USA:s försök att skapa fred i Israel-Palestina konflikten mottogs som väntat med aversioner av palestinierna och andra arabländer

Jag tycker personligen att president Donald Trumps försök att medla i den sedan länge infekterade konflikten mellan Israel och Palestina genom att idag presentera ett förslag till plan, var ett bra första steg mot fred. Men som förväntat tycker såväl svensk media som stora delar av arabländerna att det var en förfärlig idé att Palestina kommer att få ett betydligt större landområde än idag och en huvudstad i östra Jerusalem – troligen för att det är just USA som står bakom förslaget.

Jag kan förstå att det sticker i ögonen på palestinierna att israelerna får behålla sina bosättningar, men i det här läget kanske det är bättre att bita i det sura äpplet och arbeta för att uppnå fred istället för att det palestinska folket ska fortsätta leva i misär, isolerade från omvärlden. Har inte tillräckligt många unga människor offrats på vägen?

Dock har arabvärldens ledare som sagt en helt annan uppfattning där Iran, Jordanien, Palestina, Turkiet, Libanons Hezbollah och Jemens Houthirebeller totalt dissade förslaget.

Jordanien och Egypten, som är de enda arabländerna som ingått fred med Israel, var ensamma om att inte vara helt negativa till förslaget. Även Storbritanniens Boris Johnson anser att planen kan vara ett steg åt rätt håll.

Överlag ser det ut att vara dåliga förutsättningar för att driva igenom denna lösning, men ingen kan beskylla USA för att de inte har försökt i alla fall. Tyvärr verkar en del länder vilja fortsätta leva i en konflikthärd i all evighet utan minsta tanke på hur folket lider, eftersom allt annat är att betrakta som en prestigeförlust.

#alltgårbaramanvill

11 reaktioner till “USA:s försök att skapa fred i Israel-Palestina konflikten mottogs som väntat med aversioner av palestinierna och andra arabländer

   1. Även om det ser mörkt ut för Palestina…
    https://www.democracynow.org/2014/8/8/noam_chomsky_what_israel_is_doing
    …så tänk på följande:’
    ”När allt känns hopplöst, minns jag att igenom hela historien har alltid sanningens och kärlekens väg vunnit. Det har funnits tyranner och mördare och för en tid har de verkat omöjliga att besegra, men till slut har de alltid fallit — tänk på det ALLTID.”
    / Mahatma Gandhi
    I israel finns det människor som har börjat vakna:
    https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2016/05/23/omkoppling-av-tankemonster-tva-israeler-jamfor-israel-med-nazismen-under-hitler/
    …så visst skulle det kunna bli fred.
    Föreställ dig ex. att alla barn får vetenskaplig utbildning, vaknar och skrotar sina villfarelser!
    Då skulle folket i Israel kunna rösta för att landet ska följa FN:s resolution 242.

    Gilla

   2. För att vara realistisk, så är det mest otroliga med mirakler att de faktiskt händer. Mirakler sker varje dag. Inte enbart när folk talar i tungor, men i våra egna liv. Du kan med gott mod förväntar dig dem och de är alltid förtjusande att uppleva. Man behöver knappt leta efter dem. Där är de, dygnet runt, bara man vill se dem. Så var realistisk! Du är själv ett mirakel. Planera några till!

    Man behöver inte vara religiös för att förvänta sig mirakler, även om det kan hjälpa oss med både stillhet, meditation och målbild, vilket leder till våra handlingar, men även att vi ser tecknen på mirakel, t.o.m. förmågan att känna tacksamhet redan innan det sker.

    Ett bra exempel är ex. månlandningen för en ”realist”. 😉

    Gilla

 1. Enda möjliga lösningen som jag ser på denna historiska konflikt där barnen i tidig ålder lär sig hata sina grannar är tyvärr en massutrotning av samtliga människor. Eftersom det dessbättre inte är troligt att det sker är lösningen idag och för alltid någon form av skadebegränsning för att hindra en upptrappning.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s