Hela Sverige kan inte stanna upp – hjulen måste fortsätta snurra

Det här är den första och troligen enda gången som jag är överens med Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg, men karln har rätt – vi bekämpar inte virus genom att lägga ned Sverige!


Jag vet att många avskyr när jag skriver om det här och många ser med fasa på dödstalen som dagligen ökar globalt, där särskilt Italien med sin ålderstigna befolkning sticker ut, men jag är övertygad om att fler kommer att dö i det stålbad som väntar efter corona, bland annat lär antalet självmord öka efter den ekonomiska kraschen gjort sitt.


Lindberg nämner i sin text hur Koleran tog många liv i Fattigsverige och hur vi lyfte oss genom att tro på förnuft, vetenskap och teknik samt genom samarbete med varandra. Den nuvarande kritiken har i regel ett alarmistiskt tonläge som ställer krav på ”handlingskraft”, ”snabbhet” och att regeringen borde ”köra över” Folkhälsomyndigheten.


Lindberg skriver:

”Där tycker jag att kritikerna har fel. Dels för att de i regel inte vet vad de pratar om. Många har i någon månad letat på nätet och hittat lite olika rapporter, forskare och exempel från andra länder som de gillar. Grejen med vetenskap är att det sällan bara finns en sanning, det handlar ofta om sannolikheter och forskare tycker olika. Poängen med en expertmyndighet är att den samlar och värderar all tillgänglig kunskap. Därför är det troligare att Folkhälsomyndigheten träffar rätt än att någon annan gör det.

Dessutom finns en underliggande populism i debatten som jag ogillar. Att experter ska ifrågasättas just eftersom de kan en massa saker. Att ”folket” vet bättre. Att regeringen borde ”lyssna” och exempelvis stänga ner skolor eller sätta hela landet i karantän trots att expertmyndigheten inte kräver det.I Danmark, som ofta hyllas på nätet, har man gjort just så. Kört över myndigheterna. I Norge förbereds nu en form av undantagslagar där både grundlagen och de mänskliga rättigheterna ska kunas sättas ur spel för att hindra smittspridning. Oppositionen hejar på.

Det finns många tillfällen i historien då politisk handlingskraft har fått gå före vetenskap och juridik. De brukar kallas ”avskräckande exempel”.

Men jag har även en annan invändning mot de som vill stänga ner och bomma igen mer än absolut nödvändigt. Vårt land skulle sluta fungera, vår arbetsmarknad, vår ekonomi och därmed vår möjlighet att långsiktigt bedriva sjukvård och bekämpa smittan skulle upphöra. Vi stoppar inte ett virus genom att lägga ner Sverige.

Rapporterna om smittan den senaste veckan från Europa har varit hårresande. Italien har nu fler döda än Kina och igår avled omkring 800 människor där – på en dag.I Sverige står Stockholm i första linjen och sjukvården mobiliserar så mycket resurser och personal den kan. Försvarsmakten sätter upp ett fältsjukhus och företag försöker ställa om produktionen och rensar sina lager på skyddsutrustning. Antalet intensivvårdsplatser ökar snabbt men om inte smittspridningen bromsas kommer vården att tvingas börja hårdprioritera vilka som kan få hjälp.


”Allvaret ska inte förringas, men det finns goda skäl till att känna hopp” sa kung Carl XVI Gustaf i sitt tal om Coronaviruset på Kungliga slottet i veckan. En stor del av talet riktades till alla över 70 år som han uppmanade att följa Folkhälsomyndighetens råd och undvika sociala kontakter av omsorg om sig själv och andra. Kungen och drottningen ska föregå med gott exempel. Det tillhör möjligen ovanligheterna att Aftonbladets ledarsida med gillande citerar kungen, men hans personliga föredöme är viktigt nu.

Regeringen måste fortsätta klara balansgången mellan att begränsa smittspridningen och ändå hålla igång vård och omsorg, livsmedelsdistribution, ordning och säkerhet, elektricitet, sophämtning, internet och i förlängningen människors försörjning. Bland annat.


Det kommer att bli väldigt, väldigt tufft.Ändå har kungen rätt i att det finns anledning att känna hopp.Vi är världens modernaste land med unikt högt förtroende för myndigheterna. De allra flesta följer råd från smittskyddsläkare och tar ett stort eget ansvar. Vi har en sjukvård i världsklass som för varje dag ökar sin förmåga att ta hand om de mest sjuka. Näringslivet och det civila samhället gör stora insatser och Sverige har urstarka statsfinanser.


