Det är ett steg åt rätt håll när politikerna erkänner att man misslyckats med integrationen och gjort för lite

Ett tecken på att vi är på väg åt rätt håll är att en del Socialdemokratiska kommunpolitiker vågar ta bladet från munnen. Tidigare har vissa flaggat för att man vill strama åt migrationspolitiken eftersom man insett att det inte går att fortsätta på inslagen bana och i dagens Aftonbladet skriver Jonas Attenius, oppositionsråd i Göteborg, att Göteborg ska undantas från ebo.


Lagen om eget boende, ebo, drevs igenom av Carl Bildts högerregering 1994 och innebär att asylsökande får rätt att med bibehållen dagersättning från Migrationsverket bosätta sig var som helst i landet. En mycket dålig reform eftersom de flesta vill bo med sina landsmän och bekanta, vilket resulterat i överfulla lägenheter i trångbodda segregerade områden. Det ojämlika flyktingmottagandet där rika kommuner smitit undan från sitt ansvar har även lett till fattigdom och utanförskap.


För att komma tillrätta med problem måste man först erkänna dem och det är precis vad Attenius gör när han deklarerar att man har misslyckats med integrationen mellan svenskfödda och utrikesfödda i Göteborg för att de gjorde för lite. Nu vill Attenius att hela Göteborg undantas från ebo-lagstiftningen – i väntan på att lagen rivs upp helt och hållet, eftersom Göteborg behöver tid för att stoppa segregationen, vända skolresultaten, bekämpa klassklyftorna och ge alla göteborgare samma chans i livet.


Problemet med Attenius resonemang är dock att han inte förstår att hela landet blöder till följd av den misslyckade migrations- och integrationspolitiken – det här är inget lokalt problem i Göteborg utan hela landet behöver en välbehövlig paus för att komma ikapp. Men Attenius har istället förhoppningar om att fler asylsökande hamnar i rika kommuner med större chans att komma in i det svenska samhället.


Nej, det här är ett nationellt problem och vi klarar inte av att ta emot fler invandrare innan vi tagit hand om alla de som redan befinner sig i landet samt skickat ut de som inte har här att göra.
Här har vi Socialdemokraternas akilleshäl – de vill inte se och förstå att botten är nådd! Kommer vi någonsin få höra Stefan Löfvén och Morgan Johansson deklarera att man misslyckats samt gjort för lite? Troligen aldrig – istället kommer de blint fortsätta att köra landet i botten, kosta vad det kosta vill!

#vigillarintefegapolitiker
#Sverigebehöverenpaus
#detnyasverige

_______________________________
”Som folkvalda har vi ett ansvar att förhålla oss till verkligheten. Socialdemokraterna har länge varit motståndare till lagen om egen bosättning, ebo, för asylsökande. Jag vill att hela Göteborg undantas från ebo.


Under Socialdemokraternas tid vid makten satsade vi konsekvent på ett mer jämlikt Göteborg: Ungdomsarbetslösheten halverades, kollektivtrafikpriserna hölls nere och lönerna i välfärden blev mer jämställda än någonsin.


Men på ett område misslyckades vi: Integrationen mellan svenskfödda och utrikesfödda.
Göteborg är på många sätt en mer segregerad stad i dag än för tio, tjugo eller trettio år sedan. Göteborgare i välmående Långedrag lever i snitt nio år längre än göteborgare i förorten Bergsjön. I delar av Angered har nästan alla invånare utländsk bakgrund, medan andelen är oerhört mycket lägre i Majorna. Längs en enskild spårvagnslinje kan medelinkomsten gå som en berg-och dalbana, och skolbetygen följa samma utveckling. Segregationen sliter isär samhället. Jag kan inte göra annat än ta bladet från munnen och säga som det är: Vi gjorde för lite.


Redan 1998 varnade Göran Johansson (S), dåvarande S-ledare i Göteborg, för att det ojämlika flyktingmottagandet ledde till fattigdom och utanförskap.


