Det är mycket svenska folket inte har krävt men ändå tvångsmatas med

Det är inte ofta vår försvarsminister Peter Hultqvist skriver debattinlägg, men dagens bidrag i Aftonbladet är faktiskt intressant och kritiken mot det blå laget är sansad med en del poänger.

Hultqvist har rätt i att svenska folket aldrig har krävt vinster i skolan, privatisering och avreglering. Han glömmer dock att vi heller inte krävt att majoriteten av våra surt förvärvade skattekronor ska gå till att ge livstids försörjning åt ekonomiska migranter och deras anhöriga medan vi själva knappt får någon välfärd, att det ska daltas med kriminella som får fritt spelrum, eller gulla med terrorister och extremister samt heller inte att såväl regeringen som Svenska kyrkan ska samarbeta med Muslimska brödraskapet för att börja islamisera landet samtidigt som all kritik som inte är ”politiskt korrekt” tystas ned. Det jag vill ha sagt är att nuvarande regering verkligen inte heller har något att vara stolta över.

Summa summarum – det blir skit av det oavsett vem vi röstar på, men alternativen lyser med sin frånvaro och svenska folket besitter inte något jävlaranamma för att genomföra ett folkuppror. Således kommer den här farsen att fortgå i ännu några decennier.
__________________________________

”Det är hög tid att en gång för alla att konstatera att nyliberalismen med avregleringar, privatiseringar och stora skattesänkningar utan täckning sammantaget är ett misslyckat projekt.

Den har orsakat stora hål i statens ekonomi, allvarliga problem för stabiliteten i samhällets grundläggande service och snabbt växande ekonomiska klyftor. Detta är inte något som någon politiker kan vara stolt över.

Facit visar på den stora faran med att låta den ideologiska kartan vara viktigare än vardagens realiteter.
Det visar också på faran med att låta tankesmedjor och pr-byråer finansierade av kapitalstarka intressen skapa ett kvalificerat grepp över olika politiska partier.

I sin krassa kärna handlade hela projektet om hur privata intressen skulle kunna expandera till nya marknader, hur vinster skulle kunna göras inom verksamheter där i stället människors behov borde styra och om hur politiken via skattesänkningar kunde gynna de högst avlönade. Det hela förpackades sedan i en lämplig strategi för marknadsföring.
Ett av de sorgligare kapitlen i denna historia är hur en rad politiker och politiska tjänstemän enrollerades i lobbyarbetet. De betalades ordentligt för att deras kontaktytor och påverkansmöjligheter skulle kunna utnyttjas.

Efter ett intensivt påverkansarbete från näringslivets lobbyister bytte till exempel Sverigedemokraterna fot, blev för vinster i välfärden i stället för emot och säkerställde därmed särintressenas kassaflöden.

Detta var från början till slut ett elitprojekt som i alldeles för liten utsträckning fått sina grunder synade. Svenska folket har aldrig i några stora skaror ställt sig upp för att kräva vinster i skolan, privatisering och avreglering.

Och tyvärr, nu när debatten handlar om betygsinflation, ett så kallat fritt skolval som leder till skolsegretation, tågkommunikationer som inte fungerar, högre priser på el och den ena skandalen efter den andra inom den privata vårdsektorn, så blir svaren från borgerliga politiker punktvisa beklaganden.

När det blir litet för uppenbart att det hela inte fungerar så brukar en och annan borgerlig politiker poppa upp och kräva översyn, kontroll och uppföljning i litet olika uddlösa varianter. Hur mycket vi nu än inspekterar, så går det inte att inspektera bort marknadskrafterna. Grundproblemet är att avregleringar och privatiseringar har överlåtit makt till privata vinstaktörer!
Maktförskjutningen är många gånger avtalsreglerad och kan ta många år att ändra på. Tyvärr är politiken ibland lättviktig i förhållande till de privata intressena.

Det är hög tid att i grunden ifrågasätta hela denna utveckling och dessutom tydliggöra att det är dags för staten och medborgarintresset att ta tillbaka makt och inflytande. Vi måste stärka demokratins verkanskrets i kommuner, regioner och stat – inte försvaga den!

Borgerlig marknadspolitik saknar svar på de utmaningar samhället nu står inför, oavsett om det handlar om kampen mot den organiserade brottsligheten, om klimatomställningen eller om utvecklingen av välfärden. För att kunna ge medborgarna den välfärd de efterfrågar behöver sjukvården och äldreomsorgen såväl mer personal som utvecklade metoder och en grundläggande stabilitet.

55 procent av tillväxten i sysselsättning måste i framtiden ske i välfärdens verksamheter. Jämför det med 25 procent som de senaste 20 åren varit det normala.

För att klara den standard i välfärden som vi hade förra året skulle det fram till 2026 enligt finansdepartementets beräkningar behöva tillföras 90 miljarder till skolan, till sjukvården och till äldreomsorgen.

Tror någon att detta går att kombinera med stora skattesänkningsexperiment? Kan någon annan än samhället som offentlig aktör ta ansvar för att klara både behovsstyrning, kvalitet och den utbyggnad av de platser som krävs? Svaret på båda dessa frågor är självklart nej! Det är de sjukas behov av vård och ungdomarnas behov av en bra skola som ska styra, inte vinstintresset.

