Kommer corona leda till EU:s fall?

I coronatider får man ha videokonferenser istället för att träffas ansikte mot ansikte – tänk så mycket tid, pengar och miljöpåverkan man sparar på det här sättet.

Om till och med det viktiga G7-mötet kan hållas via videolänk så borde fler kunna använda sig av detta även efter corona, till exempel EU vars kostnader för att flytta kontoren mellan Bryssel och Strasbourg varje månad måste vara skyhöga, för att inte tala om alla EU-parlamentariker som varje vecka reser fram och tillbaka mellan sina hemländer och måste kompenseras för det.

Det vore på tiden att den resursslukande och alldeles för dyra EU-apparaten i de kommande kristiderna slimmade organisationen rejält och införde fler videomöten. Men jag tror faktiskt inte på att det kommer ske överhuvudtaget utan allt lär fortgå som vanligt – dessutom har man fortfarande inte enats om de höjda medlemsavgifterna till EU som ska täcka Storbritanniens bortfall. Det är ingen småpotatis direkt!

En del förutspår att coronaviruset kommer att bli början till slutet för EU när allt fler länder vill ha mer självstyre. Det vore ingen förlust enligt mitt tycke och förhoppningsvis kan något nytt samarbete födas som inte innefattar en byråkratisk och extremt kostsam koloss som söndrar istället för att ena. Vi får väl se vad det mynnar ut i när det här är över.

#swexit

Bildkälla: Aftonbladet

10 reaktioner till “Kommer corona leda till EU:s fall?

 1. Corona kommer väl inte att led till EU:s fall, men det borde bli så att fler stater vill samarbeta kring viktiga frågor men utan att ha EU som en storebror som hela tiden försöker ta makten i länderna. Ungern, Polen m fl länder borde känna vind i seglen. De har ju gjort rätt bedömning dessutom utifrån smittskyddsperspektiv, de har kvar sina gränser, de importerar inte en massa folk, de har nationalkänsla där landets medborgare kan känna sig hemma i landet, ha förtroende för statsledningen och landets institutioner. EU kommer leva vidare, men det kommer bli en stark motrörelse som ifrågasätter hur det ska fungera och vad som ska komma. Liknande stora förändringar borde komma i Sverige, t ex hur kan vi skänka hundratals miljarder varje år till andra länders befolkningar när vår egen befolkning bevisligen inte har det som behövs här? Corona blottar bristerna i samhället på ett effektivare sätt än allt vårt skrivande gjort. Rimligen borde hållningen mot de importerade människorna också skärpas, krav på aktivitet för att få pengar osv nu när så många svenskar permitteras, blir utan lön och får svårt att klara sig ekonomiskt. De importerade har ju sin försörjning tryggad, de har bostäder, socialbidrag mm, de får uppsöka sjukvård, tandvård etc till en mycket lägre kostnad än en svensk pensionär osv. Den värdegrund som makten försökt påtvinga oss kring hur vi ska tänka och förhålla oss till människoimporten gjorde aldrig den verkan makten önskade, de ville att den skulle uppfostra oss, få oss att tänka såsom de ville. Många gjorde det, ni vet dessa obehagliga personer som gick maktens ärenden, men de flesta av oss såg ju med egna ögon att värdegrunden inte stämde. Så, den värdegrunden rämnar. Det ska bli spännande att se vad som kommer i stället, något annat, säkert oväntat, kommer förstås

  Gillad av 1 person

 2. Det ser ut som om omständigheterna verkar till förmån för utbyggnaden av 5G.

  Nu har Youtube dragit ner på bandbredden tillfälligt pga överbelastning av internet rapporteras det.

  5G handlar om robotisering av både det civila och militära och har därför en mkt större ekonomisk aspekt än enbart det som har direkt med telekom att göra.

  För 25 år sen undrade jag varför dom inte byggde ut mer bredband så folk kunde jobba hemifrån. Sen byggde dom ut det men folk fortsatte att pendla som förut.

  Lars Bern tog upp det du berör som ett bra miljöargument om den politiska alarmistadeln menade allvar.

  Klimathotsalarmisterna ser nog inte odelat negativt på krisen, vare sig beträffande dödsfallen eller den ekonomiska nedgången.

  Dom kan förstås ligga lågt nu men dom har tidigare varit rätt öppna med att dom anser människan som det största hotet och depopulationsagendan är allvarligt menad.

  Den nuvarande epidemin ska kanske ses som en testkörning i måttlig skala eftersom även några miljoner döda är för lite för att ens vända befolkniungstillväxten för ett enskilt år.

  Och alarmisterna har också varit tydliga om att den traditionella ekonomiska tillväxten bör bromsas och det sker nu.
  Det är inte bara alarmisterna som driver den linjen utan även en del andra.

  Gillad av 1 person

 3. Javisst, nackdelarna med globalismen syns tydligt nu, främst då mijöförstöringen och så nu smittspridningsrisken. Men det går väl inte att backa från den ”infrastruktur” som globalismen innebär? Man kan väl se flera rörelser som verkar i motsatt riktning? 5 G, usch, ännu mer hemskt!
  Du använder ordet testkörning, det är ett bra ord för det som pågår tror jag. Testkörning som till synes handlar om att rusta länder, institutioner för nästa pandemi. Men bortanför det anar man ett flertal andra syften. Corona gav ett bra tillfälle.
  Vad som väl ganska tydligt kan ses är väl att Kina just nu, i detta nu aktivt kliver fram som den nästa stormakten. De utmanar inte längre bara, de leder, går före. Se hjälpsändningarna till div europeiska länder från Kina, tydligare kan det knappast demonstreras hur kraftlöst EU är. Kina hade länge ledare som sade att Kina inte skulle ta ledningen, nu är det precis tvärtom, ledaren säger att Kina ska leda.
  Hur blir det i Sverige då? Dödsryckningar från de goda? Man flyger ju hem nysvenskar på semester och egna jobbresor i ursprungsländerna just nu.
  Så, hur blir det i Sverige framöver? Vilken kraftmätning som förestår. Undrar hur partireklamen kommer se ut inför valet 2022? ”Framåt” kommer knappast duga för C längre. Inte skyltar heller med ”Internationell solidaritet” kanske?

  Gilla

 4. Tyvärr inte men vi fick i alla fall se vad gemenskapen var värd i ett ansträngt läge, noll och intet. Först när det egna landets behov var täckta släpptes det på exportförbuden igen. Löfven får väl ta ett snack om allas lika värde med sina kollegor på EU nivå.

  Gillad av 1 person

  1. Det är märkligt att vi aldrig kunnat läsa eller höra någon person som predikar ”allas lika värde” avkrävas ett förtydligande. Man kunde t ex frågat om det innebär att Hitler är/var lika mycket värd som Mandela?
   Våra gamla på servicehusen är i varje fall redan nu inte lika mycket värda som yngre i dessa Corona-tider, det har vi ju tom skriftligt på nu. Är en svensk 85-åring som arbetet och betalat skatt hela livet mindre värd än en 40-årig somalier som precis importerats hit? Eller är 85-åringen lika mycket värd? Eller, gäller ”allas lika värde” inte längre?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s