En bidragande, närmast avgörande, orsak till att segregationen har tillåtits cementeras beror på lagen om eget boende, ebo, som drevs igenom av Carl Bildts högerregering 1994.
Ebo innebär att asylsökande får rätt att – med bibehållen dagersättning från Migrationsverket – bosätta sig var som helst i landet. Det säger sig självt att många väljer att flytta in hos sina landsmän och bekanta, i redan överfulla lägenheter, i redan trångbodda områden, i redan segregerade stadsdelar, i ett redan pressat Göteborg.


Konsekvensen av detta ojämlika flyktingmottagande blir att rika kommuner smiter undan, medan Göteborg tar ett oproportionellt stort ansvar.


Invandrare som hamnar i de mest segregerade stadsdelarna får ju inte chansen att komma in i det svenska samhället. Hur ska man lära sig svenska, om man knappt träffar någon med svenska som modersmål? Hur ska man lära sig svenska rättigheter och skyldigheter om man knappt träffar någon som har den kunskapen?


Genom att undanta hela Göteborg från ebo är vår förhoppning att fler asylsökande hamnar i rika kommuner, där mottagandet har varit lägre under en längre tid och chansen att komma in i det svenska samhället är betydligt bättre.


Vi socialdemokrater har länge låtit andra partiers reaktioner, ledarskribenters kommentarer och det politiska spelet avgöra hur vi förhåller oss till integrations- och invandringsfrågor. Detta har lett till passivitet, politiska låsningar och en polariserad samhällsanda. Det får räcka nu.
Göteborg ligger högt bland landets 290 kommuner när det kommer till hur många asylsökande som bosätter sig i staden. Utöver detta tar vi emot många andra invandrare, såväl anvisade nyanlända som arbetskraftsinvandrare, medan rikare kommuner duckar för sitt ansvar. Vi tar gärna vårt ansvar, men det krävs helt enkelt balans i systemet.


Nu finns en öppning. Ny lagstiftning möjliggör att kommuner som Göteborg kan få undanta delar av staden från ebo.


Men för mig är det uppenbart att hela Göteborg måste undantas från ebo-lagstiftningen – i väntan på att lagen rivs upp helt och hållet. Regeringen måste ge Göteborg tid: Tid för att stoppa segregationen, vända skolresultaten, bekämpa klassklyftorna och ge alla göteborgare samma chans i livet.


Jonas Attenius, oppositionsråd i Göteborg (S)


https://www.aftonbladet.se/debatt/a/RRBMr5/goteborg-maste-fa-ta-emot-farre-invandrare

12 reaktioner till “Det är ett steg åt rätt håll när politikerna erkänner att man misslyckats med integrationen och gjort för lite

 1. ”… man har misslyckats med integrationen mellan svenskfödda och utrikesfödda i Göteborg för att de gjorde för lite. Men på ett område misslyckades vi: Integrationen mellan svenskfödda och utrikesfödda.”

  Frågan som inte ställs men som borde ställas är:
  Hur ska man kunna integrera folk som ankommit landet när de ankommande inte vill integreras i det svenska samhället? Misslyckad integration beror i huvudsak på just detta, allt annat är dimridåer.

  Gillad av 1 person

  1. Vad är integration? Nämn tio exempel på integration! Kom nu inte dragande med det klassiska att man måste gilla sill och potatis,eller älska fläskkött.Eller tycka om homosexualitet och rätten till fri abort.Är de uppräknade sakerna bevis på att man är integrerad?

   Gilla

   1. Nej det handlar om normer och värderingar.
    När det gäller värderingar så kan det t.ex. handla om jämställdhet mellan könen, allas individuella rättigheter och skyldigheter enligt svensk lagstiftning, det internationella människorättssystemet m.m. Dessutom har värderingar ofta en stark emotionell koppling, det är därför inte tillräckligt att bara lära sig om värderingarna för att ta dem till sig. En persons värderingar kan ses som ett uttryck för individens identitet samt att det ofta är värderingar som är drivande både inom civilsamhället och opinionsbildning.
    Att respektera svenska lagar och regler är faktiskt en förutsättning för att lyckas med integration.
    Lika viktigt är förstås det personliga ansvaret att vilja bli integrerad.

