Arabiska – vårt andra språk i Sverige?

Noterar att Expressen publicerat nyheten om regeringens beslut om att inte stänga svenska skolor på grund av coronaviruset på arabiska.

Undrar om arabiska medier översätter nyheter om coronaviruset till svenska eller andra skandinaviska språk för de skandinaver som bor i arabiska länder, eller förutsätter dem att man faktiskt har lärt sig språket i det land man flyttat till?!

Jag ser inget dylikt i dansk, norsk och finsk media, där till exempel Danmark dessutom stängt skolor – säger en del. 🙄 Jag hade förstått om man skrev på engelska, men detta visar tydligt vårt misstag med att tillåta ett kravlöst samhälle!

#onlyinsweden

#införspråkkravnu

#slutadalta

https://www.expressen.se/nyheter/——–/

10 reaktioner till “Arabiska – vårt andra språk i Sverige?

 1. Ikväll meddelar den danska utbildningsministern att danska elever ska undervisas online. Artikeln finns enbart på danska! Självklart måste vi informera alla de som inte förstår något annat språk än arabiska här i Sverige, detta för att undvika smittan, men det jag vänder mig mot är att vi satt oss i den här situationen själva genom vårt vurmande för kravlöshet under alltför lång tid!

  https://politiken.dk/indland/art7702183/Skoler-skal-undervise-elever-online-de-næste-to-uger

  Gilla

 2. Inget annat land gör det Svenska politiker gör för araberna.
  Har aldrig sett att media i andra länder anställer flyktingar
  Utan teknisk, språkliga kunskaper och sparkar infödda.
  Har inte sett att de får program på sitt språk. Bygga moskéer.
  Pengar till affärer. Tolkar. Advokater, lägenheter, bilar

  Det är något som gör att just arabiska talande
  Får massa extra service av staten
  De får behålla sina pengar men får bidrag
  De får jobb som kräver utbildning utan utbildning.
  De får behålla sina regler och lagar. men får all service.
  Massa barnbidrag även till de kriminella som inte ens bor i Sverige.
  Det kom 163000 flyktingar 2015 , 2017 köpte 136000 flyktingar nya bilar.
  Det var fler flyktingar som köpte nya bilar än 8 1/5 miljoner svenskar gjorde.
  Hur kunde de ha råd. Om de är så utsatta och fattiga.
  Svaret r enkelt flyktingar får mer i bidrag än svenska familjer kan jobba ihop
  Med låga löner. Framför allt sjuka och funktionshindrade har mycket lägre
  Blomster än bidragen till illigala flyktingar.

  Det är något fruktansvärt vidrigt orättvist. Men det svenska ekonomernas fel.
  De sätter ihop hela Sverige inkomster och delar med antal människor i Sverige.
  Vilket gynnar flyktingarnas bidrag till standard.
  Sveriges 2 procent äger 90 procent av pengarna, men när det delas med
  Alla så verkar det som alla tjänar bra, och detta tar politiker beslut på.
  Medan sanningen är att deras arbetare får mycket mindre löner .

  Många svenska politiska beslut är totalt obegripligt och orättvisa.
  Och skapar hat och vrede i samhället. Människor som jobbat 40 -50 år
  Får mindre att leva på än illigala flyktingar.

  Gillad av 1 person

 3. Hörni, vilken ironisk knorr apropå arabiska i Sverige och de där människornas vägran att hälsa på vårt kulturella sätt! Nu hälsar väl inte någon med handslag idag, men av helt annan orsak förstås än den kvinnofientlighet som den där mannen hänvisade till. Kanske hälsar vi snart på indiskt med fleras vis? Kanske söker vi bakåt i historien och formar utifrån ett fynd där ett nytt, eget svenskt-arabiskt sätt att hälsa? Förslag?

  Gilla

   1. hllviken, jag minns att Hans Blix förordade detta sätt att hälsa för många år sedan. Han for ju runt och träffade folk överallt i sin FN-jakt på något som inte fanns, speciellt i Irak på Saddams tid. Men bacillen var verklig redan då, den fanns. Själv fann jag det var en mycket gott sätt att hälsa på under mina resor i Asien på 1970-80-talet.

    Gilla

 4. De är ju här för att stanna, de är ju flera miljoner och föder många barn och släktingar fortsätter komma i strid ström….så hur ska vi hälsa på dem? Eller de på oss? Kanske hälsar vi inte alls? (kanske kan vi hälsa hem).

  Gillad av 1 person

 5. Medan vi väntar på att Corona ska dö kan vi väl låta tankarna gå….vilka kulturella mer bestående avtryck kommer människoimporten att ge? En del är förstås lättare att få syn på än annat, t ex att namnen i almanackan kommer att sakta bytas ut, högtider ändras på olika sätt (vi har redan sett det, jul blev ju ”vinterfest” hos IKEA), vi kommer få lära oss när Ramadam inträffar och konsekvenserna på arbetsmarknaden av den, vi ser redan busschaufförer som ber på muslimskt vis i bussen på arbetstid med godkännande av arbetsgivaren och värdegrunden (som ingen törs stöta sig med ännu), cafekulturen kommer breda ut sig (dvs män som fikar med män) osv. Kanske tom många svenska män kommer anamma en lite mer ålderdomlig och på riktigt diskriminerande kvinnosyn, vem vet? Ni vet det där med att i bolagsstyrelser så är det hur viktigt som helst att det är minst lika många kvinnor som män representerade. Däremot är det inte så noga med hur det ser ut i samhället, det är ju ”vi andra”. De politiska partiernas kvinnoförbund har nog avskaffat sig själva genom sin passivitet genom åren, de neg och klev självmant åt sidan. Hotet om våld från klanerna mot sådant som hotar klanerna kommer kanske förändra Sverige än mer? Påverka rättsskipningen än mer? Vore intressant med fler tankar om hur det kommer se ut om 5 år. De är ju som sagt här nu, islam som tro och lära är ju här nu. Vad kommer ske med svenska kyrkan? Fortsätter de hjälpa islam? Kommer svenska kyrkan försöka vända sig till oss som inte bekänner oss still islam? Vi andra som inte bekänner oss till islam, vi har ju en rätt lång historia ihop med svenska kyrkan. Vi delar många värderingar, vi tänker lika (nåja, oftast men inte alltid). Vad händer när S går under? När de som kunde social ingenjörskonst men inte något annat, när de sopas bort från den politiska arenan, vad händer? Allt kommer fortsätta, men hur kommer det se ut? Hur väl lyckas Boris Johnson föra England ur EU (tack Boris!!!)?
  Det ska bli riktigt intressant att se vilka nya ord, vilka nya begrepp som ska förklara vår ”nya värld” som kommer att lanseras. Ni vet, typ ”utsatta områden” (vi vet vilka som är utsatt idag i Sverige, det är kvinnorna och kvinnornas ställning, genom råa och otaliga våldtäkter, genom våld och genom att ”eliten” ger sanktion för hela förändringen). Men vilka nya begrepp kommer lanseras som ska styra våra tankar i rätt riktning så att vi accepterar det nya som kommer. För något nytt kommer såklart.
  Måtte MP raderas ut, sällan har så få gjort så stor skada för så många.

  Gilla

 6. Själv kan jag sträcka mig till att vi bör meddela på engelska som är världens internationella språk. Man ska inte behöva lära sig svenska i Sverige, men engelska är faktiskt det minsta man kan begära. Det gör det också lättare för berikarna att berika resten av världen när Sverige är färdigberikat.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s