Somalia kan bli värre än Kina när coronaviruset börjar spridas i landet

Coronautbrottet nådde Afrika senare än andra kontinenter, men minst 31 länder har nu konstaterade fall av Corona med 13 döda. WHO uppmanade igår de afrikanska länderna att vakna upp och möta det växande hotet.

I måndags konstaterades det första fallet av corona i Somalia efter att en student återvänt från Kina och personen befinner sig nu i karantän. Enligt medicinska experter kan coronaviruset döda fler människor i Somalia än någon annanstans om förebyggande insatser inte sätts in omgående.

Mohamed Mohamud Ali, ordförande vid Somali Medical Association (SMA);
-”Om viruset dödat hundratals i utvecklade länder som Spanien och Iran så kan man bara föreställa sig vilka dödstal som Somalia skulle komma upp i om inget görs. För närvarande har vi inte ett enda test-kit här i landet. Vi skickar prover till Sydafrika och väntar minst tre dagar på resultatet. Somalierna borde ta pandemin mer allvarligt för det kommer inte bara att döda människor, utan de ekonomiska konsekvenserna kommer att bli förödande om inget görs.”

Den somaliska regeringen stängde i idag skolor och universitet i landet under 15 dagar samt förbjuder stora folksamlingar, men regeringens arbete försvåras samtidigt av det faktum att delar av landet kontrolleras av milisgruppen al-Shabab med kopplingar till al-Qaeda, som inte tillåter att någon information kommer ut från dessa områden när det gäller spridningen av COVID-19.

Underutvecklade länder tampas så klart även med svårigheter att få människor att tänka på handhygienen och många kanske inte ens har tillgång till tvål och vatten. Det lär därför bli stora problem om viruset får spridning och med tanke på hur det gått i övriga länder som fått in smittan så vore det konstigt om Somalia skulle lyckas isolera smittan.

https://www.aljazeera.com/news/2020/03/coronavirus-pandemic-experts-somalia-risk-greater-china-200319052938789.html

2 reaktioner till “Somalia kan bli värre än Kina när coronaviruset börjar spridas i landet

  1. Javisst! Nu kan ju Sverige inte hjälpa till där heller just nu i varje fall. Men det finns väl massor med somalier i Sverige som regelbundet åker till Somalia på semester. Kanske ska de packa väskan och åka hem och hjälpa till nu? Kanske stanna där och bygga upp landet?

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s