Upp till bevis när det är dags för migrationsuppgörelsen

Smålandsposten har idag en läsvärd ledare om de förestående migrationssamtalen och här finns tre intressanta punkter att ta fasta på.


1. Flera socialdemokratiska kommunalråd anser att partiet bör ingå en långsiktig migrationsuppgörelse med Moderaterna, även om priset är att man får lösgöra Miljöpartiet från regeringen.


2. Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard har deklarerat att överläggningar om migrationen måste utesluta såväl Miljöpartiet som Centerpartiet.


3. Socialdemokraterna och Moderaterna bör inkludera Sverigedemokraterna i uppgörelsen eftersom de inte vill att SD återigen tar på sig offerkoftan som förtryckta sanningssägare i migrationsfrågan.


Huruvida huvudrollsinnehavarna kommer att bruka sunt förnuft när det väl gäller med landets bästa för sina ögon och dumpa MP+C samt låta SD sitta med vid förhandlingsbordet återstår att se. Med tanke på hur det brukar sluta har jag dock inga höga förhoppningar om att Löfvén och Kristersson ska hitta ryggraden när det väl gäller, men den som lever får se.
——————————————-


”Expressen satte i går fingret på svensk politiks kanske mest brännande punkt och hörde sig för bland socialdemokratiska kommunalråd om vad de tycker om sitt partis migrationspolitiska vägval. Flera säger rakt ut att man bör ingå en långsiktig uppgörelse med Moderaterna även till priset av att man får koppla loss Miljöpartiet från regeringen.


Det är ett sporadiskt underlag Expressen bjuder på men ett situationen fångas i alla händelser kort och klarsynt av Katrineholms kommunstyrelseordförande Göran Dahlström: ”Hittar man inte en vettig överenskommelse riskerar migrationen att vara den totalt överhängande frågan i nästa val och under nästa mandatperiod också. Och då kommer vi få ett politiskt landskap som domineras av SD.”


Den är så sant som det är sagt. Men Socialdemokraterna har även många mindre klarsynta funktionärer att ta hänsyn till, och saknar av allt att döma också en alternativ plan för hur man långsiktigt skall hålla sig kvar i Rosenbad.


Socialdemokraterna är hårt trängda. Men saken är att det är Moderaterna också. De kan inte göra något i den här frågan utan att samtidigt hålla ett strategiskt grepp om Sverigedemokraterna. Bör inte, åtminstone. Det är därför mycket befriande att höra partiets migrationspolitiske talesperson Maria Malmer Stenergard förklara att överläggningar om migrationen måste utesluta inte bara Miljöpartiet utan även Centerpartiet. Det är en både dramatisk och realistisk deklaration.


Men i den politiska realismens riktning ligger också att inkludera hela den faktiska oppositionen, det vill säga även Sverigedemokraterna. Den tid är över i svensk politik då en uppgörelse mellan Socialdemokraterna och Moderaterna var det som slog en fråga i järn. Inget av de två partierna har heller intresse av att Sverigedemokraterna återigen får utrymme till solospel där de kan vinna poäng på bilden av sig själva som förtryckta sanningssägare i migrationsfrågan. Det spelar under en sådan process ingen roll hur stark åtstramning Socialdemokraterna och Moderaterna kommer överens om; Sverigedemokraterna kommer alltid att kunna trumfa dem i det spelet, utan ansträngning.


Sverigedemokraterna kan förstås också vinna sig det här utrymmet genom att först gå in i förhandlingar och sedan hoppa av med hänvisning till att de andra partierna är för mjäkiga. Men det är åtminstone att föredra framför att låta den vanliga beröringsskräcken sätta politiska begränsningar. Sverigedemokraterna kommer inte få det lika lekande lätt att håva in förtroendekapital i en sådan situation som om de stötts ut från början.


Det är beklämmande att migrationen, som kommit att bli den allt överskuggande politiska frågan för Sverige, är så här pass parlamentariskt snårig. Men det är bara för ansvarstagande partier att gilla läget och arbeta sig framåt. Även om det rivs och sticks på vägen.


Fredrik Haage”


https://www.smp.se/ledare/snarig-vag-mot-migrationssamtal/

11 reaktioner till “Upp till bevis när det är dags för migrationsuppgörelsen

 1. Ta för helvete chansen att utesluta de samhällsfarliga idioterna C och MP, om svenska folket ska ha en chans att leva vidare i något så när frihet. Övriga idioter tar vi hand om senare…

  Gilla

 2. Jag tror att S vill ha en stram migrationspolitik och då är samarbete med SD och M nödvändig.Frågan är väl ifall Löfven kan krångla sig ur den inmålade hörnan som bara blir snävare och snävare.Kan han förmå sig att samtala med SD är frågan.

  Gillad av 1 person

  1. Tillståndet i Socialdemokraterna tycker jag mig ana på S-kongressens senaste beslut mot Ann-Sofie Hermansson.

   Man kan inte som beundrare av Olof Palme med någon trovärdighet sitta i knät på krigsförbrytare, extrema sekterister och Brysselmakt och samtidigt kalla sig ”demokratiska socialister” för kvinnans frihet.

   Därför ser jag enbart två vägar framåt för riktiga sossar, för mer socialism, mer frihet för kvinna och för mer demokrati, nämligen en fraktionering eller att de går med i Vetenskapliga partiet.

