Migrantströmmarna från Turkiet till Europa har ökat det senaste året och det är tydligt att Turkiet inte uppfyller sin del av avtalet

En floskel som ofta hörts under året från såväl politiker som media är att migrantströmmarna till Europa har minskat, vilket inte stämmer överens med verkligheten. Men det är inte bara migranter från Medelhavet och Balkanrutten som kommer i en strid ström, utan det är även problem i Turkiet.
I en ny konfidentiell EU-rapport framgår det att 46% fler migranter kom över Egeiska havet 2019 och rapporten talar även om slappa kontroller som utförs av turkiska gränsvakter, vilket ger anledning att ifrågasätta om avtalet med Turkiet fungerar.
Överlag har antalet flyktingar som kommer till Europa från Turkiet ökat kraftigt i år. Från januari till mitten av december anlände 70.002 migranter från Turkiet  till EU, vilket är en kraftig ökning jämfört med samma period föregående år då 47.847 migranter ankom den vägen.
Grekland har haft flest nyanlända från Turkiet med knappt 68.000 följt av Italien 1.803, Bulgarien 197 och Cypern 261. Något som är anmärkningsvärt är att majoriteten av asylansökningarna i Grekland inte längre kommer från syrier, utan är afghaner. Deras andel är 30%, medan andelen asylansökningar från syriska medborgare endast är 14%, följt av pakistanier 9,5%, irakier 8% och turkar 5%.
Enligt rapporten är mottagningscentren på de grekiska öarna nu mycket trånga. Det finns bara 8.530 platser, men över 40.000 människor bor där. Det finns för närvarande cirka 5.200 ensamkommande migranter i Grekland och de flesta lever under eländiga förhållanden med brist på mat, kläder, mediciner och läkare. Flyktingarbetare på ön Kos har flera gånger fått evakueras på grund av våld i lägret. I början av december inträffade exempelvis våldsamma konflikter mellan afghaner och palestinier på Kos.
Det är oklart i vilken utsträckning Turkiet fortfarande följer avtalet med EU från mars 2016 och enligt EU-rapporten rapporterade den grekiska kustbevakningen till Bryssel för några dagar sedan att Turkiet i flera fall vägrat att samarbeta och helt sonika låtit flyktingbåtarna passera gränsen till Grekland.
I avtalet med EU åtar sig Ankara att förhindra migranter från Afghanistan, Syrien eller Pakistan att resa vidare till EU. I gengäld har Turkiet fått sex miljarder Euro i stöd.
I helgen bad den turkiska Europaministern Faruk Kaymakci om mer ekonomiskt stöd: ”Så länge krisen fortsätter måste vi arbeta tillsammans. De sex miljarder euro kommer inte att lösa problemet när det har förbrukats.”
Det är uppenbart att Turkiet inte uppfyllt sin del av avtalet och att EU själva nu måste ta tag i den allt mer akuta migrationsfrågan som man så länge skjutit ifrån sig.
Hur vore det om EU:s ledare vände blickarna från klimatet för ett ögonblick och fokuserade på de mer akuta problemen? Släpp prestigen, sluta tänka med hjärtat istället för huvudet och agera med kontinentens bästa för era ögon! Hur svårt kan det vara?! Det här är varken humant för de som är fast i flyktinglägren eller de nya som är på väg dit och det är heller ingen hållbar lösning för Europa och dess invånare – här behöver man skicka rätt signaler!
#justdoit
EU.jpg

En reaktion till “Migrantströmmarna från Turkiet till Europa har ökat det senaste året och det är tydligt att Turkiet inte uppfyller sin del av avtalet

  1. Som NATO-medlem och kandidatland till EU kan man tydligen ta sig ordentliga friheter med grannar och inhemska minoriteter. Och om några år är de säkerligen fullvärdiga medlemmar i EU. Bildt & co har jobbat hårt under ett par årtionden för att få in dem. Och det hänger nog ihop med det där fortfarande pågående Barcelona-avtalet. Trist nog får vi aldrig rösta om sånt här, eller höra talas om saken ens i samband med EU-val. Gretahysterin avleder tyvärr rätt så effektivt från viktiga frågor, som tredjevärlden migrationen.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s