Den turkiska regimen stöder IS – varför låter EU Erdogan hållas?

Den turkiska statens nyhetsbyrå lade igår upp chockerande pro-IS videos, vilket fick såväl sociala media-användare som terrorbevakningsgrupper att reagera.

På sitt officiella arabiska sociala media-konto beskrev den statligt ägda nyhetsbyrån Anadolu i ett antal poster IS-terrorister som ”en måttlig fraktion av den syriska oppositionen”. Alla poster har nu tagits bort, men tidningen Arab News lyckades ta några screen shots innan de blev borttagna.

Videon ifråga visar ett antal soldater som bär IS-emblemet och publicerades under titeln ”Måttlig opposition tog tillbaka den strategiskt viktiga Saraqib Town in Idlib”. Nyhetsbyrån tog sedan bort videon och postade nyheten igen men utan det kontroversiella klippet.

Många sociala medier-användare tolkade posten som ett ytterligare bevis på att Turkiet stödjer och sympatiserar med terrorgrupper. Anadolu är dessutom kända för att vara kontrollerade av myndigheter som arbetar nära president Erdogans parti AKP och detta anses påvisa regeringens tankar.

Turkiets agerande i Syrien och mot IS har länge ifrågasatts såväl bland deras allierade som kritiker. I december förra året anklagade den franska presidenten Macron Turkiet för att samarbeta med Islamiska Statens ombud och menade att Ankaras tvetydighet gentemot gruppen var skadlig för deras NATO-allierade som kämpade i Syrien och Irak.

Dagens Nyheter skriver idag att Turkiets president Erdogan mottagit ett erbjudande från EU om en extra miljard Euro för att bistå landet i flyktingfrågan, men att han tackat nej. Erdogan kräver istället att Europa tar sin del av bördan när det gäller personer som flyr Syrien. Det är ett kontraproduktivt uttalande eftersom Turkiet spelar en stor roll i att människor måste fly eftersom man bedriver krigföring i Syrien för att motarbeta landets styrande regim och för att skydda sina gränsområden.

För mig är det ofattbart att EU inte satt ned foten mot Erdogan redan igår – vad väntar man på? Det var idiotiskt att från början alliera sig med diktatorn och låta honom hantera migrationsproblemen istället för att själva ta tag i det, men att fortsätta krypa för honom är ännu mer obegripligt. Varför ens tveka och låta honom få söndra och härska även i Europa?

#justdoit

8 reaktioner till “Den turkiska regimen stöder IS – varför låter EU Erdogan hållas?

 1. Vad hade du tänkt att EU praktiskt skulle kunna göra? Inget gemensamt försvar,splittrade medlemmar och med svin som Merkel och Macron? Det var ett enkelt sätt för Merkel et al att slippa se flyktingbarn i ögonen genom att låta turkarna ta hand om Främre Asiens flyktingar.Turkiet gör rätt utifrån sin prekära situation med miljoner människor i flyktingläger.Det blir ohållbart till slut.

  Gilla

 2. Bra skrivet, även ryssen är livrädd för muslimska vågen, kan vara ett skäl att dom bombar och övar rysk trupp i syrien. mvh Bengt

  Gillad av 1 person

 3. Storpolitik. Lilla ängsliga Sverige frågar hur mycket pengar vi ska skicka. Inte tusan vill väl muslimerna till Ryssland heller. Som påpekats ovan, Turkiet har bortåt 4 miljoner flyktingar, Sverige bara 1,5-2 miljoner. Vi är väl ett större land till ytan, så, Löven borde snacka med Tayyip och komma med ett erbjudande. Bildtgubben kan väl ordna kontakten. Ta in Reinfeld & Son (mot konsultarvode förstås) för att administrera importen, de hade ju tankar om hur det skulle gå till. Om de nu kan slita sig från bokturnen i usa.
  För övrigt anser jag att SIDA bör läggas ner och att Sverige behöver en färsk folkräkning.

  Gillad av 1 person

 4. III

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s