    Gilla

   2. Kan du ge några exempel på svenska normer och värderingar? som delas av en majoritet.Finns normer och värderingar nedskrivna nånstans så att invandrare snabbt kan försvenskas?

    Gilla

   3. Jag förtydligar mig och önskar att du ger några konkreta exempel på normer och värderingar.Jämställdhet mellan könen,vad är det tex rent konkret?

    Gilla

  2. Det har jag ju precis gjort. Har du inte läst?

   Men OK du ska få några till.
   De svenska värderingarna har handlat om samarbete och att följa regler. I vissa andra länder däremot så har det ofta handlat om hämnd och krig.
   Enligt de svenska normerna är det ok för kvinnor att krama varandra då de träffas men för männen gäller i regel handskakningar.
   Hälsningar med kyssar sker så gott som aldrig.
   Det är ok att bo ihop som sambo utan kravet på att vara gifta.
   Svensken i gemen är ofta väldigt tillåtande och liberal i tankesättet.
   Vi har en låg korruptionsnivå, en världens lägsta faktiskt.
   Har man ett avtalat möte är det viktigt att komma i tid precis som till arbetsplatsen eller skolan.
   Vi förväntar oss att avtal hålls och att allt ska gå rätt till, vilket har fått andra länder att betrakta svenskar som något naiva.
   Det är viktigt att inte störa och vi störs själva av andra grupper som agerar högljutt.
   Våra normer har historiska anor från hur vi hanterade affärer och utbyten mellan andra människor.
   Vissa av dessa ovanstående delar vi förstås med några andra länder och då handlar det förstås om västerländska länder. Börjar vi jämföra med de länder varifrån majoriteten av invandringen skett så uppdagas enorma skillnader. Eller hur?

   Gilla

 2. Det är väl bra om politiker på allvar inser sin felbedömning….Jag är dock skeptisk till många som träder fram. En del av dem, inte alla, en del av dem har fuktat pekfingret och känt att vinden ändrat riktning – och så ändrar de uppfattning och börjar gå mot nödutgången. Jag ser många som gör så, minsann inte bara politiker, de inser att det är dags att se sig om efter en reträttplats. Trängseln kommer bli större i nödutgången strax, bortförklaringarna lika många som hos en rattfyllerist som blir tagen gång på gång, inväntar med viss nyfikenhet det hela!
  Tar mig friheten att kommentera en rubrik idag i SVD (jag har 6 svenska papperstidningar och 4 utrikiska) som handlar om att Aftonbladets Daniel Swedin lämnar blaskan ”för att bli talskrivare åt Stefan Löven”. Rubriken lyder häpnadsväckande som följer, ”När staten kallar så svarar man ja”. Det är Swedins glada och fullkomligt maktfullkomliga och omedvetna kommentar. Du Danne, det är inte staten som kallar, det är Löven och socialdemokratiska partiet och till viss del regeringen, INTE staten. Staten är något självständigt fristående från både regering och S (tack Oxenstierna m fl), staten är myndigheter med oväldiga tjänstemän. Uttalandet är så hårresande i det att det avslöjar den tankevärld som finns i S, DE är staten (ja inte Islamiska förstås). Som vi alla vet är det totalförbud för politiker att lägga sig i Myndighetsutövningen och deras beslut. Hoppas nån högre upp i denna värld ser detta och gör nåt kul av det, nån statsvetare borde kommentera, om hon eller han nu törs för jobbet förstås. Sen utövar regeringen förstås inflytande över myndigheterna ändå, de gör det genom att t ex utnämna en sådan tvivelaktig figur som fd rikspolischefen Eliasson till generaldirektör, vi minns hur han ömkade mördaren i tv på bästa sändningstid, inte ett ord om offret. I annat land skulle han fått avgå direkt, här slussas han mellan den ena myndigheten efter den andra och samlar pensionspoäng. (har karln nån hållhake på viktigt folk?)
  Nåja, ursäkta utvikningen, men då vet vi att när Swedin skriver tal åt Löven då skriver han i egenskap av staten och riktar sig till Sveriges okunniga medborgare som inte begriper sitt eget bästa.