Peter Hultqvist, försvarsminister och socialdemokrat”

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/K39nJE/nyliberalismen-ar-ett-pr-styrt-elitprojekt

15 reaktioner till “Det är mycket svenska folket inte har krävt men ändå tvångsmatas med

 1. En ännu allvarligare konsekvens av avregleringar och marknadsanpassning av statliga företag och myndigheter är att statlig förvaltning i praktiken överförs till privata företag.Skandalen på Transportstyrelsen är väl det exempel som de flesta kan relatera till men det finns fler fall.Svenska Kraftnät till exempel hade så stora brister efter att SÄPO granskat och GD för den statliga myndigheten Svenskan Kraftnät fick avgå.Svenska Kraftnät är inte vilken myndighet som helst utan den myndighet som har ansvar för den samhällsviktiga elförsörjningen i landet.Man blir ta mig fan rädd…

  Gillad av 1 person

 2. Hultqvist var kommunalråd i Borlänge och verkade där för import av stort antal invandrare till Borlänge, bl a somalier i stort antal. Borlänge har uttalade problem med invandrare enligt pressen. Vad är syftet med att skriva det han skriver tro och att skriva det just nu? Kring detta kan vi spekulera och kvalificerat gissa. Eftersom han är försvarsminister, kanske något i den branschen? Fast det jag tror mest på är att detta är en programförklaring av en blivande S-ledare, den som ska efterträda Löven. Nu när Margot blev sur och ville bli generalsekreterare i FN i stället. Vad som går att förstå av det han skriver är att han på sedvanligt politikervis ljuger. S var både aktivt och passivt med och drev igenom allt detta som han nu fördömer. Belöningen blev regeringsmakten. Det han skriver låter som en saga från svunnen tid. Vem ska luras att tro att S nu vaknat upp och vill marschera med trovärdighet på första maj igen? S är ett parti utan intellektuella inslag, det finns ett lätt förakt för bildning och kunskap, se bara hur man sakta förstört standarden på universitet och högskolor (”alla ska med”, med vilken metod som helst). Saken är den att S aldrig klarade av att förnya sig ideologiskt, därtill var det för bekvämt framför ”köttgrytan”. Det fanns och finns inte tillräckligt många bildade människor på viktiga poster för att det skulle bli de ideologiska samtal som behövs i en förnyelseprocess av partiprogram t ex. Det är omåttligt fräckt att i artikeln utelämna det som på riktigt trasar sönder Sverige, importen av muslimska klaner förstås. Där var ju S tidiga föregångare som tog bort sprinten handgranaten genom sina avtal med imamer som tillförsäkrade muslimer framskjutna positioner i samhället när de började importeras. Det verkar nästan overkligt när jag skriver detta, hände det verkligen? Javisst, allt går att hitta och läsa i dokument. Hultqvist nämner inte den omfattande brottslighet som importerats och som hela rätts-Sverige beordrats ljuga om och hantera med silkesvantar. Pengar, svårt få exakta siffror men nog kostar importen bortåt 200 miljarder/år. M lade ner försvaret, Hultqvist vill nog ha ett försvar men det finns inte pengar. Så otroligt lögnaktigt fräckt att skriva ”om vi ska klara standarden i välfärden”. Standarden är mer än halverad, försök få en tid på en öronklinik eller hos Folktandvården, kommer bli vårt för där är väntrummen fulla med immigranter. En person som går i pension idag får 47 % av sin lön allmän pension. För några år sedan fick en nybliven pensionär 60 %. Fortsatta nedskärningar i stort och smått kommer att ske tyvärr, det är oundvikligt. Artikeln är ett djupt ohederligt inlägg som självklart inte ger en beskrivning av vare sig vad som hände eller bad som utspelar sig i samhället idag. Artikeln ger i blixtbelysning dessutom en bild av det totala tomrum som finns ideologiskt och den oförmåga som finns inom S att ens beskriva vad Svenssons upplever i samhället idag. Karln förstår inte att han inte förstår. Så verklighetsfrånvända och naiva S-sympatisörer finns knappt att de går i takt med Hultqvist skriverier. sådan verklighetsfrämmande fanatism ser man bara hos sympatisörer hos MP. Vi hälsar möjliga nya S-ledaren välkommen in i politiken. Han presenterar sig som en lögnare.

  Gillad av 2 personer

  1. Inkompetente Hulqvist är handplockad av Makteliten för att genomföra deras agenda.

   Tvi vale, vilken rutten teater vi tvingas beskåda!

   Gilla

 3. Viktoria Wärmler har ett bra svar till Isabella Lövin:

  Gilla

  1. Den där Lövin är absolut och fullkomligt hänsynslös och cynisk. I inlägget avslöjar hon också att hon är obildad så journalist hon är.
   Måtte MP utraderas vid nästa val.

   Gillad av 1 person

 4. Politikerna skriver ytterst sällan något negativt,
  Men eftersom inget fungerar i Sverige som det borde.
  Tvingas de gå ut med toppen på isberget för att tysta ned allt annat

  Sverige tar emot allt och alla .
  Och en procent av de kriminella åtalas
  Och till råga på det sänker domstolarna straffen och utvisningarna uteblir
  till en ny kränkning av offren.

  Vet inte hur man ska tolka politikernas idiotiska idéer.
  Men att majoriteten av folket är mycket klokare, men ändå
  Tyst tiger.

  Undrar hur många av våra gamla som kommer att dö av Corona viruset
  För vi har mer fokus på flyktingarnas behov
  Och de får alltid vård först.

  Stefan löven sa brott lönar sig inte
  Men staten visar tydlig att brott lönar sig mer än att jobba och betala skatt
  Kriminella går i många år fria och när de sen åtalas får de först straffrabatt,
  Sen avskriver domstolen 90 procent. Skrattande kommer kriminella ut
  Och inser att staten belönar deras kriminalitet.
  Och när det tröttnat och byggt
  Upp en bra buffert med pengar.
  Då går staten in och ordnar ny bostad och arbete med bra lön
  Med kriminella ungdomar
  Och offret är det ingen som bryr sig om
  och inte heller för hur mycket brottslingen kostat Sverige.

  Tack Jenny för att du belyser hela problemet

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s