Turkiets utrikesminister kallar grekisk EU-parlamentariker för rasist efter att den turkiska flaggan revs i bitar i parlamentet

Den grekiska EU-parlamentarikern Ioannis Lagos uttryckte igår inför parlamentet att det är Turkiets fel att illegala migranter flödar in i Grekland.
-”Vi har strömmar av migranter som kommer till mitt land. Här är den turkiska flaggan. Vad kan vi göra med den här flaggan? Man kan riva sönder den!”Varpå han rev sönder pappersflaggan som han höll i.


Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu tog till Twitter för att fördöma rasistbeteendet i EU-parlamentet.
-”Europas bortskämda rasistbarn borde veta sin plats. Europa måste stoppa rasistbeteendet och fientligheten mot islam. Ingen ska känna minsta tvekan om att vår flagga kommer att fortsätta vaja stolt för alltid! Vi förväntar oss att EU-parlamentet kommer ta till nödvändiga åtgärder mot den här clownen.”


EU:s särskilda föredragande om Turkiet, Nacho Sanchez Amor, som besökte Turkiet förra veckan, försökte lindra spänningarna på Twitter.
-”Turkiet är ett EU-kandidatland. Vår relation är inte den bästa för tillfället. Men ingenting motiverar den beklagliga åtgärden att riva flaggan i kammaren. Den vanliga islamofoba inställningen från extremhögern är inte välkommen i Bryssel.”


Det kanske inte var den mest diplomatiska gesten, men ibland säger en handling mer än ord och grekerna är rejält trötta på att få ta hand om alla illegala migranter som vill till Europa, vilket jag belyst i flera artiklar den senaste tiden. Bland annat har folket demonstrerat mot den förda migrationspolitiken och man vill sätta upp flytande stängsel för att hindra att nya migranter tar sig iland på de grekiska öarna.


EU har faktiskt betalat 30 miljarder till Turkiet, varav Sverige bidragit med 700 miljoner, för att Turkiet ska upprätthålla gränsen mot Europa och se till att hålla illegala migranter utanför kontinenten.


Det har inte varit särskilt framgångsrikt och Grekland håller på att duka under av migranttrycket med överfulla läger där migranterna lever under miserabla förhållanden, ökad kriminalitet som även drabbar lokalborna samt nedskräpning och vandalism som följd. Över 59.000 migranter ankom sjövägen till Grekland under 2019 och 14.000 via landsgränsen mot Turkiet. I år har redan över 3.000 migranter anlänt. Inte konstigt att grekerna har fått nog!


Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har dessutom hotat att släppa igenom miljoner av syriska migranter in i Europa om EU inte bidrager med mer pengar.


Det här kanske mynnar ut i att Grekland likt Storbritannien väljer att lämna EU. Den som lever får se, men kritiken mot Turkiet är verkligen befogad. Sedan kan man fråga sig varför inte EU engagerar sig mer i frågan och försöker avlasta Grekland samt säkra gränserna. Men som vanligt är det viktigare att orera om högerextremister, rasism och islamofobi än att ta tag i de riktiga problemen!


https://english.alarabiya.net/en/News/world/2020/01/30/Turkey-protests-Greek-lawmaker-who-tore-up-flag-in-European-Parliament-.html

4 reaktioner till “Turkiets utrikesminister kallar grekisk EU-parlamentariker för rasist efter att den turkiska flaggan revs i bitar i parlamentet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s