I helgen räknar sjukvården med att antalet patienter som behöver intensivvård kommer att öka snabbt. Och på måndag vid lunch publiceras nya varselsiffror. Näste vecka kan bli avgörande både för själva krisen och för hur mycket som blir kvar av vår ekonomi och arbetsmarknad när detta är över.Svensk sjukvård kan inte göra sitt jobb utan hela samhällets kraft i ryggen. Hjulen måste fortsätta snurra.”
__________________________________

Jag tycker att Lindberg för ovanlighetens skull har många poänger. Om alla använder sitt sunda förnuft och håller sig hemma när man känner sig sjuk eller tillhör en riskgrupp, medan övriga som inte kan arbeta hemifrån fortsätter gå till jobb/skola, visar hänsyn mot andra samt upprätthåller god handhygien så får vi ta en dag i taget – hela landet kan inte stanna upp.

Det är för övrigt intressant att Lindberg nämner att det sällan bara finns en sanning inom vetenskap utan att det handlar om sannolikheter och forskare tycker olika – detta gäller såklart även inom klimatforskningen, men där har det under det senaste året i klimathysterins namn endast funnits en sanning, nämligen de icke fastställda teorier som FN:s klimatpanel IPCC framfört. Sent ska syndaren vakna!

https://www.aftonbladet.se/ledare/a/vQKM5p/nar-koleran-kom-fanns-ingen-anders-tegnell

13 reaktioner till “Hela Sverige kan inte stanna upp – hjulen måste fortsätta snurra

 1. Nej Jenny! AL vaknar inte , för i MMS
  och Etablissemanget och 7 klövern är dubbelmoral och hyckleri deras bästa grenar !!!
  Att säga emot sig själv är AL jättebra på….. nyss har han stödköpt
  Pizza och” klappat sig för bröstet”,levererat av säkerligen en invandrare oj vad jag är bra tänker han dvs. Anders Lindberg…….och sedan som du skriver Jenni…..klimatet där tolererar han ingen diskussion eller andra åsikter!!! ”Ridå”

  Gilla

 2. Lindberg är förfärlig i sin argumentation. Han är NU förment sansad och klok. Men, hur har han uppträtt genom åren? Det var väl lättare att se allt gräsligt med människoimporten än allt svårt kring Corona nu? Varför var han inte klok då? Han har nu fuktat pekfingret och anlägger en värdig ton eftersom han vet att han nu har hela svenska folket emot sig vad gäller immigrationen. Han hoppas vi ska glömma vilken landsförrädare han varit. Valet närmar sig och nu ser han möjligheten att profitera på Corona. En förfärlig kappvändare, en skribent som konsekvent svikit svenskarna och Sverige.

  Gillad av 1 person

 3. De är sig lika dessa personer, i alla tider. De rör sig i en annan sfär än vanligt folk. De tycker , de fördömer, de uttalar sig om allt möjligt mellan himmel och jord, alltid utan att själva riskera någonting. De är maktens villiga hantlangare, de får bra betalt för det. Det finns många i debatten som mest är okunniga, aningslösa, som inte har kontakt med den riktiga verkligheten – och så finns det de som är, jag kan inte skriva på annat sätt, de är onda helt enkelt. Det är man när man ser och förstår men inte bryr sig om trots det. Lindberg drivs inte ens av en övertygelse som ska leda till något gott, han är bara en simpel hantlangare som villigt utför order. Många sådana finns, Corona förändrar nu allt och de anpassar sig men är i grunden samma hantlangare. Vi kommer kunna läsa och höra mycket från dem. Lens Mellin, Wolodarski osv, de säger plötsligt kloka saker. Benåda dem inte, de vill fortfarande inte Sverige väl.

  Gillad av 2 personer

 4. Det bästa vore ifall företagare hjälpte varandra och frös alla krav.Staten har ju lånat ut pengar till banker för att lånas ut till krisande företag,problemet i detta fallet är att bankerna tjyvhåller på pengarna.Företagare kan hjälpa varandra genom förlängda leverantörskrediter,hyresfria månader etc.Vi måste alla hjälpas åt och endast samhällsviktig verksamhet bör tillåtas.Många tar tragiskt nog fortfarande inte smittan på allvar.Jag har veckan som gått blivit dumförklarad ett antal gånger när jag bett folk om att hålla avstånd med flera små och enkla skyddsåtgärder.Fyrtiotalisterna är nog det största packet i detta sammanhang och tar goda råd som en personlig förolämpning.

  Gilla

  1. 👍 👍 👍 👍 👍

   Bra förslag angående företagen!

   🇸🇪 🇸🇪 🇸🇪 🇸🇪 🇸🇪

   Gilla

  2. Bra!👍 De vid makten som bäst behövde en kyss av Corona för att förstå verkligheten och allvaret tar nog skydd allt vad de kan nu. Likadant har det varit med kriminaliteten från de importerade, de som bäst behövde drabbas av en misshandel och rån för att riktigt förstå och ta det hela på allvar, de skyddade sig bäst. Samma sak med ekonomin nu. Deras inkomster blir nog bra även nästa år när pensionerna sänks för vanligt folk. Men Sverige är robust, svenskarna är robusta och kreativa. Det kommer nu visa sig.

