Ultraortodoxa judar är ett växande problem i Israel som likt bokstavstroende muslimer ser kvinnor som ett hot

Jag brukar ofta skriva om kvinnoförtrycket inom islam, men det kanske inte är lika känt att liknande problematik finns inom judendomen. I en intressant artikel i dagens Aftenposten belyser man ämnet.

Det är det moderna Israel som har problem med det växande antalet ultraortodoxa judar, där konflikterna mellan sekulära och ultraortodoxa judar har lett till att Israel trots två val inte har klarat att bilda en regering.

37-åriga Maya Melitz blev utsatt när hon i december 2018 gick på tåget i Jerusalem tidigt en morgon för att ta sig till universitetet i Tel Aviv. Hon satte sig för att läsa en bok och blev samtidigt medveten om mässandet från en grupp män som bad en judisk bön i tågvagnen. Sedan kom en tågvärd fram till henne och bad henne att flytta sig till en annan tågvagn. Maya blev chockad och sade att det är en offentlig plats och inte en ortodox synagoga, varför hon nekade att flytta på sig. Tågvärden gav sig dock inte utan bad henne på nytt att flytta sig eftersom hon var ett störningsmoment i tågvagnen under bönen. Tågvärden anslöt sig slutligen till gruppen för att deltaga i slutet av bönen. När Maya gick av tåget för att byta tåg kände hon sig kränkt och tog senare kontakt med en kvinnorättsförening för att klaga till tågföretaget och begära ersättning.

Israel Railways avvisade dock kraven och nu har Israel Religious Action Center (IRAC) och Israel Women’s Network (IWN) gått till domstol å Mayas vägnar för att stämma Israel Railways för brott mot diskrimineringslagen och kräver en ersättning på cirka 185.000 norska kronor. De hävdar att det inte är första gången en tåganställd har bett en kvinna att byta plats på grund av sitt kön.

Israel Railways å sin sida menar dock att anklagelserna är grundlösa och hävdar att det var kvinnan som klagat över att någon bad en bön i tågvagnen samt att den tåganställde ska ha sagt till kvinnan att männen hade rätt att be och att hon kunde byta vagn om hon ville. En ren lögn enligt Maya.

Detta sker i kölvattnet av flera andra saker som knyter an till religion och kön, till exempel svårigheterna att bilda regering. Det var dessutom bara tio år sedan som israeliska kvinnor blev tillsagda att sätta sig längst bak i bussen och bara tre år sedan det israeliska flygbolaget El Al blev dömda för att ha bett den 83-åriga förintelseöverlevaren Renee Rabinowitz om att byta säte eftersom en ultraortodox jude inte ville sitta bredvid henne av religiösa skäl.

De ultraortodoxa får enligt artikeln i snitt många fler barn än andra delar av den judiska befolkningen i Israel, varför deras andel av befolkningen ständigt växer. Detta skapar problem. De flesta ultraortodoxa män vill inte jobba, utan istället ägna tiden åt att studera Toran. De vill heller inte tjänstgöra i försvaret – något som alla andra är förpliktigade att göra.

Striden om värnplikten har blivit en så het potatis vid de senaste två valen att högersidan haft svårt att bilda en livskraftig regering. Högersidan har egentligen en klar politisk majoritet, men det förutsätter att man samarbetar med de religiösa partierna.

Karen Saar vid Israel Religious Action Center (IRAC), menar att dessa partier inte är så stora, men deras betydelse för en koalitionsregering gör att de får mycket makt.
-”Myndigheterna måste ge efter för deras krav. Dessutom har det skett en gradvis förändring i det israeliska samhället med större krav på israeliska kvinnors ”blygsamhet”. Inte för att ultraortodoxa utgör en större andel av befolkningen, utan som en reaktion på kvinnors ökade inflytande i familjen. Flera ultraortodoxa kvinnor har hittat ett jobb och när kvinnorna har fått mer erfarenhet av hur världen fungerar går barnen till modern istället för fadern för att be om råd, något som rabbinerna inte gillar. De ber kvinnorna att hålla mun och sitta längst bak i bussen, så var inte fallet för 20-30 år sedan.”

Det går att dra paralleller till Sveriges många problem som baseras på regeringens handfallenhet, vilken grundar sig I att de låter sig styras av minoritetspartiet Miljöpartiet och på samma sätt som den ultraortodoxa delen av befolkningen kraftigt växer i Israel samt ställer krav genom religiösa partier som får inflytande, ser vi samma mönster med den muslimska befolkningen här hemma där kraven blir allt fler och våra styrande gör sitt yttersta för att tillfredsställa sin starkaste väljarbas.

Israel kanske likt Sverige styrs av makthungriga syltryggar som gör vad som helst för makten – till och med allierar sig med partier som är direkt skadliga för landet och dess medborgare, varför dessa problem lär bestå samt förmodligen fortsätta växa.

https://www.aftenposten.no/verden/i/OpJoew/mennene-paa-toget-skulle-be-siden-jeg-er-kvinne-maatte-jeg-flytte-meg

13 reaktioner till “Ultraortodoxa judar är ett växande problem i Israel som likt bokstavstroende muslimer ser kvinnor som ett hot

 1. Kvinnor MÅSTE hållas kort för att ett samhälle skall fungera.Vi ser hur det har gått här när kvinnor tillåtits att flytta fram sina positioner utan grund.Inkvotering och skit,nätack.Kompetens före kön och där är mannen nästan alltid mest lämpad.Det finns undantag men de är mycket få.Spisen,sängen och längst bak i bussen är kvinnans plats.

  Gilla

   1. Men det var ju bättre förr säger ju de flesta och ja,vad är det som radikalt har förändrats från förr? Jo,kvinnans frigörelse.Det finns ju annat också men jag tror att det varit avgörande för den destruktiva samhällsförvandlingen.Kvinnan kan absolut få finnas i bakgrunden som en klok rådgivare till mannens beslut men att få lov att ta egna beslut är tabu i min värld och i stora delar av världen.Det är ändå lite häpnadsväckande att du tror att de ortodoxa judarnas inställning skulle vara nåt som inte finns i Sverige,bland svenska män.Ok,Myheritage säger att jag bara är svensk till 72 procent men ändå och där börjar det kanske att bli intressant.Finns min inställning nedärvd i generna?,för jag tycker verkligen så om kvinnans roll i samhället.Nog om det.

    Gilla

   2. Mmm,det fungerar inte med kvinnor som får sitt första och enda barn vid 39-års ålder.Sitt första och enda barn med hjälp av IVF.Sk.karriär istället för barn och familj.Så jo,det fungerar definitivt bättre i länder där kvinnan är kvinna.Vi som folk är på väg att dö ut.Tvångsinsemineringar(våldtäkt) är naturens sätt att säketställa fortsatt liv.Naturen kan tyckas brutal men den är effektiv.Vår civilisation dör ut med oss människor tack vare den fria kvinnan.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s