Chanserna att stoppa utvecklingen har varit många – regeringen borde ha lyssnat på de som lever i verkligheten

Mycket bra text! Det är självklart våra makthavare som ska ställas till svars för de problem man skapat samt komma med konkreta och välfungerande lösningar istället för att skjuta över problemen på skolan. Att satsa på yrkesutbildning kan vara en av de lösningarna.

#avgåregeringen
___________________________

”Det är skolan som ska se till att integrationen fungerar, anser Stefan Löfven i Aftonbladet. ”Det är för många barn som går i skolor som inte ger tillräckligt mycket”, säger han. Hur har statsministern tänkt sig att det ska fungera när vi har så segregerade skolor?

Löfven borde komma till den kommunala skola i ett av Malmös utanförskapsområden där jag jobbar. Här finns det bara barn med invandrarbakgrund och en väldigt stor andel kommer från Mellanöstern.

När Löfven säger att alla skolor inte är tillräckligt bra uppfattar jag att han syftar på skolor som den jag jobbar i, skolor i utanförskapsområden.

På vår skola gör vi ett fantastiskt jobb. Vi tar emot många elever som kommer från krigsdrabbade länder – ibland utan sina föräldrar. En del av dem har aldrig gått i skolan och vissa har upplevt krigstrauman.

Föräldrarna kan inte svenska språket och har kanske aldrig heller gått i skolan. Många lider av psykisk ohälsa och de flesta är arbetslösa.

Löfven tror alltså på fullaste allvar att skolpersonalen är trollkarlar. Tänk dig att börja i mellanstadiet, inte kunna svenska och aldrig gått i en skola. Hur ser dina möjligheter då ut att klara skolan lika bra som någon som började i en förskoleklass och där föräldrar gått i skola och talar svenska?

Skolpersonal kan inte trolla fram missade skolår. Skolpersonal kan inte trolla fram psykiskt välmående eller trygg tillvaro i hem och områden. Så sluta jämföra oss i skolan med trollkarlar.

Det är oroväckande att inte Löfven verkar förstå detta. Läser han inte tidningen? Ser han inte på nyheterna? Nästa gång han talar om att skolan ska bli bättre måste han förklara hur. Bättre på exakt vad

Skolinspektionen har gett skolan jag arbetar på grönt ljus på allt – det finns inget de tycker vi behöver förbättra.

Statsministern måste inse att vissa barn inte kommer att klara skolan – vad vi än gör. De har inte fått förutsättningarna i livet för att göra det och vi måste hitta ett alternativ till kriminalitet som yrkesbana för dessa barn. Hur ska jag få Stefan Löfven att förstå det?

Jag undrar också hur någon kan säga att Sverige inte varit förberett på detta våld? Hur kan någon ha missat att förbereda sig? Det är inte som allt hände på en natt.

I grund och botten är det något som växt fram av politiska beslut. För att detta inte ska upprepas rekommenderar jag att Löfven och övriga i regeringen samarbetar mer med oss som lever och bor i verkligheten. Ni borde ha lyssnat på oss, reagerat och agerat tidigare.

Det har funnits många chanser att stoppa denna våldsamma utveckling!

Sophie Johnsson, skolkurator Malmö”

10 reaktioner till “Chanserna att stoppa utvecklingen har varit många – regeringen borde ha lyssnat på de som lever i verkligheten

 1. Regeringarna har, nästan så länge jag kan minnas, jobbat för ”mångfald”. Med slagord som ”Alla-ska-med” avsågs varenda kotte som legalt eller illegalt lyckades/lyckas ta sig till Sverige. De anser också så länge jag kan minnas att alla problem löses med mer pengar. Det tror alla materialister. Därmed behövs, enligt deras egen logik, politikerna och deras socioekonomiska ingenjörskonst mer än någonsin. Påhejade av 7 riksdagspartier, Svenska kyrkan, facken, myndighetsvänstern, media och fan själv samt hela högen av politiskt korrekta. Det riktigt fina med lärarinnans text är förstås att folk nu äntligen vågar säga att den politiska kartan inte alls stämmer med verkligheten.

  Gillad av 2 personer

 2. Befarar att skolan är baserad på att eleverna ska få hjälp av föräldrarna eller som det var för inte så många år sedan av mer eller mindre professionella läxhjälpare. Hur är det egentligen tänkt att eleverna ska få hjälp om föräldrarna i den mån de finns med inte kan hjälpa ungarna.
  Jag tror att regeringen har tagit alltför lätt på problemen, ursäkta utmaningarna.

  Gillad av 1 person

 3. En klok röst från samhällets katastrofområde skolan, tänk vilket bra mycket bättre läge landet borde haft om politikerna velat lyssna på verklighetens folk för 10 år sedan.

  Gillad av 3 personer

 4. Det kan finnas flera anledningar till att Löfvén inte läser tidningarna. De två första exemplen jag kom på:

  1. Det har på okända grunder framförts att han kan ha lässvårigheter.
  2. Mer troligt. Han vet att tidningarna inte håller sig till sanningen, utelämnar information och vilseleder. Varför då läsa?

  Gilla

  1. Det kan vara väldigt trevligt att läsa och söka bekräftelse på att man har gjort allting rätt. Det kanske inte återspeglar verkligheten eller andra personers uppfattning om hur det är. Vissa saker pekar på att media är ganska regimtrogen i en del länder.
   Jag tror inte att Stefan styr och bestämmer över allting i landet, meN han borde kunna ge lite bättre förklaringar till varför det är som det är. Han borde vara ansvarig, i alla fall på något sätt.

   Gillad av 1 person

   1. Som statsminister är han ytterst ansvarig för den politik som regeringen bedriver, oavsett vad den åstadkommer eller inte. Riksdagen har dock möjligen av avstyra det värsta påhitten, men det har vi inte märkt något av under ett antal år …

    Gillad av 1 person

 5. Sasjal. Ursäkta mig men vad händer i landet om statsministern gör något dåligt , eller om någon som är underställd statsministern gör något dåligt? Att bli utnämnd till landshövding är kanske inte ett alltför hårt sk straff.
  Lagrådet och möjligheten att inrätta konstitutionsdomstolar har inte gjort så starkt intryck eller stor effekt, vad jag har märkt.
  Återigen måste jag ställa frågorna
  . Varför gör dom på detta viset?
  Vilka tjänar på det och varför.

  Gilla

 6. UPPDATERING: Sophie blev idag uppringd av självaste statsminister Stefan Löfvén som lyssnade på henne när hon förklarade hur man bäst kommer åt samhällsproblemen. Bravo Sophie! 👏Hoppas Löfvén verkligen tog åt sig av kritiken och förhoppningsvis fick lite nya insikter!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s