När hörde vi senast en svensk utbildningsminister uppmana föräldrar att prata svenska med sina barn på kvällar och helger?

Precis som i Sverige har man även i Belgien problem med att allt fler barn pratar något annat språk hemma än det som är landets officiella språk. Resultatet av PISA-undersökningen visar att det uppstått ett glapp mellan barn med belgiska rötter och de barn med utländska rötter.

Det har under de senaste tio åren skett en ökning av antalet barn som talar ett annat språk än holländska hemma. Enligt statistik från Flandern från förra året talade nästan en fjärdedel av barnen mellan 2 och 6 år i flamländska förskolor ett annat språk än holländska i hemmet. Bland grundskolebarn var det nästan 1 av 5.

Men medan det svenska styret sticker huvudet i sanden när dessa problem kommer på tal, agerar den flamländska utbildningsministern Ben Weyts mer kraftfullt. Förutom att öka ansträngningarna att alla barn i skolan kan prata flytande holländska, vill man även testa barnen i förskolan för att kontrollera deras språkkunskaper. Utbildningsministern uppmanar dessutom alla föräldrar att prata holländska med sina barn utanför skolan under kvällar och helger.

När hörde vi senast en svensk utbildningsminister uppmana föräldrar att prata svenska med sina barn när de är hemma så att de lär sig språket bättre? Nej just det, jag glömde att många av de vuxna invandrarna inte ens kan det svenska språket eftersom ingen har ställt krav på att de måste lära sig språket i sitt nya land, utan de använder sina barn som tolkar!

När Jan Björklund pratade om språktester redan för 18 år sedan ansågs det förskräckligt att ens tänka tanken och resultatet ser vi nu. Det makabra är att vi fortfarande inte har fått något liknande på plats – varken språktester för barn i förskolan eller krav på att kunna språket för att få behålla sina bidrag. Jag skäms ärligt talat över våra inkompetenta och ryggradslösa politiker som innehar makten i det här landet!

#onlyinsweden
#attställakravärinhumantisverige

4 reaktioner till “När hörde vi senast en svensk utbildningsminister uppmana föräldrar att prata svenska med sina barn på kvällar och helger?

 1. Varför är det bara flyktingarna som räknas i EU.
  Flyktingar barn som vuxna kan inte språket i länderna de bor.
  Och ju fler som pratar blatte språk runt våra barn ju sämre Svenska får
  Våra barn. De är 8 timmar i skolan och hör blatte Svenskan.
  Är mer än vad de hinner umgås med andra.
  100 % Svenskar pratar och skriver sådan Svenska som absolut inte
  Mina fröknar hade accepterat.
  Jag märkte tydligt på mina barns språk. Ju fler flyktingar, destu sämre Svenska
  Och ju mindre lärde de sig.
  Om jag skulle förklara enkelt så lär sig eleverna 50 Engelska ord vecka
  När Flykting kommer lär de sig 2 ord för resten av tiden går åt all hålla koll på
  Eleverna.
  Alltså förlorar Svenska elever 90 procent av lärdomarna i skolan nu än för 30 år sedan
  och ju fler veckor det går märks skillnaderna mer och mer
  Märkbart resultat.

  Gillad av 2 personer

 2. Här har man rätt till tolk hela livet vid myndighetskontakter eller sjukvård så varför bemöda sig om att lära språket när ens landsmän inte kan det.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s