Sitter Putin och Erdogan inne med lösningen?

Ryssland och Turkiet står på var sida om konflikten i Syrien där kriget har gått in i en ny fas den senaste veckan då det bröt ut kraftiga strider om provinsen Idlib. Idag möts Rysslands president Vladimir Putin, och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ansikte mot ansikte och Aftenposten ger en bra överblick av situationen. Mötet kan förhindra ett blodbad i Syrien, en ny migrantström till Europa och konfrontation mellan Ryssland och Nato.


Ryssland stödjer den syriska presidenten Bashar al-Assad och Putin menar att syriska regeringsstyrkor har all anledning att försvara sig mot angrepp som sker på deras mark. Ryssland menar också att det är lagligt att angripa terrororganisationer i provinsen.


Turkiet menar att de vill förhindra en humanitär katastrof i Idlib, där det befinner sig omkring 3 miljoner civila. Erdogan är också upptagen med att kontrollera de syriska kurderna på grund av deras förbindelser med terrorstämplade PKK. Erdogan har inga planer på att godtaga den syriska presidenten Bashar al-Assad och måste nu svara på angreppet. Om Erdogan får kontroll över Idlib har han möjlighet att byta ut al-Assad i framtiden.


Putin och Erdogan kommer att diskutera markförhållandena i Syrien och Sotsji-avtalen, som härrör till att Ryssland och Turkiet 2018 ingick avtal i Sotsji om en demilitariserad zon mellan rebeller och syriska styrkor i Idlib-provinsen. Ryssland menar att Turkiet brutit detta avtal och vice versa.
Ryssland och Turkiet har de senaste åren byggt ett bättre förhållande på flera områden och gasledningen Turkstream som nyligen öppnades mellan båda länderna är en av frukterna av samarbetet. Men efter upptrappningen i Idlib har relationen kallnat. Det ligger dock i Erdogans intresse att bevara det goda förhållandet till Putin, inte bara på grund av energisamarbetet utan även eftersom hans förhållande till europeiska stater och USA ligger på is.


Mötet mellan Putin och Erdogan är viktigt av flera orsaker och om situationen inte lugnar sig riskerar man:
1. Ett blodbad i Idlib. Här har jihadister från hela Syrien blandat sig med civila.
2. Erdogan har satt press på europeiska allierade att öppna gränserna för migranter som vill till Europa och en ny migrantström kan vara på väg om man inte lyckas enas.
3. Turkiet och Ryssland är genom syriska regeringsstyrkor i konflikt med varandra. Blir det en direkt sammandrabbning mellan dessa två är Ryssland i öppet krig med ett Nato-land.


De kommer troligen inte att komma fram till ett avtal som löser allt, men förhoppningsvis en tillfällig vapenvila där Ryssland håller tillbaka Assad och Turkiet stoppar sina angrepp.


https://www.aftenposten.no/verden/i/Jo40W7/skjebnemoete-mellom-erdogan-og-putin-vil-de-redde-forholdet-eller-sende-verden-ut-i-en-dypere-krise

7 reaktioner till “Sitter Putin och Erdogan inne med lösningen?

  1. Min alldeles egen åsikt är, att NATO börjar ifrågasätta om Turkiet skall vara kvar i NATO. När man antog Turkiet till NATO en gång i tiden, så var NATO’s baser i Turkiet en nödvändighet i det kalla kriget. Idag så har vapenutvecklingen gjort dessa baser onödiga och det världspolitiska läget är förändrat!

    Gillad av 1 person

  2. Putin säger, ”har du också fått hemorrojder, du skruvar så på stjärten”? Erdogan svarar ”nä, kalsongerna har sån där tjock söm du vet, de skaver”! Da, da, ”jag har också såna”. Erdogan säger ”jag brukar ta frugans du vet”. ”Da, da, jag också, de är sköna. Fan, kan vi inte få gå nu, jag behöver pissa”.

    Gilla

  3. Nä, de satt inte inne med någon lösning gubbarna. Det var inte avsikten med sittandet heller, nästa drag var planerat sedan länge, det vara bara ”photo-time”. Det de satt på var alltså en kalsong med tjocka sömmar och något annat djupt mänskligt. Men där slutade det mänskliga hos dem. Undrar vad de sitter på/med i riksdagen?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s