Landets återvändararbete är djupt dysfunktionellt och regeringen gör alldeles för lite för att få bukt med dagens situation

Den som söker han finner och Smålandsposten levererar alltid. Idag skriver man en intressant ledare som tack och lov inte härrör till coronaviruset utan ett mycket högaktuellt ämne – nämligen vikten av att utvisa människor som inte har i landet att göra.

Medan media gör sitt bästa för att bibehålla masshysterin kring ”coronakrisen”, sker det faktiskt såväl mord, våldtäkter, gängbråk, upplopp, våld mot blåljuspersonal och annat smått och gott precis som innan, med den skillnaden att vi inte får ta del av det på samma sätt som innan. Dessutom upphör inte våra politiska problem heller bara för att det inte skrivs om regeringens otillfredsställande arbete.

Det är en skandal att mindre än hälften av de som får avslag på sin asylansökan lämnar Sverige frivilligt på myndigheternas uppmaning. Att väldigt många av de övriga klarar av att stanna i landet samt att nästan hälften av ärendena hos polisen preskriberas gör inte saken bättre. Dessutom registreras en stor del av de som inte preskriberas som avslutade och det handlar om personer som sökt sig till ett annat EU-land men som skickas tillbaka till Sverige med hänvisning till Dublinförordningen. Riksrevisionen noterar också att slarvet med svensk folkbokföring och samordningsnummer gör det lättare för människor att undvika ett utvisningsbeslut.

Ett annat problem är att personer som gömmer sig från polisen har möjlighet att söka uppehållstillstånd på nytt – i nuläget är det ungefär var tjugonde utvisningsbeslut som vänds till ett uppehållstillstånd.

Förutom att detta påvisar att vi har en regering som räds att ta tag i problemen år efter år trots att det hela tiden fylls på med nya illegala, så ska vi heller inte glömma vem det är som betalar notan!

#avgåregeringen
#vibetalar

____________________________

”Regeringens arbete med återvändande visar på en bristande respekt för medborgarskapet.

När världens blickar och ansträngningar är fokuserade på Coronakrisen måste andra frågor kunna belysas ändå. Annars riskerar vi att gå miste om viktiga lärdomar. Riksrevisionen har genomfört en viktig granskning av regeringens arbete med att återföra personer som inte har rätt att uppehålla sig landet.

Det är nog ingen som har särskilt höga förväntningar på dessa ansträngningar. Att utvisa människor ur landet är inte roligt. Varken för de tjänstemän som fattar beslut eller för de som verkställer dem. Det är också en verksamhet som inte riktigt passar in i någon av de myndigheter som behandlar ärendena.

En annan av anledningarna till att inte är roligt är att politiken inte agerar för att göra systemet effektivt. I den första regeringen som Stefan Löfven ledde var det Anders Ygeman som hade ansvar för dessa frågor. Han meddelade att cirka åttiotusen personer skulle behöva lämna Sverige under de kommande åren. Nu har de åren gått men inte lika snabbt som Ygemans ambitioner på området, i samband med transportstyrelseskandalen fick han lämna sin ministerpost och det verkar som att han tog portföljen med arbetet med sig.

Riksrevisionen målar upp en bild av ett återvändandearbete som är djupt dysfunktionellt. Färre än hälften av de som får avslag på asylansökan lämnar landet frivilligt på myndigheternas uppmaning. Det är alltså en majoritet av de ärenden för Riksrevisionens granskningsperiod 2013-2014 som överlämnats till polisen. Riksrevisionen visar också att ”de flesta av dessa” klarar av att stanna i landet. Nästan hälften av ärendena hos polisen preskriberas. Och en inte obetydlig andel av de som inte preskriberas, utan som registreras som avslutade, handlar om personer som sökt sig till annat EU-land men som skickas tillbaka till Sverige med hänvisning till Dublinförordningen.

Det enda som kommer att förändra denna misslyckade situation är politisk opinion. Det är än så länge mycket dyrt att återbörda personer till sina hemländer. Det skall göras på ett rättssäkert sätt och med värdighet för alla inblandade. Trots detta uppstår inte sällan högljudda protester och ibland även sabotageförsök för att hindra verkställande av utvisning. Vår nuvarande regering verkar inte angelägen om att ta strid för att effektivisera detta.

Men återvändandet måste förstås bli bättre. Det är illojalt mot medborgarna att låta dagens situation bero. Personer som gömmer sig från polisen skall inte få möjlighet att söka uppehållstillstånd på nytt. I nuläget är det ungefär var tjugonde utvisningsbeslut som vänds till ett uppehållstillstånd.

Riksrevisionen noterar också att slarvet med svensk folkbokföring och samordningsnummer gör det lättare för människor att undvika ett utvisningsbeslut. Det är inte svårt att räkna ut för den som intresserar sig, vilket regeringen verkar ha gjort fram till att Ygeman slutade som inrikesminister.

