Läkare i Egypten manifesterar mot kvinnlig könsstympning efter att 12-årig flicka avlidit

Efter att en 12-årig flicka nyligen avled efter att ha utsatts för kvinnlig könsstympning, har kirurger i Egypten tagit en paus från sina operationer för att deltaga i kampanjen ”White Coats” mot kvinnlig könsstympning (female genital mutilation, FGM), som syftar till att få folk att bli medvetna om riskerna. Läkarna menar att de inte vill ha sina rockar befläckade med blod.


Könsstympning av flickor förbjöds i Egypten 2008, men traditionen är fortfarande i bruk och ser inte ut att minska. Enligt en undersökning som utfördes av FN 2016, hade 87% av kvinnor och flickor i åldern 15-49 år fått lägga sig under kniven.


Det var förra månaden som egyptiska myndigheter arresterade en pensionerad läkare för att illegalt ha utfört könsstympning på en 12-årig flicka som dog av ingreppet. Även flickans föräldrar arresterades.


Ritualen handlar om strävan efter att kontrollera kvinnors sexualitet, men brukar oftast bortförklaras med att det grundar sig i kulturella eller religiösa orsaker i konservativa samhällen.
Kvinnorättsorganisationer i Egypten menar att förbudet inte har haft effekt och att samhället överlag tillåter FGM, som praktiseras brett av såväl kristna som muslimer.


Enligt en undersökning från 2014 utförs majoriteten av proceduren av läkare och sköterskor på privata kliniker, medan resterande görs i hemmet.


Enligt en tågresenär på Kairo centralstation handlar det om religion.-”Det är en religiös sak. Vill ni ändra på religion? Ni lyssnar bara på vad Väst säger.”


Organisatören Randa Fakhr al-Deen, ger dock svar på tal och menar att FGM inte baseras på religion och inte lärs ut på läkarskolor i Egypten.


Beklagligt att dessa kulturella riter lever kvar och har så starkt fäste trots att man med fakta på hand känner till alla risker och för all del alla följdsjukdomar samt problem som flickor och kvinnor tvingas leva med. Bra initiativ av läkarna i alla fall – kanske kan de väcka någon.

Kvinnlig könsstympning är förbjudet i Sverige, men nya fall upptäcks hela tiden så antingen åker folk till hemländerna och utför ingreppet på sina döttrar eller så sker det i skymundan på köksbordet. Förfärligt att vi inte kan göra mer för att stoppa den negativa utvecklingen!


https://english.alarabiya.net/en/News/middle-east/2020/02/12/Doctors-in-Egypt-launch-anti-genital-cutting-campaign-after-girl-dies.html

2 reaktioner till “Läkare i Egypten manifesterar mot kvinnlig könsstympning efter att 12-årig flicka avlidit

  1. Mosebackes utrikesminister, Margot Jovikan, meddelar att Mosebackes feministiska utrikrespolitik har landat i Egypten och Margot har från tillförlitliga källor erfarit att man där tagit starkt intryck av det goda tillståndet i Sverige. Margot försäkrar dessutom att hon personligen känner ansvar för varje flicka i Egypten, ja inte bara där, utan överallt. Margon Jovikan passar även på att dementera att hon vill bli FN:s första kvinnliga generalsekreterare (hot tillägger dock att det vore på tiden med en riktig kvinna i bland kjolarna i FN:s topp). Allt detta är förstås lögn och påhitt, det är en tillfällighet att Mosebackes feminina utrikesminister råkar heta Margot. Nej, nej, Margit heter hon, Margit!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s