Slagsmål i turkiska parlamentet – Erdogan kallades ohederlig, förrädare och ovärdig

Det var knuffar, slag, rop och skrik i det turkiska parlamentet ikväll. En debatt bland landets politiker blev så överhettad att några av parlamentarikerna tog till våld mot varandra, medan andra istället försökte dämpa ilskan.


Oroligheterna startade då Engin Ozkoc från oppositionspartiet CHP gick upp i talarstolen. Ozkoc har tidigare i veckan vid såväl en sammankomst som i olika tweets kallat landets president Recep Tayip Erdogan för ”ohederlig”, ”förrädare” och ”ovärdig” när han talade om Turkiets militära insatser i grannlandet Syrien och detta utlöste kvällens vrede.


Bakgrunden är att minst 59 turkiska soldater blev dödade på syrisk mark efter att president Erdogan beordrat militära insatser i direkt kamp mot syriska regeringstrupper. Delar av oppositionen är starkt kritisk över insatsen.


Ozkoc har även anklagat presidenten för att få sina egna barn undantagna från långvarig militärtjänst, medan han sänder andras barn i döden.


Engin Ozkocs kritik av Erdogan har enligt Al-Jazeera föranlett åklagarmyndigheten att inleda en utredning av honom för förolämpningar mot presidenten. Han möttes också av fördömande av parlamentets president Mustafa Sentop som kommer från samma parti som Erdogan.


Under onsdagens slagsmål var vissa parlamentsledamöter så ivriga att deltaga att de forcerade skrivbord för att komma till slagfältet. Andra bord vältes omkull i tumultet, men inga faktiska skador rapporterades bland de inblandade.


Rena wilda western med andra ord, men som den diktator Erdogan är så lär han nu sätta åt Ozkoc rejält för att han öppet vågat kritisera presidenten trots att det finns fog för såväl kritik som ifrågasättande. Bedrövligt!


https://jyllands-posten.dk/international/ECE11985624/slagsmaal-i-det-tyrkiske-parlament-erdogan-kaldt-uhaederlig-forraederisk-og-uvaerdig/

5 reaktioner till “Slagsmål i turkiska parlamentet – Erdogan kallades ohederlig, förrädare och ovärdig

 1. Erdoğan är demokratiskt folkvald av en befolkning som genom exponentialfunktionens logik tycks bli allt mer sekteristisk.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Turkiet#Statsskick_och_politik
  Turkiets verkliga kamp är intern, mellan modernism och islamism. Erdoğans parti är ”moderat islamistiskt”, men på senare år har även partiledningen fört partiet mot en alltmer öppen islamistisk inriktning.
  Turkiets landsfader tänkte både rätt och fel.
  https://vetenskapligapartiet.files.wordpress.com/2013/08/mustafa-kemal-atatc3bcrk-80×80.jpeg?w=756
  Jag har ingen religion, och ibland jag önskar att alla religioner låg på havsbotten. En svag ledare, han behöver religionen för att upprätthålla sin regering; det är som om han skulle vilja fånga sitt folk i en fälla. Mitt folk kommer att lära sig demokratins principer, sanningens diktat och vetenskapens läror. Vidskeplighet måste bort. Låt dem dyrka som de vill; varje människa kan följa sitt eget samvete, förutsatt att det inte stör mentalt friskt resonerande eller ställer honom mot hans medmänniskors frihet.
  /Mustafa Kemal Atatürk
  Den inledande önskan var rätt. Människor ska INTE få dyrka och mass-avla som de vill och föra in sina barn i irrläror! Det stör mentalt friskt resonerande och står i strid med barnens bästa och deras frihet.
  Isolera, avbryt all handel, bojkotta och skicka tillbaka allt sekteristiskt skit dit där det hör hemma och där kan de få barnavla sig till misär och öken tills det går upp ett Liljeholmens!

  Gilla

 2. Erdoğan är demokratiskt folkvald av en befolkning som genom exponentialfunktionens logik tycks bli allt mer sekteristisk.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Turkiet#Statsskick_och_politik
  Turkiets verkliga kamp är intern, mellan modernism och islamism. Erdoğans parti är ”moderat islamistiskt”, men på senare år har även partiledningen fört partiet mot en alltmer öppen islamistisk inriktning.
  Turkiets landsfader tänkte både rätt och fel.
  https://vetenskapligapartiet.files.wordpress.com/2013/08/mustafa-kemal-atatc3bcrk-80×80.jpeg
  ”Jag har ingen religion, och ibland jag önskar att alla religioner låg på havsbotten. En svag ledare, han behöver religionen för att upprätthålla sin regering; det är som om han skulle vilja fånga sitt folk i en fälla. Mitt folk kommer att lära sig demokratins principer, sanningens diktat och vetenskapens läror. Vidskeplighet måste bort. Låt dem dyrka som de vill; varje människa kan följa sitt eget samvete, förutsatt att det inte stör mentalt friskt resonerande eller ställer honom mot hans medmänniskors frihet.”
  /Mustafa Kemal Atatürk
  Den inledande önskan var rätt. Sedan hade han fel.. Människor ska INTE få dyrka och mass-avla som de vill och föra in sina barn i irrläror! Det stör mentalt friskt resonerande och står i strid med barnens bästa och deras frihet.
  Isolera, avbryt all handel, bojkotta och skicka tillbaka allt sekteristiskt skit dit där det hör hemma och där kan de få barnavla sig till misär och öken tills det går upp ett Liljeholmens!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s