Det krävs grundläggande omsorg om välfärdssystemen och grundläggande respekt för medborgarskapet från politikers sida för att få bukt med det ineffektiva återvändandearbetet. Tar man inte tag i det visar man också att man saknar dessa grundläggande värderingar.

Jacob Sidenvall”

14 reaktioner till “Landets återvändararbete är djupt dysfunktionellt och regeringen gör alldeles för lite för att få bukt med dagens situation

 1. Jenny, jag är övertygad om att det finns många frustrerade svenskar som skulle betrakta det som ”roligt” att kasta ut utlänningar som ska ut ur landet. Extra ”roligt” att kasta ut kriminella!

  Det kan gärna vara en merit vid jobbansökan: ”Meriterande att glädjas åt att utvisa illegaler”!

  Gillad av 2 personer

 2. … handlar om personer som sökt sig till annat EU-land men som skickas tillbaka till Sverige med hänvisning till Dublinförordningen.

  Detta är inte möjligt, då Sverige omges helt av länder som undertecknat Dublinförordningen (EU:s samt EFTA:s kvarvarande medlemsländer Norge, Island, Schweiz och Lichtenstein). Det innebär för berörda att de måste oavsett färdsätt ha passerat minst ett land inom zonen, innan de hamnar i Sverige (teoretisk skulle det kunna gå att ta sig igenom Skagerak, men då har man passerat förbi två länder). Detta strider mot Dublinavtalet, eftersom det är första land som gäller …

  De som ändå lyckats att hamna här, skall tillbaka samma väg de kom. Utifrån de största migrationsvägarna, så kommer de flesta att få söka ‘asyl’ i endera Bulgarien, Grekland, Italien eller Spanien.

  Gillad av 2 personer

 3. Corona är en gamechanger av guds nåde!
  Det har i ett slag blottlagt det som så många länge anat var ”fel” och osant. Viruset har över en natt gjort det legitimt att plötsligt börja prata öppet om sådant som det inte gick an att säga för bara några veckor sedan, se bara vad ni själva skriver ovan. Värdegrunden, t ex, ”allas lika värde” är plötsligt bortsopad därför att viruset har gjort att det inte går att följa den. Corona gör det nu möjligt att prata om gränser igen, mellan länder, i EU, i världen. Gränserna för vad vi får tänka och uttala har plötsligt ändrats av Corona. Viruset tydliggör i ett slag och konkret nackdelarna med allt gränslöst som följt med globalismen.

  Men en ny värdegrund kommer formas, den kan anas redan för den med god syn. Hur kommer den se ut?

  Viruset är också tajmat tidsmässigt med att USA nu definitivt inte är supermakten nr 1, det är Kina nu.

  Ekonomin, där stundar svåra tider i många år, inte bara i Sverige, utan i hela världen. I Sverige kommer så många få det sämre ekonomiskt (vi ser det redan), motsättningar av alla möjliga slag kommer att flamma upp, prioriteringar kommer bli nödvändiga på ett radikalt annorlunda sätt än hittills. Vi ser redan nu hur sjukvården tvingas prioritera. Den med Corona som blir svårt sjuk och bedöms ha störst möjlighet att överleva, den ska få den bättre vården jämfört med den som har mindre chans att överleva. Etiskt och moraliskt stötande naturligtvis när en invandrad 40-åring från Mellanöstern eller Afrika blir svårt sjuk i Corona här och då prioriteras före en 75-årig svensk som också är svårt sjuk i Corona. Sådana frågeställningar arbetas det nu med och man håller på och skriver ihop rekommendationer för hur de ska hanteras. Vad som inte går att förmedla via ett vårdprogram är hur befolkningen upplever prioriteringarna, hur rättvisa/orättvisa vi upplever dem. Likväl måste samhället göra dessa prioriteringar nu.
  Ska bidragstagare ha bättre levnadsstandard än de som nu blivit oförskyllt blivit arbetslösa pga Corona? Ska alla arbetslösa invandrare få fortsätta att få bidrag utan motprestation? Sådana och en mängd andra liknande svåra frågor kommer att komma upp till ytan. Att så mycket fokus kommer ligga på de som invandrat är inte svårt att förstå, så många har släppts in utan att de har kunnat integreras, utan att de har kunnat börja arbeta och betala tillbaka i någon nämnvärd omfattning. Det är inte så stor efterfrågan på analfabeter på arbetsmarknaden för att uttrycka sig lite hårt.
  De stora företagen kommer klara sig, små företag kommer få det svårt, många kommer gå i konkurs. Fasta värden blir allt, staten kommer trycka pengar som inte blir mindre och mindre värda allt eftersom.
  Allt detta pekar obönhörligt mot farligare tider, allt det som sker och kommer att ske i samhället kan/kommer utgöra grogrund för stora omvälvningar, kanske våldsamheter. Ropen på en stark ledare kommer höras. Vi får väl se hur det svenska samhället kommer hantera det hela.

