Blir SD stödparti i en ny regeringskonstellation?

En av dagens större svenska nyheter var att Moderaternas Ulf Kristersson hade ett möte med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson samt deras respektive gruppledare – ett historiskt kliv framåt efter att partiet varit utfryst i åratal.

Trots att det är ett steg i rätt riktning då politik kräver att man pratar med varandra som vuxna människor trots att man har meningsskiljaktigheter, så har så klart denna nyhet slagit ned som en bomb på vänstersidan. Såväl politiska företrädare som supportrar från exempelvis S, Mp och V hör redan stöveltrampen på gatorna och ”det var så här det en gång började” hörs eka både här och där. Givetvis är dessa utspel mycket överdrivna, men det hör väl till det politiska spelet att försöka anspela på människors rädsla – likt klimathysterin.

Mötet mellan SD och M har även uppmärksammats i Danmark och Hans Mouritzen, seniorforskare vid Dansk Institut för Internationella Studier, menar att det är en potentiell upptining som nu sker av den låsta situationen i det svenska parlamentet.
-”Det är en stor händelse i svensk inrikespolitik. De andra partierna har försökt isolera Sverigedemokraterna. Innan sommaruppehållet hade Kristdemokraterna ett möte med Jimmie Åkesson och det var första gången som Sverigedemokraterna kom in i värmen. Men det här är nästa steg eftersom Moderaterna är ett större parti som säger att även de kan prata med dem, vilket i sig inte är så konstigt eftersom Sverigedemokraterna har gått markant framåt i mätningarna och nu är det näst största partiet i Sverige. Med upptiningen mellan partierna kan det uppstå nya perspektiv till nästa riksdagsval 2022. Man kan föreställa sig att de blir ett regeringsalternativ. Jag tror dock inte att Sverigedemokraterna kommer sitta i en regering. Det blir nog Moderaterna och Kristdemokraterna med Sverigedemokraterna som stödparti.”

Det är inte alls omöjligt att Mouritzen har rätt i sina antaganden – Åkesson har dessutom tidigare antytt att SD kan nöja sig med att vara ett stödparti, bara man får igenom vissa av sina krav. Den som lever får se som jag brukar säga, men just nu känns det rätt långt till 2022 och med nuvarande regering vid rodret, som verkar sakna all form av sunt förnuft, har vi många tuffa år framför oss.

https://www.berlingske.dk/internationalt/forsker-sverigedemokrater-kan-blive-stoetteparti-i-ny-regering

10 reaktioner till “Blir SD stödparti i en ny regeringskonstellation?

 1. Vi har inte bara tuffa år till 2020. Får de sitta kvar så kommer åren efter 2020 att bli mycket värre. Förstärelsen blir antagligen inte längre reversibel. Historiens dom kommer inte att bli nådig om inte hela befolkningen byts ut och då kommer man väl att se det hela som islams slutliga seger över de ogudaktiga i norr.

  Gillad av 1 person

 2. Det skulle väl vara en ännu större nyhet att de andra partierna och även moderaterna i ett tidigare skede inte pratade med SD.
  Att göra nästan allt för att undvika att folkviljan kommer fram i relation till antalet röster, i den mån nu det går att lita på rösträkningen. Borde vara något att inte vara alltför stolt över. Min åsikt som kan vara fel.

  Gilla

 3. Dagens industri kommenterade på ledarplats: ” …. halva LO röstar på Jimmie Åkesson. Socialdemokraternas taktik ligger i spillror och de ser slutet närma sig. Efter nästa valförlust kommer de att försöka göra samma sak som M-ledaren gör nu.”
  Det kräver visserligen en ny S-ledare med en ny inriktning men det är väl möjligt….

  Gillad av 1 person

 4. Mötet har enl uppgifter skett på Kristerssons rum och bara det är en symbolhandling.Jag hade aldrig satt min fot på deras rum ifall jag hette Jimmy Åkesson.Här skall min själ inte vara några utsträckta händer till förrädarna inom M.SD kommer att få upp emot fyrtiofem procent nästa år och då är det de som ställer villkoren,helt.Ja,jag kommer nog att rösta på dem trots allt.

  Gilla

 5. Jag tror inte M och KD går in i en allians ännu om inte SD går med på att vara ett stödparti oavsett storlek, men det gör mindre för det kommer säkert med en prislapp som SD sätter. Vad gäller nyans får vi bara hoppas att dom inte kommer in i riksdagen2022, klart är dock att S kommer förlora 3-4 % i så fall.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s