Lösningen är enkel – låt regeringen som är ansvarig få ta konsekvenserna

Smålandsposten dissekerar idag Kristdemokraternas förslag angående att de vill införa en statlig dagpenning för arbetsföra personer som tar emot försörjningsstöd, vilket förvisso skulle innebära att svaga kommuner skulle avlastas men konsekvensen blir samtidigt att den offentliga skuldsättningen ökar.

Vilhelmina kommun meddelade till exempel förra veckan att de kommer att ta ett lån på sextio miljoner kronor för att klara av att betala ut löner till anställda. Orsaken är att kostnaderna för försörjningsstödet ökat med 77% sedan 2011. Det finns även kommuner som under samma period fått se utgiftsområdet öka med över 100%.

Försörjningsstödet är inte till för personer som egentligen kan arbeta, men ändå utgör arbetsföra personer 50%, drygt 120.000 människor. Var tredje arbetslös tar emot försörjningsstöd istället för den statliga A-kassan, vilket är en enorm belastning för kommunerna (5,5 miljarder totalt för personer med arbetslöshet som försörjningshinder), men det är också något som kortsluter de incitamentsstrukturer som är tänkta att hjälpa människor in i arbete. Försörjningsstöd är tänkt som en sista utväg för att garantera en dräglig standard för hushållen.

Med Kristdemokraternas statliga dagpenning skulle samma villkor gälla som för A-kassan, vilket inte straffar hushåll där båda vuxna tar emot försörjningsstöd. Kristdemokraternas förslag innebär att såväl svaga kommuner avlastas som att förutsättningarna för personer i olika stödformer förbättras eftersom kommunerna kan fokusera på att ta hand om de som har andra försörjningshinder än arbetslöshet.

Jämför man Kristdemokraternas förslag med de som Kommunutredningen presenterade helt nyligen ser man att målet är delvis detsamma, det vill säga förbättra kommunernas förutsättningar, men angreppssätten är annorlunda. Utredaren (regeringen) vill skapa ekonomiska incitament för kommunsammanslagningar och öka den offentliga skuldsättningen – en metod som är impopulär bland kommuner och en riksdagsmajoritet, varför den inte är framkomlig, vilket utredaren också medgav under sin presskonferens.

Kristdemokraternas förslag träffar problemets kärna – när statens ansvar för de många asylsökande som kom 2015 tog slut landade ansvaret hos kommunerna, bara 18% av de nyanlända hade gått vidare till studier eller arbete efter etableringsfasen. Migrationspolitiken beslutas inte av kommunfullmäktige utan av riksdagen. Därför bör konsekvenserna också hanteras på nationell nivå. Det behöver inte vara svårare än så.

Där har skribenten helt rätt – ansvaret bör ligga hos regeringen som får ta konsekvenserna av den oansvariga politik som bedrivits i alltför många decennier!

6 reaktioner till “Lösningen är enkel – låt regeringen som är ansvarig få ta konsekvenserna

 1. Intressant idé, även om man kanske bör slå fast vad ansvarig betyder.
  Ett förtydligande från statsministern med vad han menade med på lite längre sikt hade också gjort att mitt förtroende för honom hade kunnat öka, en liten aning.

  Gillad av 1 person

 2. Varje arbetande svensk betalar i snitt 150.000 kr i kommunalskatt. I stort sett alla kommuner har tagit stora lån för att inte behöva höja kommunalskatten för mycket. Nedskärningar sker på bred front, äldrevård, dagis, gatustädning, personalminskningar osv. Orsaken till de ekonomiska problemen är kostnaderna för invandrarna som inte arbetar och som försörjs av de som arbetar. Alla som kommer som s k flyktingar till Sverige får ett Swedbankskort där pengar sätts in månatligen. Hur skulle det vara om det fanns som villkor för att få Swedbankskortet påfyllt (från socialförvaltningen, från Försäkringskassan, exempelvis flerbarnstillägg mm) att ”flyktingarna” var tvungna att utföra anvisat arbete som genererade 150.000 kr per år. Reella arbetsuppgifter finns även för den som inte kan läsa. Det vore en fin gest mot svenskarna som låter dem bo gratis, äta gratis, kunna köpa kläder, chips, läsk och kunna dricka kaffe och prata ofantligt länge i mobilerna. Kommunen, dvs de arbetande svenskarna, skulle kunna få behålla lite mer av det som de betalar skatt för men som de inte får. Sen kan de plocka fram Swedbankskortet och dricka kaffe igen. Swedbank måste förresten tjäna ofantligt med pengar på att s många miljarder skattekronor passerar banken på vägen till ”flyktingarna”. Swedbank är ju som av en händelse S-märkt. Liksom Folksam. 150.000 kr från varje invandrare, är inte det ett lämpligt sätt att visa tacksamhet för att Sverige tar emot dem och ger dem en framtid?

  Gillad av 2 personer

 3. Först påtvingades kommunerna att lösa bostadsfrågan efter bästa förmåga när staten tappat greppet sedan får dom dessutom stå för notan för dessa individer i de flesta fallen livet ut. Återför kostnaden till staten snarast så kanske en del återflyttning påskyndas.

  Gillad av 1 person

  1. Förnuftigt och klokt resonemang. Tyvärr finns inte längre plats för sådant i det svenska tillståndet. Dansk media resonerar som så att det behövs psykiatrisk kompetens för att förstå ”det svenska tillståndet”. Läste en träffande rubrik, ”migrationen är ett hatbrott mot svenska folket”.

   Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s