Hen behövs inte

Jag är en stark motståndare till ordet ”hen” som av någon obegriplig anledning förts in i det svenska språket och använder det aldrig. Jag är av den uppfattningen att ordet inte behövs och blir lika irriterad varje gång det dyker upp. Tyvärr är det återkommande i barnens skolarbete och senast idag handlade det om en läsläxa där hen var med flera gånger trots att det är uppenbart vem som säger det.

I exemplet som jag visar hade man kunnat fortsätta skriva ”Drummel” som i meningen innan – varför ändra till hen?

Det känns som att de stoppar in ordet bara för att de måste – inte för att det fyller någon funktion. Jag var iallafall tvungen att påpeka det till läraren och förväntar mig ett slentrianmässigt svar.

Man kan undra hur mänskligheten i hundratals år lyckats överleva utan ordet ”hen” och hur elever lyckats komma igenom skolan genom att kalla sakerna för precis vad de är istället för att krångla till det?

#flumskola

#bevaravårabarnfrångenuspedagogik

26 reaktioner till “Hen behövs inte

 1. Jag använder aldrig hen syftande på en känd person. Det vore kränkande.

  Däremot är det praktiskt när man annars skulle skriva han eller hon, när det är oklart vilket. På ett opersonligt sätt. Ex: ”Jag såg någon röra sig i min trädgård en natt. Hen undersökte uteförrådet och gick sedan sin väg.”

  Gilla

  1. ”Hen undersökte uteförrådet och gick sedan sin väg.”
   Så här ska en korrekt text se ut: Personen undersökte…
   Jag förmodar att det var en människa som åsyftades och inte djur…

   Gillad av 1 person

 2. Fast jag tycker att det är ett behändigt ord när man inte vet könet.I mitt tycke berikar ordet språket.Jag hade oerhört svårt för det i början men nu inser jag hur praktiskt ordet är.

  Gilla

 3. Ja jag retar mig också på detta otyg. Ibland så slutar jag att läsa när författaren använder detta alldeles onödiga ord. Det finns ju bara två kön, hon eller han. Något annat existerar inte. Punkt.

  Gillad av 2 personer

 4. Anledningen är ju förmodligen att man skall kunna åsyfta alla de olika nyuppfunna könen vilket får mig att slå bakut eftersom detta är ren och skär kulturmarxism som vill utplåna den vanliga kärnfamiljen och därefter nationalstaten.

  Gillad av 1 person

 5. Det finns ett genusfritt ord sedan mycket länge: ‘denne’.

  Alla nyord är uppenbart inte berikande för språket. Samma gäller för ord som av någon anledning [okunskap] ändrat betydelse:

  – ‘Svenne’ [vulgär ‘blattesvenska’] – manlig oskuld.

  – ‘Mejl/mail’ – vanlig [‘snigel-‘] post. Släkting frågade ett par av sina kollegor, vars modersmål är engelska, som de säger samma på engelska. I båda fallen blev svaret nej, efter en kort stunds fundering. Ett svenskt ord existerar sedan 1960-talet: ‘epost/e-post’.

  ‘Bredband’ [Carl Bild] – Term inom radioastronomi, vilket syftar till radiomottagare med brett frekvensområde, till skillnad mot [vanlig] rundradio, där en enda modulerad grundfrekvens nyttjas.

  Gillad av 1 person

 6. Jag ,som utlänning,reagerar på hur svenska akademi tillåter att media ”dödar”sitt eget språk.”hen”????denna ord uppfanns av persnner som inte kan historia om sitt eget språk.tyvärr.kolla på reklam på TV.en stor del är på engelska?!snart blir det på arabiska ochså.lyssna på reportrarna,när dem prarar om”neVrolog”det står skrivet neUrolog,eloer om eVro.hela världen säger eUro,svenskarna säger evro..Ja vi bor i eVropa.

  Gillad av 2 personer

 7. Finns det något annat land i världen där man med alla medel försöker slå hål på gamla könsnormer och gör allt man kan för att förvanska språket. Genusperspektiv och nya ord verkar vara allenarådande på alla våra myndigheter och även inom försvaret läggs resurser på detta när man inte ens klarar kärnverksamheterna. Okända har alltid kunnat benämnas med t ex den, denna utan att någon sett något fel i det.

  Gillad av 1 person

 8. Jenny, jag tror vi är överens om att det är fel att påtvinga skolbarn och andra ett nytt ord som inte funnits i det svenska språket tidigare.

  Man kan använda det frivilligt t.ex. när man skriver SMS.

  *Hen* passar ej heller i myndighetsspråk och skönlitteratur.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s