I år är det 135 år sedan Afrika koloniserades och delades upp – tyvärr har inte mycket förändrats sedan dess

Lördagen den 15 november 1884 hölls en internationell konferens som invigdes av kanslern av det nyinrättade tyska riket i Berlin. Sällskapet, som representerades av en person från varje europeiskt land (bortsett från Schweiz) samt USA och det Ottomanska riket, satt runt ett hästskoformat bord med en stor karta över Afrika på väggen. Bortsett från ett uppehåll över jul och nyår, varade den Västafrikanska konferensen i Berlin i 104 dagar med slutdatum den 26 februari 1885.
 
Syftet med konferensen var att fastställa reglerna för erövring och uppdelning av kontinenten, i en process där Afrika blev en lekplats för utomstående som ville komma åt kontinentens mineralförmögenheter som en resurs för omvärlden och inte för afrikaner.
 
Delegaterna hade inte hade samlats för att diskutera suveränitetsfrågor varken av afrikanska stater eller av europeiska makter i Afrika. Det var ingen slump att det inte fanns några afrikaner vid bordet eftersom deras åsikter inte ansågs nödvändiga
 
Även om man officiellt maskerade sammankomsten som ett
humanitärt toppmöte för att se över lokalbefolkningens välfärd,  så var dess agenda i princip rent ekonomisk.
 
I fredags var det 135 år sedan det historiska mötet och tyvärr har det inte skett några stora förändringar. Än idag ses Afrika fortfarande främst som en källa för råvaror för omvärlden och en arena för dem att konkurrera om. Konferenser om kontinenten hålls sällan på själva kontinenten och man bryr sig sällan om vanliga afrikaners åsikter.
 
Den stora skillnaden är väl att Kina gett sig in i leken och ligger hästlängder före Europa i kampen om kontinentens värdefulla mineraler, men dessvärre är det fortfarande ingen av de stora spelarna som vill lyssna på afrikanerna och den förklädda hjälpande handen vill så klart enbart åt rikedomarna.
 
afrika.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s