Trump kan bli frikänd redan nästa vecka

Riksrättsprocessen mot USA:s president Donald Trump är i full gång i den amerikanska senaten. Jag försökte titta lite live på Washington Posts hemsida, men tröttnade efter fem minuter. Jag hade förväntat mig att svensk media skulle hårdbevaka det här eftersom de ägnat spaltmeter åt att i flera månader skriva ned Trump och bevaka den förestående processen, men det är märkbart tyst hos de stora tidningsdrakarna – kan det månne ha att göra med att det inte går Demokraternas väg utan är fördel Trump?


Norska Aftenposten ger oss en bra sammanfattning av läget så här långt.
Den första dagen i den historiska riksrättsprocessen handlade om att antaga regler och rutiner innan man går vidare. Debatten startade kl 19 svensk tid och pågår fortfarande. När riksrättsprocessen mot Bill Clinton hölls 1999 var samtliga 100 senatorer eniga om regelverket, så är det inte den här gången. Istället har det uppstått en djup konflikt mellan senatens Republikaner som har majoritet i kammaren och Demokraterna som är i minoritet.


I natt lade Demokraterna fram en rad förslag till ändringar i planen som Republikanerna föreslår. De vill bland annat att senaten ska kräva att få tillgång till dokument från Vita huset, Utrikesdepartementet och Pentagon samt lägger fram förslag om att kalla nya vittnen. Förslagen blev emellertid nedröstade en efter med 53 röster mot 47, vilket även är fördelningen mellan Republikanerna och Demokraterna i senaten. Hittills har Demokraterna förlorat sju av sju omröstningar.


Journalister inne i salen rapporterar om många trötta ansikten och gäspningar. Någon beställde take-away pizza för att hålla ut.


Republikanerna har planerat att genomföra riksrättsprocessen i hög fart och det kan innebära att Trump blir frikänd redan i slutet av nästa vecka.


https://www.aftenposten.no/verden/i/6jgoxr/alle-demokratenes-forslag-er-blitt-stemt-ned-i-senatet-men-de-fikk-en-seier

2 reaktioner till “Trump kan bli frikänd redan nästa vecka

  1. Ännu ett försök att svartmåla en av de bättre, kanske den bästa president USA haft genom tiderna. I USA provar demokraterna utmåla Trump som en ohederlig människa och i Sverige brunsmetas SD av motståndet. Men resultatet kommer bli där liksom här att den utpekade går segrande ur striden.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s