Indien på väg att stifta ny lag som hindrar muslimer från att söka medborgarskap

Parlamentets underhus i Indien har idag godkänt den kontroversiella nya lagen, som kommer att ge medborgarskap till förföljda religiösa minoriteter från grannländerna – hinduer, sikher, buddhister, jainister, parser och kristna från Bangladesh, Afghanistan och Pakistan. Men man exkluderar muslimer.
 
Oppositionspartierna anser att lagen är diskriminerande eftersom man exkluderar muslimer i en officiellt sekulär nation med 1,3 miljarder invånare, där muslimer uppgår till 15% av befolkningen. Vissa drar paralleller till USA där president Donald Trump förbjudit muslimer från fem länder att söka asyl i landet. Juridiska experter menar att lagen bryter mot artikel 14 i konstitutionen som garanterar rätten till jämställdhet.
 
Nu ska lagförslaget upp i överhuset där det ledande Hindu nationalist Bharatiya Janata Party (BJP) saknar majoritet. Kritiker slår fast att BJP är ute efter att polarisera Indien.
 
Regeringen själva menar dock att lagen syftar till att ge medborgarskap till minoriteter som utsätts för religiös förföljelse i grannländerna som har muslimsk majoritet. Muslimerna har redan länder som är skapade exklusivt för dem.
 
Det finns många religiösa fanatiker i dessa regioner och jag gissar att detta tilltag från den indiska regeringen lär elda på dessa grupperingar, men först återstår att se om lagen går igenom även i överhuset.
 
india.jpg

5 reaktioner till “Indien på väg att stifta ny lag som hindrar muslimer från att söka medborgarskap

  1. Det är väl upp till indierna att bestämma vilka som ska få medborgarskap. Och behöver muslimer söka sig till Indien när de har de två muslimska staterna, Pakistan och Bangladesh, som en gång brutit sig ut ur Indien, att välja bland. Indierna har väl dessutom fått nog av muslimsk terrorism. Det egendomliga är väl att inte fler stater följt i samma spår.

    Gillad av 2 personer

  2. När länder som redan har 15% muslimsk närvaro gör vad dom kan för att mota ökningen av andelen borde resten av världen göra detsamma. Indien vet vilka problem muslimerna skapar i landet så därför bromsar dom allt dom kan.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s