Grekland deklarerar att flyktingavtalet mellan EU och Turkiet är dött

Samtidigt som EU-kommissionen signalerat att man istället för att stärka gränsskyddet ämnar skänka 500 miljoner Euro ytterligare till Turkiet för deras insatser för syriska flyktingar, deklarerade den grekiska premiärministern Kyriakos Mitsotakis igår att avtalet som EU och Turkiet ingick 2016 om att bromsa flyktingströmmarna till Europa är ”dött”.


-”Låt oss vara ärliga – avtalet är dött och det dog tack vare att Turkiet har beslutat sig för att överträda avtalet helt på grund av vad som har skett i Syrien. Turkiet har systematiskt bistått flyktingar både till lands och till sjöss att korsa gräsen till Grekland. Turkiet huserar knappt fyra miljoner flyktingar från Syrien, men Europa ska inte känna sig pressade av detta problem för det är inte vi som eskalerar denna konflikt. Vi har alla rättigheter att beskydda våra gränser.”


Helt rätt resonerat av Greklands premiärminister och man hade önskat att EU:s övriga medlemsländer hade slutit upp mangrant bakom Grekland istället för att diskutera ytterligare ekonomiskt stöd till Turkiet. Vi behöver omgående stärka gränsskyddet och införa en strikt migrationspolitik – inte gulla med Erdogan.


Även om EU:s utrikesministrar vid gårdagens extrainkallade möte i Zagreb inte tog någon beslut om extra ekonomisk stöttning till Turkiet där och då, så är det väl bara en tidsfråga innan det sker. Bättre fly än illa fäkta verkar ligga närmast till hands för EU!


#swexit
#westandwithgreece

https://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE11991951/graekenland-erklaerer-eus-flygtningeaftale-med-tyrkiet-for-doed/

8 reaktioner till “Grekland deklarerar att flyktingavtalet mellan EU och Turkiet är dött

 1. Det visade sig som befarat av flera vara ett misstag att göra sig beroende av Erdogan som bara använt dessa människor som ett medel i utpressningssyfte mot EU.

  Gillad av 1 person

 2. Man kan givetvis hjälpa drabbade människor lokalt att återuppbygga de länder som terrorister, turkar, USA, Saudiarabien, israel och väst har raserat, men man behöver inte hjälpa terroristerna eller Erdoğans sekterist-parti!

  Grekland gör rätt, Det skulle ha gjorts för länge sedan. Man skulle ha motat Olle i grind, som det heter. Nu blir det bökigt att få tillbaka Olle i rätt hage.

  Gillad av 1 person

 3. Thierry Meyssan anser att det Erdogan fruktar är Usa med (som jag tolkar Meyssan) en plan att bryta sönder Turkiet.
  Han säger att, och beskriver de flera aggressiva handlingarna mot Ryssland som Erdogan ligger bakom och som till sitt innehåll verkligen är riktat så, i själva verket trots skenet inte handlar om Turkiet mot Ryssland utan Turkiet mot Usa.
  Och att Erdogan provocerar imed risk att utlösa ett tredje världskrig för att avskräcka Usa.
  Meyssan ger inte några detaljer beträffande detta förmenta hot från Usa mot Turkiet.
  Eftersom Meyssan ofta verkar vara välinformerad bör man nog ta det på allvar.
  Den sk Bernard Lewis-planen som synbarligen inspirerat Usa och västs agerande i MÖ innebär att nya statsbildningar skulle växa fram och jag gissar att det är planerna på en kurdisk stat som speciellt oroar Erdogan.
  Men det vore intressant att få reda på mer i detalj hur hotbilden ser ut i Erdogans ögon.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s