  Gillad av 3 personer

 4. Jo men S behöver den röstboskapen annars kan de inte behåll makten så klart därför tog S och MP med C och L SD är livsfarlig för att bli stora/större det var därför Reinfeldt portade dom för inflytandet när sedan Alliansen sprack så var de tvungna gör om December den mot Jöken så var det klart!

  Gilla

 5. Den dag den här coronapausen är över kommer de flesta svenskar att finna sig mycket fattigare än innan. Beredvilligheten att bjuda fripassagerare på mat och logi i Sverige kommer att gå ned och kraven på en ny regering kommer att komma, oavsett hur stiligt nuvarande regering sköter dagens pandemi.

  Gilla

 6. Det som nu kommer att ske i världen har nästan ingen i Sverige upplevt. Kraftiga börsfall har de flesta upplevt några stycken. Men det som nu kommer är något helt annat. Det handlar om en massa faktorer, skuldsättningar, låg ränta som inte kan sänkas längre, sänkta löner som ger spinneffekter osv osv. Väldigt, väldigt många i Sverige kommer bli arbetslösa, stackars människor med stora lån kommer få enorma problem, speciellt om en av två försörjare i familjen mister jobbet. Hela branscher kommer få ta enormt med stryk, turism, hotell, fritid, viss tillverkningsindustri osv. Alla så kallade fria konstnärer mm utan fast jobb, ja alla utan fast jobb, stackars dem. Vem vill eller kan köpa en svindyr elbil nu när oljepriset sjunker som en sten? Vem vill/kan/får/törs resa utomlands? Pengar kommer bli allt mindre värda, fasta värden (storbolagsaktier kommer räknas som fasta värden, och bolaget Getinge som tillverkar respiratorer bl a), företagsobligationer och statliga obligationer, t ex Italiens, vill ingen ha. Pensionerna kommer sänkas inklusive den statliga. Pensionsbolag och försäkringsbolag kommer skära och sänka allt som går och där det finns juridiska möjligheter att göra det. Ni tror jag överdriver? Vänta bara. Kina är nu nr 1 i världen som sagt och just Kina kommer att klara sig mycket bra av flera skäl.
  Som sagt, ni har sett presskonferenserna med regeringen, män i strikta kostymer, pins i kavajslaget med svenska flaggan, stora svenska flaggor i bakgrunden, inte en EU-flagga så långt ögat når.
  Håll i hatten några år från och med nu.

  Gilla

 7. År efter år tar många människor upp problemen med illigala
  Invandrare och att de lever lyx på skattepengar.
  Får flera avslag. Stannar söker igen som arbetare eller låtsas gift.
  Förr eller senare se man dem med medborgarskap. Ny bil och flotta kläder men aldrig jobbat.
  Politikerna och myndigheterna är en skam för svenska folket.

  De tystar och döljer allt och journalisterna vågar inte pressa fram sanningen.
  Kalla fakta Uppdrag granskning visar hur höga människor i myndigheter håller
  På med kriminell verksamhet i många år och inget händer.

  Sen kan man undra räknas kvotflyktingarna utöver dom 120 000 som räknare
  Sig bli försörjda av svenska skattebetalare och sen få bidrag för att flyga sin släkt hit.

  Det som är sanningen är att vi i Sverige säkert har 500 000 människor här som
  Inte har rätt att vara här. Som garanterat sprider Corona för de bryr sig inte
  Men det talar man inte om i Sverige eller de nya tiggarna som varit hemma och kommit
  Tillbaka.
  Staten , folkhälsomyndigheter, polis och alla andra myndigheter har noll koll på
  Alla dessa tusentals människor som åker runt i landet.
  Var det så bra med EU och Öppna gränser. Hade Valter varit idag för EU
  så hade det garanterat varit ett stort Nej

  På tv så sa en samhällsvetare att om flera myndigheter delar på ansvaret utvisningen
  Av illigala flyktingar så innebär det att ingen gör något.
  Eftersom alla väntar på att andra ska göra något.
  Att utvisning per person ökat från 40 tusen till 97 tusen.
  Att vi har 500 000 illigala människor som vi tvingats försörja i flera år
  fastän de är utan asyl Rätt och de fortfarande är här visar att .

  Vi ska inte släppa in någon innanför gränsen om de inte kan visa asylskäl
  För de vägrar lämna landet när de fått ett nej.
  Svenska politiker är de ända tvingat oss ta emot flyktingar ingen vill ha
  Samtidigt som 25 andra länder vägrat.
  Vi hade under Balkan kriget de värsta mördarna här under vårt skydd ,
  Vi har den värsta människorsmugglarens familj här så garanterat att han
  Lever på bidrag under ett samordningen iller eller annat namn.
  med garantier till alla kan vi säga att vem som helst kan vara här och
  Leva på bidrag eftersom inga myndigheter gör sitt jobb.mför de get inte
  Vad deras jobb är. De går till jobbet och får lön för att inte göra sitt jobb.

  Förstår varför vi kan ta emot flyktingar utan utbildning för svenska arbetare
  Kan ju betala några miljoner idioter till på myndigheter.
  Det händer ju inget ändå.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s