Lågt valdeltagande förväntas i Iran där många ser parlamentsvalet som ett spel för gallerierna

Idag går iranierna till parlamentsval och omröstningen förväntas ta tio timmar. Cirka 58 miljoner iranier är röstberättigade och parlamentet har 290 platser.

Landets besvärliga förbindelse med USA lär kvarstå efter att cirka 9.000 hoppfulla kandidater, mestadels reformister och moderater, inte fått härskarens godkännande utan uteslutits från att ställa upp i valet, som av gemene man främst ses som en politisk teater där endast regimlojala kandidater får deltaga.

Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei har deklarerat att det är en religiös plikt att rösta i parlamentsvalet. Irans parlament har dock ingen större inverkan på stora beslut, förutom att de har inflytande över den årliga budgeten, eftersom makten i Iran främst innehas av Khamenei.

Presidentvalet förväntas ske nästa år och där kan man glömma att det råder demokrati. Det enda som kan stoppa regimen är ett folkuppror och det har pyrt rejält i leden de sista månaderna där många modiga iranier protesterat på gatorna, så det är inte omöjligt att den islamiska republiken faller innan presidentvalet. Den som lever får se.

Bildkälla: Reuters

https://english.alarabiya.net/en/News/middle-east/2020/02/21/Iranians-begin-voting-in-parliamentary-election-State-TV.html

En reaktion till “Lågt valdeltagande förväntas i Iran där många ser parlamentsvalet som ett spel för gallerierna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s