  Gillad av 1 person

 3. Intressant kille, den där Jonas Attenius ser jag på CIA-Zucker-boken för Zuckers.

  ”Socialdemokraterna är partiet för alla göteborgare som vill sätta välfärden först. Vi vill återta kontrollen över våra gemensamma resurser, stoppa slöseriet och sätta punkt för vinstjakten. Sverigedemokraterna vill göra precis tvärtom. Stödhjulet SD röstar konsekvent för borgerlighetens privatiseringsexperiment och utförsäljningar. Det är dags att vi synar SD:s kort: De sätter välfärden sist!”
  / Jonas Attenius

  Visst har alla sossar nog helt rätt i att högern och SD inte kommer minska på privatiseringar eller utförsäljningar. Men finns det mer att sälja ut efter tre decennier med högersossar och vanlig höger vid makten om vart annat?

  Vad i så fall? Vattnet vi dricker och luften vi andas? I den frågan är de inte antipoder, men tvillingar. Så länge folket röstar som idioter så kommer de få idioter och psykopater som representanter.

  Har det EU-vurmande partiet Socialdemokraterna satt välfärden först i tre decennier? -Nej. Palme gjorde det, men det har inte sossarna gjort sedan mordet på Olof Palme. När folk internt i sossarna har klagat så har kanslihushögern motiverat privatiseringar, slöseri och försämringar med ”EU-anpassning”. Lojalt har idioterna underkastat sig och inte fraktionerat partiet.

  Inte en enda sosse har således ändrat sig om EU-medlemskapet förträfflighet.Varför partiet inte har försvunnit helt är ett mysterium. De bedriver inte någon demokratisk socialistisk politik längre, men en plutokratisk marknadsliberalt välfärdsrace mot bottnen.

  Att s.k. ”sossar” är kvar i det partiet är ett ännu större mysterium, så vida de antingen inte är kompletta idioter eller kompletta psykopater som står och ljuger om ”välfärd” och ”medkänska”, ex. för ett högt arvode, sänkt värnskatt och en karriär i Bryssel, eller för att få komma in i monopolkapitalisten George Soros gilla-dokument och få hemliga bankkonton i olika skatteparadis.

  Gilla

  1. Det är ju helt sjukt med alla utförsäljningar.Häromkring kör ett franskt bolag hushållssopor,fjärrvärmeveket drivs av norskt företag,posten är halvdanskt och elen distribueras av tyskar.Det behövs fanimej ett folkligt uppror mot alla utlänningar som bestjäler oss.Det är snart ingen skillnad på ett uland och Sverige,båda plundras av utländska företag.Se bara på Facebooks anläggning här.Snyltgäster hela bunten.Ovanpå detta kommer så en kostnad för invandring som dock är en försumbar kostnad i sammanhanget.

   Gilla

   1. Kostnaden för icke-barn och icke-flyktingar beror väl på hur man räknar. Icke-barn och icke-flyktingar som har lockats hit med signalpolitik rår inte för höjd pensionsålder eller fackens rasistiska vägran att dela solidariskt på de jobb som finns kvar i spåren av automation och robotisering.

    Är det en kostnad eller vinst att våldtagna kvinnor får äta psykofarmaka för ångest livet ut?

    Är CO2-ökningen, p.g.a. fler exponentiellt barnavlande människor i arktiskt klimat en vinst eller en kostnad?

    Kommer framtida inbördeskrig ses som en vinst eller en kostnad av det militärindustriella komplexet?

    Gilla

 4. Jamen, måste vi vara så kritiska, ett rätt steg i fel riktning eller ett felaktigt steg i rätt riktning, det viktiga är väl att vi har aktiva politiker som försöker göra så gott de kan! Sura inte nu!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s