär vi ha många personer som är extra känsliga för viruset här i landet. Det här lär således bli en viktig läxa för våra styrande att okontrollerad invandring under en längre tid inte gagnar någon, men frågan är om de är villiga att ta det till sig. Det tror jag dessvärre inte!


https://citizen.co.za/news/news-world/2259941/the-other-pandemic-world-urged-to-learn-tb-lessons/

18 reaktioner till “Flera miljoner TBC-bärare utgör en stor riskgrupp för coronaviruset

  1. Man kan kalla det vad man vill men det är endast en stark stat som ev.har en chans mot kriser som denna.Det är inte fascistiskt att förbjuda egoistiska människor från att helt strunta i varningar.Att tillåta skidturism till norra Sverige är ett stort och förödande misstag.Jmfr hur viruset spreds i kall luft i Italien.

   Gillad av 1 person

   1. De utmaningar och misstag du nämnde faller under Smittskyddslagen –
    http://lagen.nu/2004:168

    Max Otte är en välrenommerad ekonomi/politisk analytiker. Han har nyligen publicerat bestsellern ”Weltsystemkrash”. Han har förutsett en internationell finansiell depression. Han har också varnat för att eliten utnyttjar denna för att stärka sina intressen och folken blir mer fattiga och maktlösa.

    Gilla

  2. Jovisst, det ligger säkert i korten, ett fascistisk maktövertagande. Men vad är det som driver den utvecklingen i så fall? Det finns säkert flera inblandade med olika agendor, men klart är att statens diktatoriska sätt att importera dessa utlänningar mot hela folks vilja är den starkaste drivkraften. Kontrasten mellan ideologi och vetande är så påtaglig att tom den mest inbitne (nåja, undantag finns) ser diskrepanserna. Det framkallar folklig vrede som kan benämnas högerpopulism. Rimligen är det statens syfte att få fram en sådan utveckling. Samma sak sker som vi alla vet i många länder. De länder som står emot påbudet benämns fascister.
   Det är väl alldeles uppenbart att vi i Sverige kommit långt mot att trasa sönder demokratin då partier från höger till vänster går ihop om en linje som ger import av dessa utlänningar, en tändvätska för att elda på bålet som ligger färdigstaplat. Oavsett vad vi röstat på får vi samma skit. Föraktet mot folket kan inte uttryckas tydligare. Detta tillsammans med statens makt över media och vidmakthållandet av en offentlig lögn, det är redan nu ett slags fascism.

   Gilla

  3. Jo. Klart att eliten kommer försöka utnyttja detta för att stärka sina egna intressen och att folken blir mer fattiga och maktlösa. Det viktiga är att man röstar 100% rätt och inte på de 8 partier som viftar stor-EU:s flagga, eller vill behålla ojämlikheten i vårt samhälle. Det finns ju faktiskt bättre partier som man kan stödja aktivt.

   Gilla

 1. Återigen, jag har skrivit många gånger om detta, det utförs inte adekvata hälsokontroller av människorna man importerar. Självklart har många av dem inte bara tbc utan en mängd andra sjukdomar, exempelvis någon av alla de hepatiter som finns. Jo, jo, det tänkte de goda inte på. Jag tidigare påmint om fallen här i Stockholm när dagisbarn smittades av tbc av utlänning som placerades på dagis och smittade dem. Läs på om behandlingen och kontrollerna, fruktansvärt för familjerna. Man flyger in afrikaner, hur är det nu, visst finns det massor med virussjukdomar, mask- och parasitsjukdomar som de kan föra med sig hit? Eller försvinner den risken när de kommer till det goda landet Sverige? Ebola någon? Det är frågor man borde diskutera och hantera. HIV någon? Våldtäkter? Men där används väl kondomer förstås? Jaså inte? Fy tusan.
  Nä, jag slutar snart skriva, Löven har blivit nationalist, nu är det BRA, nyss var det fruktansvärt och nazistiskt närapå, fårskocken kommer 2022 glatt rösta så inget nytt händer. SD kommer marginaliseras när demokratin nu satts ur spel, vad folk än röstar på kommer samma skit fortsätta. Människoimporten pågår nu och kommer fortsätta. Sanna mina ord. Nä, jag lägger av med det här.

  Gillad av 3 personer

 2. Paketet i USA igår, en digital dollar sjösätts och betalas ut till varje medborgare. Staten har sedan full kontroll på medborgarna, tillsammans med 5 g är övervakningsmekanismen klar. EU och Sverige har diskuterat variant av detta, vi kommer få det inom några år, var så säker. 5 G tillför just inget extra för privatpersoner, men väl för företag och inte minst stater.
  Än en gång, fy tusan!

