Forbes lista över de mest framgångsrika affärskvinnorna i Mellanöstern toppas av kvinnor från Saudi men när ska landets kvinnor släppas fria på riktigt?

Saudiarabien dominerar topp 10 på Forbes årliga lista över de 100 starkaste affärskvinnorna i Mellanöstern, med tre av landets största namn – Rania Nashar från Samba Financial Group, Sarah Al-Suhaimi från Tadawul’sand och Lubna Olayan från Saudi British Bank – i topp 5. Majoriteten av de 100 kvinnorna är egenföretagare – många arbetar även i familjeföretag och började på den tiden när det var ovanligt att kvinnor arbetade. Flera är även verksamma inom bank- och finanssektorn – inklusive aktiehandel.


Det är en fantastisk utveckling som skett för Saudiarabiens kvinnor de senaste åren och även om det finns mycket att säga om kronprins MBS, så har han lyckats öppna upp ett helt land som tidigare varit stängt för kvinnor. Bara det att de får köra bil, resa utan manlig eskort och att man beslutat att ta bort könsseparerade restauranger som tidigare var kutym är ett enormt framsteg. Samtidigt finns det dock en del smolk i bägaren – t.ex. hur man behandlar kvinnliga frihetskämpar.


Vågar man hoppas att kvinnorna i Saudiarabien en gång ska få slippa den svarta abayan och hijaben? Tänk om Rania Nashar på bilden fått sitta i en vacker klänning med fin håruppsättning eller elegant kostym istället för dessa dystra plagg. Jag har så svårt att förstå varför kvinnor måste täcka sig i ett land som för övrigt befinner sig långt fram i utvecklingen i många sektorer i jämförelse med många andra bakåtsträvande diktaturer i regionen där viktiga reformer lär dröja. Att skylla på att Gud förespråkar denna klädsel är inte korrekt och om det är för att män inte kan hålla sina händer i styr så är det väl i sådant fall männen som behöver kontrolleras samt straffas och inte kvinnorna.


Vissa saker kommer man aldrig att begripa, men jag hoppas och tror att det finns hopp för kvinnorna i Saudi – även om det är tveksamt de kommer att släppas helt fria ens under min livstid.


https://www.arabnews.com/node/1623056/business-economy

2 reaktioner till “Forbes lista över de mest framgångsrika affärskvinnorna i Mellanöstern toppas av kvinnor från Saudi men när ska landets kvinnor släppas fria på riktigt?

  1. Ja, ja! Hört talas om kasperdockor? Många hundar har längre löplina än dessa kvinnor kanske?
    Men huckle på skallen ska de ha, oavsett hur fria sägs vara.

    Gillad av 1 person

  2. Jag får väl fortsätta själv med flera inlägg. Du skriver Jenny och undrar om vi vågar hoppas på hijabfria kvinnliga huvuden i Saudiarabien så småningom. Visst vet ni att svenska kvinnor var mer eller mindre tvingade att dölja sitt hår långt in på början av 1900-talet? Nåt direkt förbud fanns inte, men det hörde liksom till att de skulle skyla sig och kvinnorna fogade sig. Jag tror antalet hijabbeklädda huvuden i Sverige kommer minska om ett par generationer, jag tror inte vi kan hoppas på nåt mer. Ärligt talat, hur det går i Saudi struntar jag fullkomligt i. Ett förslag, männen kan ju ta på sig klutarna i några generationer så de får vila lite.
    Lustigt att se hur även ungdomarna sätter på sig nåt på skallen numer, inte minst unga män. Även under måltider, överallt. La ni märke till att när det sändes som mest om ISIS från Mellanöstern, lade ni märke till hur det plötsligt dök upp unga män med helskägg!!! Unga, vita svenskar med barnvagn på väg till dagis, främst s k hipsters. I tv, unga män med förnumstiga miner och som blev intervjuade som om de hade något viktigt att säga. Meningen med att de tilläts få plats var inte vad de sade utan att visa upp skägget. Ungefär som småflickorna som visas i tv med div grejor på huvudet.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s