   Gilla

 5. Anders Lindberg var inte ens påtänkt som ledarskribent när jag för över 40 år sedan slutade att läsa Aftonblaskan.
  Den mannen verkar fortfarande inte vara torr bakom öronen och har enormt mycket att lära, tro mig!

  Gilla

 6. Om alla höll sig hemma när de är sjuka.

  Vet alla om att de är sjuka?
  Behöver de sjuka mat?
  Behöver de som är i riskgrupperna mat? Om svaret är ja
  Hur får de mat?
  Om vi utgår att alla är ansvarsfulla människor och följer rekommendationen,
  så brister det ändå.
  För om du har Corona men inte vet om det är din allergi.
  Så kan du inte hålla dig inne åtta månader.
  Du måste ha mat och det finns inga prover .
  Eftersom våra politiker satsat pengar på att importera problem
  Jag skulle tycka att vi ska skylla på regeringen och endast dem.
  För hade vi haft 10 miljoner prover så skulle vi kunnat isolera riskgrupperna
  Och låtit dem handla i viss affär där bara friska fick jobba. Och låtit
  Dem vara hemma då skulle hela samhället fungera rätt normalt.
  Men vi har inga politiker som förstått att sjukhusmaterialet hade varit mycket
  Billigare att ha än att stänga ner Sverige.

  Sen så är det alla företag som tjänat hundra tusentals miljader helt plötsligt inte har till
  Hyran. Bara skitsnack de har fått massa gratis arbetskraft och gömt massa pengar
  Och vill sko sig på skattebetalarna.
  Tv visar en som har tre restauranger stänger alla tre och klagar.
  Du kan inte driva tre restauranger om de inte går runt.
  Alla med ekonomisk utbildning vet att de är ute för att lura av dig på
  Pengar. För det är det handelsutbildningen går ut på.
  De flesta i Sverige är utbildade och om de köper detta så har de inte lyssnat på
  Matten.
  Om man tillhör riskgruppen är man väldigt försiktig försöker handla när det är mindre folk.
  Men det hjälper föga när du får invandrar tonåringar som hänger på dig och
  Puttar varandra på folk. Svenskar håller avstånd . Men snoriga invandrar barn plockar godis
  Och springer och kladdar överallt och på alla.
  Hur man tänker och agerar är i vilken situation du är i.
  Är du frisk och inte tillhör riskgrupperna agerar på visst sätt.
  Om du tillhör riskgrupperna ett annat.
  Sen så beror det på om du upplevt att en sekund kan förändra livet för hundratals personer.
  Det finns så mycket pengar och girighet men ingen av företagarna
  hade dött om de inte fick en månads hyra från pizza företagen.

  Banker och företag går bra, gör de allt för att inte betala något till staten.
  Men när det går dåligt då ska staten betala för allt.
  Vilket gör att vi arbetare betalar för företagen när det går bra
  Och ännu mer när det går dåligt.

  Gilla

  1. Håller med dig till hundra procent.Det går bra att ropa på staten så fort det går dåligt.Lite risk skall det väl vara att driva företag och staten skall inte gå in och betala miljarder till aktieägarna.Samhällsviktiga företag som tex Volvo skall räddas för de ger jobb till både Mohammeds pizzeria och Steffes el & cykel,typ.

   Gilla

 7. Instämmer! Det du ger uttryck för är vanligt sunt förnuft. Tyvärr har vanligt sunt förnuft inte fått råda i många år utan en politisk galenskap där man tystat vanligt folk på olika sätt. Men nu, nu är det allvar plötsligt. Nu hjälper det inte hur många genusmyndigheter vi än har, hur mycket stöd till ”utsatta” områden som än delas ut. Tänk, de öppna gränserna hjälper visst inte så mycket nu? Inte heller att vi skulle vara mångkulturella, öppna för världen, vilken hjälp har vi av det nu? Vem vill ha öppna gränser nu, vem vill välkomna en utlänning och ge honom (för det är nästan alltid en han) uppehälle hela hans liv? Känns inte så bra längre, vaaa? Inte går det att göra nåt positivt med ett genusperspektiv heller på alla småföretagare som går i konkurs nu? Men vi har det ju så bra i Sverige, vi kommer solidariskt försörja nån miljon importerade människor så länge de lever. Hyra, pengar till mat, sjukvård, pensioner, resor till hemländerna för att hälsa på släkten. Snabbtester för tuberkulos, HIV, olika hepatiter? Hoppsan, tänkte inte på det.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s