Stängda grundskolor kommer att bidraga till att fler barn dras in i kriminalitet

Bra debattinlägg i dagens Expressen som belyser problemet med att stänga landets grundskolor från en annan vinkel – nämligen barnen som bor i de särskilt utsatta områdena där socioekonomiska klyftor är en del av vardagen och det blir ännu lättare att sugas med i kriminella kretsar när man inte har en skola att gå till.

”Om nu grundskolan ska stängas, glöm inte barnen. Tänk på vad vi skriver. Att barn går till skolan och tillsammans med halva klassen tittar på film kan på sikt leda till att kunskapskraven inte uppfylls då dessa barn är för små för distansundervisning.

Men vad värre är, att lämna barns hunger till de antisociala äldre barnen i deras hemområden är direkt kopplat till en högre risk för att dessa barn ska introduceras till en kriminell miljö. En hungrig, sysslolös mage utan tillsyn bär gärna på knark eller vapen i utbyte mot en kebabtallrik med extra mycket sås och pommes frites.”

Visst ska vi göra det vi kan för att se till att människor i riskgrupper inte utsätts för viruset, men att stänga ned hela landet vore överilat just nu.

———————————————–

”Sverige har stängt ner. Handspriten och toalettpapper är slut i butikerna. Större delen av Europa har stängt ner skolorna (undantag önationerna Island och Storbritannien). Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski och allt för många lekmän i likhet med honom hetsar om att stänga ner hela landet.

Efter att här hemma ha stängt ner gymnasium och högskolor för distansundervisning pratar man nu om att stänga ner grundskolorna i Sverige. Stängs de skolorna är vi övertygade om att brottsligheten kommer öka i våra utsatta områden, ifall nu inte förutsättningar ges till alla barn.

Medelklassen jobbar hemifrån med sina barn framför datorspelet Fortnite, medan barnen som har skolbespisningen som dagens enda rediga mål mat nu får kebabtallriken för en mindre tjänst åt en äldre ”bror” i hans nära omgivning. Kanske är det faktiskt så illa att detta är hans enda alternativ. Grundskolebarnen i dagens Sverige spelar inte bara spel. De säljer droger, de köper droger, de rånar, de misshandlar och de misshandlas. Kriminaliteten har krupit ner i åldrarna och polisen söker till och med hjälp med avhopparinsatser för barn som inte ens är byxmyndiga.

När vi går ner den bartäta gatan i Stockholm får vi en surrealistisk känsla och skrattar när den vanligtvis avvisande och buttra dörrvakten förvandlats till en plötsligt lite osäker inkastare. Men samma dag sitter ett av våra egna barn i skolan och spenderar hela dagen med att titta på film eftersom för många lärare och elever är hemmavarande.

Många föräldrar är oroliga, för att inte säga panikslagna, och regeringen tar krafttag och gör insatser för att hjälpa företag, permitterade och sjukskrivna. De ger i likhet med många länder riktlinjer över hur många som får samlas på en och samma plats. Men när vi pratar om att stänga grundskolan går våra tankar till barnen i våra utsatta områden.

I Göteborgsförorten Angered har man tidigare serverat skolbarnen gratis frukost för att utjämna de socioekonomiska klyftorna. På samma tema är det fastslaget att många barn i de utsatta områdena runtom i Sverige har skolmaten som dagens enda riktiga måltid.

Ett barn som inte får mat hemma ska omhändertas av socialtjänsten, kanske någon invänder. Men de omhändertar långt ifrån alla barn som är i denna situation, säger vi. En idé är att stärka de som jobbar med barnen under deras fritid. Men vi har med coronaviruset fått ett samhällsklimat där social distansering råder och gemene man pratar om att inte samla grupper på mer än fem, tio personer.

För många vuxna går social distansering nu först. För barnen som inte vill vara hemma och flyter runt på tomma gator och i öde centrum, vem ser dom nu? Banden mellan barnen i grupp knyts starkare och då även till äldre ungdomar och gäng som utnyttjar dem. De engagerade och oroliga föräldrar som ändå finns gav sig tidigare ut för att finnas runt barnen. Nu sitter de hemma.

Det gick fort för barnen på den öde ön i ”Flugornas herre” att spåra ur. Även om vi sitter fast hemma barrikaderade bakom tvål och toalettpapper bör vi fråga oss vad vi kommer att möta när solen går upp igen och vi vågar oss tillbaka till våra vardagliga liv.

Om nu grundskolan ska stängas, glöm inte barnen. Tänk på vad vi skriver. Att barn går till skolan och tillsammans med halva klassen tittar på film kan på sikt leda till att kunskapskraven inte uppfylls då dessa barn är för små för distansundervisning.

Men vad värre är, att lämna barns hunger till de antisociala äldre barnen i deras hemområden är direkt kopplat till en högre risk för att dessa barn ska introduceras till en kriminell miljö. En hungrig, sysslolös mage utan tillsyn bär gärna på knark eller vapen i utbyte mot en kebabtallrik med extra mycket sås och pommes frites.

Av Cyril Hellman
Journalist och författare, samhällsvetare och socialpedagog med inriktning kriminell livsstil samt fd lärare

Geir W Stakset
Medgrundare av En annan sida av Sverige, som sedan 2012 arbetat för att hjälpa folk ur destruktiva miljöer och beteenden”

https://www.expressen.se/debatt/ni-som-hetsar-om-att-stanga-skolorna-har-fel/?fbclid=IwAR2rZ3Po8nw7YFvyPA5unwdL8l-kaSKxvghLp8Iw2nLKf1ILfhesMIgtbQM

7 reaktioner till “Stängda grundskolor kommer att bidraga till att fler barn dras in i kriminalitet

 1. Jaha så nu är det skolans fel om ungarna blir kriminella.
  Är alla dessa ungar föräldralösa?
  Uppfostran, har någon hört talas om det?
  Ingen blir kriminell bara så där, man väljer att bli kriminell.
  Kriminalitet är inget man bara råkar halka in på.
  Det är ett eget val, med eller utan skola.

  Gilla

  1. Ja, man blir så trött, dessa skribenters ständiga omsorg om de importerade. Nu är det någon annan är föräldrarnas både fel och skyldighet att vara just förälder. Föräldrar har de ju, många tom, föräldrar som betraktas som ständigt oförmögna att vara just vuxna. Så de goda svenskarna talar om för oss andra onda att vi onda ska ta hand om de utsatta som de goda själva importerat. Stackars skolan, den är väl utsatt kan man tycka. Vem var det som yrade om kompetensregn?

   Gilla

 2. Föräldraansvaret måste komma först och de flesta nykriminella från förorten är av annan härkomst vars föräldrar sitter hemma och borde kunna hålla sina ungar i schack om dom ville.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s