  Gilla

 3. Läs gärna hela detta, det är inte helt ointressant. Det handlar om vilka risker vi är villiga/ovilliga att ta.
  Först om tbc, av artikeln framgår att tbc är botbar. Detta är intet helt korrekt. Numer behövs kombinationer av flera mediciner under allt längre tid för att bota tbc. Läkemedlen blir allt oftare verkningslösa mot tbc. 6,7 % av patienterna med tbc har en variant som INTE går att bota. Risken att ta emot importerade som inte bedömts medicinskt i sitt hem är ur smittskyddssynpunkt inte negligerbar.

  Livet består av risker och överväganden av vilka risker vi är beredda att ta. Många är villiga att utsätta sig för risken att leva lite kortare genom att röka och äta väldigt felaktig kost och inte röra på sig fysiskt tillräckligt. Det är ett medvetet risktagande som man är villig till för det ger något tillbaka i det korta perspektivet. Det ger en förhöjd livskänsla i bästa fall, även andra effekter för den enskilde. Vi tar dagligen risker, köra bil, cykla i storstäder, korsa gator, det finns här en inte obetydlig risk så där rent allmänt. Man tar också en risk när man har bostad på t ex Hornsgatan i Stockholm, Sveriges mest luftförorenade gata. Luftföroreningar ger ett flertal sjukdomar, det vet man. Nya risker har tillkommit, ska jag våga gå den kortare vägen hem, en väg som är mörk och där man kan bli överfallen och som kvinna numera löpa en hög risk att bli våldtagen? Och inte bara att bli gravid utan att få en smitta, HIV kanske? Försäkringsbolag får oss att tänka till, de här hårda, de vill ha pengar för försäkra mig för blotta risken att jag har en bil och att något kan hända den. Om jag bor i villa/radhus t ex får jag lägre försäkringskostnad för bilen än de som bor nära ”utsatt område” (numer är ju hela Sverige och alla svenskar utsatta på riktigt, vi är så många att vi inte kan försäkra oss någonstans, visserligen skulle EU vara nån sort ”försäkring”, men tji, därav blev intet). Hela försäkringskollektivet får betala för de uppeldade bilarna. Risk är också möjlighet, att tippa, spela osv, ibland vinner någon.
  Svårare och mer subtila risker finns. Vilken är risken för skada på demokratin med mitt val av parti till riksdagen 2022? Orkar jag analysera, tänka eller är risken att jag går bort mig? Ska jag avstå? Vad är risken med det? Alla har vi inpå bara skinnet de senaste 15 åren känt av risken med att ställa berättigade frågor om människoimporten. Den risken har via värdegrunden varit betydande, betydande.

  Så, vilken riskbedömning gjorde de ansvariga när de importerade utlänningar med en omvittnat våldsbejakande religion och kultur? Vilken riskbedömning gjorde man när man importerade människor när det gällde att bedöma när de skulle kunna börja betala skatt? För gemene man framstod risken snart som mycket stor att någon skatt inte skulle komma från den gruppen. Det är inte så stor efterfrågan på analfabeter i näringslivet t ex, fler varianter finns. Risken för att svenska kvinnors position skulle försämras både direkt och indirekt i mötet med den för oss helt främmande kultur? Hur kalkylerade man den? Människor som vi inte har ett dyft gemensamt med annat än att de flesta av oss går på två ben? En riskkalkyl gjordes givetvis. Folket förstod och pekade på riskerna med den redan stora bristen på dagisplatser, bostäder, skolor, sjukvårdsresurser osv. Makten gjorde då som den brukar, den stämplade oss, vi blev rasister, fascister, nazister, högerpopulister, ni vet. Löven och gänget runt honom har nu gjort en ny, färsk riskbedömning inför valet 2022. Hur minskar vi i S risken att vi förlorar valet 2022? Corona kom som gudasänd för dem. Plötsligt är Löven nationalist, det är vi i Sverige som nu ska vara solidariska tillsammans. De i toppen visste självklart om konsekvenserna av människoimporten, de bara struntade i den.
  I förlängningen kan det bli hemskt, som på 30-talet, MEN, det är ju makten som hanterar tillståndet så illa! Dessutom fanns förstås många krafter som redan i början av 30-talet VILLE ha krig. Även i nutid i Sverige har många haft egna agendor, många VILLE slå sönder samhället. Sverige har mycket rikedomar som går att komma över om landet är försvagat, om ledningen är svag som t ex den nuvarande. Lilla Corona råkade bara halka in på scenen just nu, hej, här är jag i stället för höstflunsan! Tänk om det varit Ebola? Då hade det nog varit kört.

  Gillad av 1 person

 4. Rubriken, 5 miljoner tbc-bärare utgör en stor riskgrupp….visst är de det! De är en stor riskgrupp för de som inte har tbc ännu, de kan ju självklart smitta andra med sin tbc. Eller missförstod jag rubriken…..

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s