Utblick: Trump har fått ett pris på sitt huvud i Iran, Jehovas Vittnen i Nederländerna försöker dölja sexuella övergrepp på barn och i Dagestan förbjuder man kvinnor på Spa

I Iran har man nu satt ett pris på USA:s president Donald Trumps huvud efter mordet på general Qassem Soleimani den 3 januari. Ahmad Hamzeh, en mindre känd medlem av parlamentet, har på uppdrag av folket i Kerman – Soleimanis hemstad och sista viloplats – erbjudit tre miljoner dollar till den som dödar Trump. Det är inte känt om initiativet backas upp av det högsta styret i Iran.


https://www.aljazeera.com/news/2020/01/iranian-mp-puts-3m-bounty-president-donald-trump-head-200121160535164.html


Den nederländska delen av Jehovas Vittnen har gått till domstol med anledning av att man vill stoppa en rapport om sexuella övergrepp inom samfundet som tystats ned och där offren inte fått någon hjälp. De första avslöjandena publicerades redan 2017 och efter det trädde hundratals andra utsatta fram och vittnade om sina upplevelser. Justitieminister Sander Dekker har uppmanat Jehovas Vittnen att genomföra en egen oberoende utredning, men kyrkan har vägrat. Jehovas Vittnen menar att publiceringen kommer att skada deras rykte. Imorgon eftermiddag tas ärendet upp i rätten. I Sverige har det också rapporterats om dylika incidenter och förra året startade exempelvis Galaxia Wallin upproret #JagVittnar.


https://www.dutchnews.nl/news/2020/01/jehovahs-witnesses-go-to-court-to-block-sex-abuse-report-publication/


I Dagestan har man tagit ett makabert beslut om att förbjuda kvinnor på Spa-komplexet Arena i Makhachkala. När Spa-anläggningen öppnade i juni förra året marknadsfördes det som Dagestans stolthet och miljoner dollar spenderades på att göra om den lokala fotbollsstadion till en fullvärdig multianläggning – inklusive den största poolen i norra Kaukasien, finsk sauna, ångbastu, jacuzzi, massageavdelning och café. Arenan blev en mycket populär destination för barnfamiljer i regionen. Det fanns dock ett problem – kvinnorna. Igår beslutade Spa-komplexet att stänga sina dörrar för halva befolkningen efter ett beslut från ledningen. Beslutet har mött mycket kritik, som inte har bemötts. Enligt vissa lokaltidningar ska chefen för Arena, som står för beslutet, vara en kvinna och dotter till borgmästaren i Derbent – Dagestans näst viktigaste stad. Dagestan är en republik med övervägande muslimsk population, belägen i bergen som gränsar till de sydligaste regionerna i Europeiska Ryssland. Sedan Sovjetunionens uppdelning har regionen påverkats av radikalisering, krig och en återgång till patriarkalt styre. Även om Moskva har en massiv militär närvaro i regionen så ligger den dagliga makten hos lokala klaner.


https://www.independent.co.uk/news/world/europe/russia-swimming-pool-ban-women-dagestan-spa-moscow-kremlin-a9294926.html

En reaktion till “Utblick: Trump har fått ett pris på sitt huvud i Iran, Jehovas Vittnen i Nederländerna försöker dölja sexuella övergrepp på barn och i Dagestan förbjuder man kvinnor på Spa

  1. Att Trump inte är uppskattad i Iran i vissa kretsar efter att ha lyckats ta bort en ledande terrorist är inte förvånande.
    Att jehovas vittnen likt andra samfund före dom inte vill att deras skändliga hemligheter ska se dagens ljus förvånar inte heller.
    Att kvinnor utesluts från ett badhus i en i huvudsak muslimsk stad är int heller det särskilt förvånande. I Sverige hade dom kanske börjat med speciella badtider, där klipper dom rakt av.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s