Landets samtliga universitetssjukhus från Skåne till Umeå går med förlust

DN har gjort en sammanställning av det ekonomiska läget för landets universitetssjukhus och det var sannerligen ingen rolig läsning. Samtliga går med minus och det är inge småsummor vi talar om! Man proklamerar att det inte ska dras ned på personal samt att det inte är någon fara för patientsäkerheten, men hur man ska göra för att hamna på plus igen är det ingen som har något vettigt svar på.

Men i regeringen Löfvéns Sverige har vi väl inga problem? Att välfärden krackelerat är bara överdrivna rykten som sprids av illasinnade domedagsprofeter – främst från högersidan. Detsamma gäller den eskalerande kriminaliteten, segregationen, extremismen och terrorhoten – det är bara trams alltihop!

#detnyasverige

*Akademiska sjukhuset, Uppsala
-”Vår ekonomiska situation är mycket besvärlig med ett stort underskott jämfört med budget och en förhållandevis hög kostnadsutveckling de senaste åren.”

*Karolinska universitetssjukhuset, Solna, Region Stockholm
-”Enligt helårsprognosen för 2019 beräknas Karolinska Universitetssjukhuset göra ett resultat på -1,64 miljarder kronor. Under året har sjukhuset tagit initiativ till nödvändiga besparingar på sjukhusövergripande nivå bland annat hyror, IT, material och läkemedelskostnader. Ett anställningsstopp har införts och i maj lades ett varsel på 550 administrativa tjänster. Ett varsel på 250 läkartjänster och 350 undersköterskor tjänster meddelades den 6 november. Den sammanlagda ekonomiska effekten kommer dock ge full effekt först under nästa verksamhetsår.”

*Norrlands universitetssjukhus, Region Västerbotten
-”Vår ekonomi är ansträngd med ett totalt underskott för hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Västerbotten på 357 mkr efter oktober.”

*Sahlgrenska universitetssjukhuset, Västra Götalandsregionen
-”Vi har ett relativt sett litet underskott på 0,7 procent samtidigt som vi tar emot och behandlar fler patienter än någonsin. Det är en utmaning men sjukhusets medarbetare utför ett fantastiskt och engagerat arbete.”

*Skånes universitetssjukhus, region Skåne
-”Skånes universitetssjukhus beräknas gå med 235 miljoner kronor i underskott 2019. Underskottet tar vi med oss in i nästa års budget där vi dessutom har ett effektiviseringskrav på två procent. Det innebär att vi under nästa år måste vidta åtgärder som förbättrar det ekonomiska läget med cirka 500 miljoner kronor.”

*Linköpings universitetssjukhus, Region Östergötland
-”Region Östergötland redovisar inte ekonomin för separata sjukhus utan verksamheten är länsövergripande, oberoende av enskilda sjukhus, varför det inte finns ett ekonomiskt resultat för Universitetssjukhuset. För hälso- och sjukvården som helhet inom Region Östergötland, är den ekonomiska situationen ansträngd. Prognosen för hälso- och sjukvården är minus 630 miljoner kronor för 2019.”

*Universitetssjukhuset Örebro, Region Örebro län
-”Den ekonomiska situationen är ansträngd med prognostiserat årsresultat på -500 mkr mot budget för hela hälso- och sjukvårdsnämnden. Vi kan inte särredovisa årsresultatet för universitetssjukhuset separat.”

https://www.dn.se/nyheter/sverige/sa-ar-det-ekonomiska-laget-pa-landets-universitetssjukhus/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s