   Gilla

 3. Ja, skönt att kvinnodagen är över så politiken kan få ta plats igen, eller hur? Som Morgan och Dammberg (ja, han är torr som damm, men så blir en del väl om man bara vistas i politiska mötesrum och aldrig någonsin i vuxen ålder varit ute i verkligheten och arbetat t ex) och en till skrev igår apropå kvinnodagen, ”bara när vi vågar tänka så kan vi hoppas nå vidare i vår strävan mot lika villkor för kvinnor och män”. Vilken härlig bekännelse, nästan som en insikt även om tanken inte följdes fullt ut. Ingen tänkte på vad människoimporten skulle föra med sig. Något som ju Löven för en tid sedan gav uttryck för när han drabbades av ett plötsligt tillstånd av tänkande en stund, ”vi såg det inte komma”. Men det var nog talskrivarens ord bara. Löven tänker nog aldrig. Jag tror han är utbytt mot en robot. Så, vi har en regering med S-ministrar som inte tänker. Men det visste vi ju förstås redan, vi vanliga människor. Det känns ändå lite tillfredsställande på något sätt, att få ihop verkligheten, få ett kvitto på det jag, vi alla upplever i vardagen, det fanns ingen tänkt vettig tanke bakom, ingen konsekvensanalys av människoimporten med en medeltida kvinnosyn. Men, importen kommer fortsätta. Lika tanklöst. Vi får samma svar som när en frustrerad och lite småtrött pappa eller mamma säger till sina barn, ”men varför gjorde du sådär igen hjärtat”? ”Jag vet inte, det bara hände”.

  Men, vi är ju ett tåligt folk så vi makar väl vidare på oss. Fast nog verkar det som att avigsidorna med globalismen börjar synas, eller hur? Miljöförstöring, världsomspännande konsekvenser av ett litet rackarns förkylningsvirus! Nu är det plötsligt ok igen med nationalstater, gränser, tom stängda gränser, tom stängda länder! Just nu. Fast ni såg väl skylten en mörkhyad demonstrant bar i Malmö häromdagen, ”Sverige måste dö”. Han ville väl inte att Sverige skulle vara just Sverige, i varje fall inte svenskarnas Sverige. Fast förvirrat budskap, men det är väl så snacket går i släkten kanske? Vad tror ni hänt om han viftat med nåt liknande i USA? I Israel? Kan ett hat mot Sverige uttryckas tydligare??? Mot ett land som välvilligt låter honom vistas här? Mot svenskarna som ”öppnat sina hjärtan”? Nåja, inte Reinfeldt då, han är ju ute och tjänar storkovan och får ryggdunkningar och slickar med sin tunga överallt. Men han får nog inte miss Corona ändå. Jag fortsätter vänta på besked från alla MP- och V- och C- och S-personer som har så stora hjärtan och rymliga bostäder, när, när får vi besked om hur många ni tar emot, det finns ju ca 40 miljoner gatubarn i Sydamerika! Kom igen nu, det brådskar!
  Islam är inte bara en religion, en våldsbejakande sådan, den går arm i arm med politiken, de är ett och samma. Makt.
  För övrig anser jag att SIDA ska läggas ner och de anställda ska fortsätta arbeta inom skola, sjukvård och äldrevård, I SVERIGE!!! Dessutom bör det skyndsamt göras en folkräkning i Sverige. Dessutom bör Folkhälsomyndighetens Tegnell omedelbart avskedas. Att sticka till Somalia just nu för att tjäna extra pengar är som om ÖB stack när fienden anfaller.

  Gillad av 1 person

 4. Kommer tyvärr inte att ske för då riskerar S att mista sina ministerposter vilket är det viktigaste för de socialdemokrater som nu innehar dessa platser då det stora flertalet aldrig kommer upp i dessa löner och förmåner på en öppen marknad.

  Gilla

  1. Det ligger nog mycket i det. Detta förvirrar folket. Ledande sossar säger en sak, men går sedan med på en massa annat höger-skit, som de får bära hundhuvudet för, allt för att ministerposterna hägrar. Detta resulterar i att folket ser att de får det allt sämre under S-ledda regeringar, såväl som under M-ledda regeringar.

   Riktningen blir därför otydlig för folket. Det är som farmors lilla kråka. Diket till höger är slutdestinationen. Man kan inte lita på EU-vurmande girigbukar av någon politisk färg i 8-partiet. Leta efter karaktär istället!

   Gilla

 5. Oavsett vilka som kommer att samarbeta så kommer det bara
  Bli ett fiasko. För problemen med idiotiska beslut har pågått
  I trettio år. Och inget kan få det ogjort.
  Vita är minoritet i USA, svenskar kommer bli minoritet i Sverige.

  Corona
  Sen är det väldigt underligt att politiker och myndigheter fortsätter att
  Behandla Sveriges folk som Svenskar när endast 70 % har den svenska
  Mentaliteten. Riktiga svenskar stannar inne och lyssnar på makthavarna
  Men det gör absolut inte de 30 % icke Svenskar.

  De som är mest rasistiska mot alla kineser i Sverige nu är muslimer,
  Alltså människor från arabländer, Afrikaner,
  Politikerna kräver att vi ska öppna våra plånböcker och hjärtan till
  Världens värsta rasister och mest hatiska folket på jorden.
  Så politikernas historie kunskaper och allmän bildning är
  Verkligen i fråga satt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s