Är det gräsrötterna som kommer att skaka liv i partiledningen?

Socialdemokratiska gräsrötter hörs allt oftare opponera sig mot det ogynnsamma beslutet att vältra över statens kostnader för bland annat den oansvariga migrationspolitiken på landets kommuner och idag är det kommunpolitiker i Borlänge, Avesta och Ludvika som i Aftonbladet tar bladet från munnen genom att kräva att staten tar sitt ansvar.

Det är helt rätt strategi – gräsrötterna inom Socialdemokraterna måste börja protestera högljutt mot det som pågår för att på så sätt sätta press på moderpartiet och tillika regeringen. Även om de är duktiga på att slå dövörat till, så är de trots allt beroende av sina företrädare för att ro runt skutan och ett internt uppror skulle förhoppningsvis få partiledningen att vakna till.

Det är för övrigt intressant i sammanhanget att den andra hälften av regeringen – Miljöpartiet – anser att Sverige ska öppna stora famnen för migranterna vid grekiska gränsen i humanitetens namn, när vi svart på vitt har väldiga problem med att ta hand om och försörja de som redan är här. De verkar inte alls införstådda i situationen och man kan återigen konstatera att de är ett skadligt parti som åsamkar skada istället för att hjälpa landet på fötter igen.

#framförmerkritiskagräsrötter

#miljöpartietblirvårdöd


” Vi ser ett välfärdssamhälle med extra omsorg om de svagaste framför oss – en vacker bild av den svenska modellen. Det finns dock ett stort orosmoln på denna idylliska bild, mer och mer av ansvar och kostnader läggs över till kommunerna.

Då Arbetsförmedlingen tar ner skyltarna och får mindre resurser – då får ansvaret för arbetsmarknadspolitiken tas av kommunerna.

Då Försäkringskassan har förflyttat kostnader för miljardbelopp till kommunerna genom att strama åt sjuk- eller aktivitetsersättningen – då får ansvaret för att ge stöd tas av kommunerna.

Då staten inte lyckas med etableringen av nyanlända inom två år – då förs ansvaret över till kommunerna, störst blir ansvaret för de som fått ta emot flest.

Då rika förortskommuner dumpar över ansvaret för nyanlända till andra – får än en gång de hårdast ansatta kommunerna ta ansvaret.

En rapport från SKR visar att kommunernas kostnader för försörjningsstödet ökade med 11 procent under 2019, en utveckling som inte visar tecken på att avta.

Det har aldrig varit meningen att försörjningsstödet skulle ta över en så stor del av stödet till så många grupper som i dag. Vårt yttersta skydd mot fattigdom har vidgats och tränger undan satsningar i välfärdens kärna, skolan och omsorgen om de gamla.

Det finns också orättvisor som gör situationen extra provocerande. Det första är att ansvaret för flyktingmottagandet är och har varit extremt orättvist fördelat över landet.

Det andra är att rika kommuner med god arbetsmarknad, ofta i storstadsregionerna, sätter i system att dumpa människor som är beroende av försörjningsstöd i glesbygdskommuner och bruksorter. Kostnaderna, både de ekonomiska och sociala landar på medborgarna i fattigare kommuner runt om i landet.

Så smiter både staten och rika kommuner från vårt gemensamma ansvar för upprätthållandet av välfärdssamhället.

Kostnaderna för social integration och stöd till fattiga vältras skamlöst över från de rikaste till de med låg eller normal inkomst. Det är vanliga löntagare som drabbas när välfärden försvagas och skatterna ökar i fattigare kommuner.

Nivån på socialbidraget och dess regelverk bestäms i dag av riksdagen. Att staten därefter inte klarar att fördela ansvaret för kostnaderna måste åtgärdas. Därför föreslår vi att staten tar över kostnaderna för försörjningsstödet. Fördelarna med detta är många:

Alla kommuner skulle få en ekonomisk lättnad, men denna statliga insats skulle underlätta mest för de som måste göra mest. Det skulle ge en spännande fördelningspolitisk effekt då behovet av försörjningsstöd är ojämnt fördelat mellan Sveriges kommuner.

Det skulle minska problemet med social dumpning.
Staten kan ta ansvaret för utveckling av AI (robotar) som nu utvecklas ute i kommunerna och kunna bygga en infrastruktur för att sköta utbetalningar och stävja fusk det blir effektivare än att 290 kommuner gör det var för sig.

Risken för orättvisor och jävssituationer, men också för hot och våld mot socialtjänstpersonal skulle minska.

Det skulle frigöra, inte bara ekonomiska resurser, utan också arbetstid hos duktiga socionomer som i stället för att administrera utbetalningar skulle kunna jobba med det de är utbildade för: att hjälpa folk ur situationen som orsakar bidragsberoendet.

Det skulle tvinga de politiker som har ansvar för migrationspolitiken, arbetsmarknadspolitiken och våra socialförsäkringssystem att hantera konsekvenserna av sina egna beslut. Det vore inte en dag för tidigt.

Skingra orosmolnen, låt den vackra bilden av den svenska modellen, vårt välfärdssamhälle, träda fram igen.
Reformera försörjningsstödsmodellen, låt staten ta sitt ansvar, låt kommunerna jobba med att utveckla välfärden – inte med att betala bidrag.

Jan Bohman, kommunstyrelsens ordförande Borlänge (S)
Lars Isacsson, kommunstyrelsens ordförande Avesta (S)
Leif Pettersson, kommunstyrelsens ordförande Ludvika (S)”

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/50z78m/lat-staten-betala-forsorjningsstodet

6 reaktioner till “Är det gräsrötterna som kommer att skaka liv i partiledningen?

  1. Dags för t ex Boman att komma nu och låtsas förstå först nu. När det börjar skita sig riktigt med rubbet i den stan och de andra städerna. Och i Sverige. Nä, de är inte gräsrötter. Rena smörjan de skriver. De var bland de främsta att hälsa alla somalier med ett öppet hjärta, bostad, socialbidrag och så vidare. Såna gubbar och gummor inom S som suttit som kommunalråd runtom i Sverige är medlöpare till hela skiten. Vem har de tänkt ska falla i gråt och säga ”så vackert, så rätt ni säger”??? Smörja!

    Gilla

  2. Ja, en bra artikel. Det finns nog en viss risk för att de som bestämmer eller låtit MP bestämma har varit alltför blåögda o naiva, om nu inte målet är att skapa klyftor och motsättningar. Tyvärr vet jag inte svaret, men att folk reagerar är utan tvekan ett positivt tecken.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s