Greta-monument väcker blandade känslor

I San Francisco håller den argentinska konstnären Andreas Iglesias på att slutföra en väggmålning av den mest kända svensken genom tiderna enligt vissa – klimataktivisten Greta Thunberg, som pryder en stor husvägg vid Union Square i San Francisco.

Nästa vecka ska man avtäcka verket och tanken är att förbipasserande ska titta upp och förstå att något måste göras nu för annars börjar utrotningen av mänskligheten.

Projektet sponsras av ”One Atmosphere”, en ideell miljöorganisation.

Väggmålningen har dock väckt en del ilska bland lokalinvånarna som menar att pengarna istället hade kunnat användas till att hjälpa de tusentals hemlösa som finns i staden. San Francisco har sedan flera år tillbaka stora problem med såväl hemlösa som nedskräpning i staden.

Vissa förutspår också ett prisfall på närliggande fastigheter, då Gretas blick anses vara skräckinjagande.

De hemlösa får således en väggmålning att titta upp på från sin misär, men att som sponsororganisationen tro att förbipasserande människor ska bli så tagna av Gretas stirrande blick att de öppnar sina sinnen för Gretas övertygelse är kanske lite väl naivt.

Källa: The Guardian, RT

4 reaktioner till “Greta-monument väcker blandade känslor

 1. Inget ont som inte har något gott med sig för nu kan de hemlösa flytta in i bostäder som de förhoppningsvis har råd med pga prisfallet på bostäder.
  #fångadagen

  Gillad av 1 person

 2. Blir illamående när jag ser och hör om denna terrorist som sprider budskap som om dom genomfördes skulle leda till det civilsiserade samhällets undergång med nöd lidande hungersnöd för miljarder människor.

  Gilla

 3. Ja, det är inte bara i Sverige som ‘kultur’ inte ovanligt ses som viktigare att lägga pengar på, snarare än genuina problem. Problem, som postmodernistiskt omdefinieras till att vara ‘utmaningar’ och som följd inte behöver åtgärdas … (Beslut som får mig att tänka på jäv, egenintresse i tjänsteutövning etc., dvs tjänstefel …)

  Visst, kultur är som ett ‘smörjmedel’ i samhället, men får aldrig ses som något prioriterat. Vissa misstar det dock som ‘klistret’ som håller samhället samman … (Var i ligger vinsten med att t.ex. bygga ett udda museum eller ställa upp ett abstrakt ‘konstverk’, som intresserar ytterst få i samhället? [ret])

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s