2,5 miljoner människor kan tvingas på flykt från Syrien in i Europa – upp till bevis för Ryssland som stormakt i Mellanöstern

För första gången sedan 2012 tog den syriska armén i tisdags kontrollen över M5, huvudvägen mellan centrala Syrien och Aleppo och det gjordes trots turkiska soldaters närvaro i Syrien. President Bashar al-Assad har därmed tagit ännu ett steg på vägen mot sitt uttalade mål – att få full kontroll över hela Syrien. Upproret som inleddes 2011 är således på väg att krossas.


Rebellerna har pressats in i en allt mindre del av provinsen Idlib i det nordvästra hörnet av Syrien. Sedan december har upp mot 500.000 människor körts västerut till den turkiska gränsen, där det redan finns 1 miljon internt fördrivna syrier. Enligt den franska forskaren och Mellanösternexperten Fabrice Balanche kan i värsta fall 2,5 miljoner människor drivas på flykt.


Europeiska länder är nu oroliga över att en ström av flyktingar kan vara på väg in i Europa och Balanche målar upp tre möjliga scenarier för vad som kan ske med de som flyr från Syrien.


Scenario 1: En stor ström av flyktingar mot Europa
Det finns för närvarande flera saker som hindrar miljontals syrier från att komma in i Europa. Turkiet har stängt gränsen och satt upp ett staket längs gränsen till Syrien – de tycker att 3,6 miljoner syrier i Turkiet är mer än tillräckligt. Den turkiska kustbevakningen hindrar migranter från att komma in i båtar mot Grekland och grekerna själva arbetar aktivt med att hindra illegala migranter från att ta sig till de grekiska öarna, vilket jag skrivit om tidigare. Att komma igenom Balkan har också blivit svårare eftersom de flesta europeiska länder är ovilliga att välkomna många flyktingar då de inte vill straffas av väljarna i nästa val. Men allt detta kan kollapsa om Turkiet får ett stort antal flyktingar till landet och inte längre kan hindra dem från att åka till Europa – ett scenario som president Recep Tayyip Erdogan har varnat för flera gånger.


Scenario 2: Flyktingarna placeras i säkerhetszoner i norra Syrien
Turkiet kommer att skapa en 32 kilometer djup säkerhetszon längs Syrias gräns till Turkiet. Dit kommer de att skicka både flyktingar från Idlib och en betydande del av de 3,6 miljoner syrier som redan finns i Turkiet. Turkiets attack i oktober förra året på den kurdiska kontrollerade delen av Syrien var en del i att upprätta en del av denna säkerhetszon. Kurdiska flyktingar kommer att försvåra säkerhetszonen eftersom de är rädda för förföljelser med stöd av Turkiet. En halv miljon kurdiska flyktingar kommer förmodligen att åka till Kurdisk-kontrollerade norra Irak och sedan gå in i Europa genom väl etablerade migrantnätverk. Turkiet kan lyckas slå två flugor i en smäll: bli av med några av de syriska flyktingarna och få kurder som de ser som en säkerhetsrisk bort från Turkiets gräns.


Scenario 3: Assad ger en bred amnesti och syrierna stannar kvar där de är
Utvecklingen som ryssarna ser framför sig är att president Bashar al-Assad ger amnesti till alla som har motarbetat honom. Ryssarna tror att rebeller och civila som har bott i rebellstyrda områden sedan kan stanna kvar. Ryssland anser att Europa måste vara med och återuppbygga Syrien, men de europeiska länderna har ett svagt intresse för planen eftersom de fruktar att Assad kommer att upprätthålla en repressiv regim. De vill inte heller belöna Assad för det blodiga kriget.Många rebeller och civila som har bott i rebellkontrollerade områden känner sig osannolikt inte säkra och kommer förmodligen att lämna Syrien.


Det här blir således ett test för Ryssland som stormakt i Mellanöstern att utröna vilken slags kompromiss som är möjlig att få till mellan de två länderna.


Vi får se vad det mynnar ut i och man får hoppas att de europeiska länderna har någon slags beredskapsplan för vad som komma skall. En sak är i alla fall säker – vi i Sverige har inte någon plan B, vi kan inte ens ta hand om dem som redan befinner sig i landet.


https://www.aftenposten.no/verden/i/g7GWdk/sluttkampen-naermer-seg-i-syria-europa-kan-bli-rammet-av-enda-en-flyktningboelge

En reaktion till “2,5 miljoner människor kan tvingas på flykt från Syrien in i Europa – upp till bevis för Ryssland som stormakt i Mellanöstern

  1. Mosebacke Monarkis presschef herr Storlögn har tagit emot informationen om att utsatta är på G och låter nu meddela att ”vi är beredda att ta emot alla som på något sätt kan ta sig till de mosebaskiska gränserna”. Gränserna liksom våra mosebaskiska hjärtan är öppna, vi har plenty med plats fortfarande lite längre norrut dock tyvärr, vår sameflicka Greta Sapmi och hennes mamma kommer att jojka en välkomstjojk på flygplatsen när ni anländer.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s